Metų patikrinti receptai

„Ar kada nors ragavote morkų uogienės? Jos receptą radau 1937 m. „Moters“ žurnale. Buvo sunku patikėti, kad iš šių daržovių galima išvirti tokį skanėstą ir kad jau tada jam ruošti naudotos citrinos, – sako kulinarinės rubrikos autorė Giedrė Barauskienė. – Beveik šimtmečio senumo receptai ir šiandien gali stebinti.“

Kimštos bulvės (receptas – 1937 m.)

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr

4 porcijos

Reikės:
8 didelių bulvių
400 g maltos mėsos
200 g virtų grybų
2 kiaušinių
50 g sviesto
1 svogūno
druskos, pipirų

Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su sviestu. Bulves nuskuskite, išgremžkite vidų. Mėsą sumaišykite su grybais, kiaušiniais, svogūnais, druska ir pipirais. Įdaro pridėkite į bulves, apliekite nuo svogūnų keptuvėje likusiu sviestu ir kepkite orkaitėje maždaug 1 val. Patiekite su mėgstamomis salotomis.

Marinuoti įdaryti pomidorai (receptas – 1960 m.)

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr

3 litrai

Reikės:
10–12 nedidelių pomidorų
3 nuskustų morkų
1 saliero šaknies be žievės
2 svogūnų
druskos, pipirų
2 šaukštų aliejaus (kepti)
saujelės sukapotų krapų

Marinatui reikės:
1 l vandens
1 šaukšto druskos
1 šaukšto cukraus
1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
3–5 kvapiųjų pipirų
laurų lapelių – 2

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr

Marinatas. Užvirinkite vandenį, suberkite druską ir pipirus. Kai šie ištirps, marinatą palikite atvėsti.

Pomidorų viršūnėles nupjaukite, vidų išskobkite, pabarstykite druska, pipirais. Morkas, salierą sutarkuokite ir patroškinkite keptuvėje su trupučiu vandens. Tada supilkite aliejų, įberkite druskos, pipirų ir kepkite ant nesmarkios ugnies. Šio įdaro prikimškite pomidorus, užberkite krapų, uždėkite nupjautas viršunėles ir – į stiklainį. Sukrėskite garstyčias, įmeskite laurų lapelius, pipirus. Užpilkite marinatu (kad apsemtų), ant viryklės įstatykite į puodą su šaltu vandeniu, uždenkite dangteliu ir 30 min. kaitinkite 80 °C karštyje. Tada užsukite dangtelį ir padėkite stiklainį atvėsti.

Morkų tortas (receptas – 1980 m.)

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr

8–10 porcijų

Reikės:
1 stiklinės smulkiai sutarkuotų morkų
10 kiaušinių
1 stiklinės cukraus
1 stiklinės maltų džiūvėsių
1 šaukšto bulvių krakmolo
šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnio druskos

Kiaušinių trynius iki purumo ištrinkite su cukrumi, įmaišykite morkas, vanilinį cukrų. Tada iki standžių putų išplakite baltymus su druska. Įmaišykite juos į trynius kartu su maltais džiūvėsiais ir krakmolu. Masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą arba sviestu pateptą skardą. Kepkite 180 °C orkaitėje maždaug 1 val. Jeigu viršus ruduoja per greit, pridenkite kepimo popieriumi.

Morkų uogienė (receptas – 1937 m.)

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr

1 litras

Reikės:
1 kg nuskustų morkų
1 kg cukraus
1 citrinos sulčių
2,5 stiklinės vandens

Morkas supjaustykite mažais kubeliais, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir apie 4 min. pavirkite. Tada išgriebkite, sudėkite į sietą ir palikite nuvarvėti.
Į puodą su likusiu skysčiu suberkite cukrų, išmaišykite. Kai užvirs, karštį sumažinkite iki vidutinio. Sirupui ėmus tirštėti, sumeskite į jį morkas. Kai masė ims virti, supilkite citrinos sultis (galima suberti ir plonai nutarkuotą citrinos žievelę). Virkite ant vidutinio karštumo ugnies (putas vis nugriebkite) maždaug 1 val. – iki morkos taps skaidrios. Kiek pravėsusią uogienę supilkite į 80 °C orkaitėje 25 min. kaitintą 1 l talpos stiklainį ir užsukite metaliniu dangteliu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis