5 pačios didžiausios širdininkų klaidos: kuo jos pavojingos

Širdies skausmų kankinami žmonės galėtų palengvinti savo būklę, jeigu teisingai elgtųsi su medikamentais ir bandytų įsiklausyti į savo organizmą.

Pirma klaida: jeigu nuo širdžiai skirtų medikamentų stipriai skauda galvą, jie savarankiškai pakeičiami kitais. Galvos skausmas – pats dažniausias nitroglicerino šalutinis poveikis, nors tai ir toliau lieka patikimiausia priemone nuo stenokardijos priepuolių.


Teisingas sprendimas: kad galvos skausmas nebūtų toks stiprus, priepuolio metu galima vartoti lašelius su nitroglicerinu – jie lengviau toleruojami. Vienintelis nepatogumas – juos reikia lašinti ant cukraus, o jo ne visada turime po ranka.


Be tablečių dar yra aerozoliai – skystos formos preparatas purkšti į burną. Nors jis veikti pradeda kiek vėliau, užtat poveikis ilgesnis.


Antra klaida: nustačius diagnozę atsisakoma bet kokių sporto užsiėmimų. Fiziniai krūviai yra būtini, tik jie neturėtų varginti.


Teisingas sprendimas: kiekvienas žmogus, kuriam diagnozuota stenokardija, jaučia savo krūvio slenkstį. Kaip jį nustatyti? Jeigu fizinio krūvio metu pulso dažnis pasiekia vadinamąją submaksimalią reikšmę ir jūs nejaučiate skausmo ar stipraus dusulio, galima sakyti, kad esate puikiai prisitaikęs prie gyvenimo. Submaksimalus pulsas skaičiuojamas pagal formulę „200 minus amžius“.


Trečia klaida: išgirdę diagnozę „stenokardija“, bijote dirbti. Jūs galite išsaugoti pakankamai aktyvų gyvenimo būdą, tiesiog reikia vartoti visus gydytojo skirtus medikamentus.


Teisingas sprendimas: jeigu jūsų laukia sunkus darbas, likus maždaug penkioms minutėms iki jo pradžios išgerkite papildomą nitrosorbido tabletę arba po liežuviu padėkite nitroglicerino. Tas pats rekomenduojama ir tuomet, jeigu jums būtina išeiti į gatvę šaltu ar vėjuotu oru.


Jeigu skausmas atsirado fizinio krūvio metu, reikia atsisėsti ar atsigulti. Padėti po liežuviu nitroglicerino tabletę. Priepuolis paprastai praeina per dešimt minučių.


Ketvirta klaida: manyti, kad jei jau nustatė stenokardiją, tai netoli ir infarktas. Stenokardijos sunkumui nustatyti ji buvo padalinta į funkcines klases. Šis padalijimas yra sąlyginis. Stenokardija sergančiam žmogui svarbi ne pati funkcinė klasė, o paties pojūčių analizė.


Teisingas sprendimas: svarbiausia, nepraleisti momento, kai liga pradeda progresuoti. Jūs turite sunerimti, jeigu anksčiau lipant laiptais stenokardijos priepuoliai ištikdavo po trečio aukščio, o dabar – jau antrame. Tada reikia apsilankyti pas gydytoją. Jeigu panašių reiškinių nepastebite, tuomet nerimauti neverta.


Penkta klaida: patikėti stenokardijos diagnoze, jeigu nejaučiate skausmo širdies plote. Paprastai stenokardija diagnozuojama tuomet, kai pacientui kažkas kelia nerimą. Jeigu kardiogramoje gydytojas pastebėjo kokius nors pakitimus, tai dar nėra stenokardija. Jums būtinas kruopštus ištyrimas.


Teisingas sprendimas: dažnai siekiant tikslios diagnozės be standartinės elektrokardiogramos būtina pacientą stebėti visą parą. Be to, atliekami fizinio krūvio testai, pavyzdžiui, ant veloergometro ar bėgimo takelio. Jeigu visi šie diagnostikos metodai neaptiks pakitimų, galima teigti, kad išemine širdies liga ir stenokardija jūs nesergate.


Šešta klaida: gerti tabletes ne keturis kartus per dieną, kaip paskyrė gydytojas, o du kartus, kaip yra patogiau. Kai kurie nitratų grupės medikamentai dėl trumpo jų veikimo vartojami net keturis kartus per dieną.


Teisingas sprendimas: būna ilgo veikimo preparatų, kurie veikia organizme 12-14 valandų, o kartais parą ir daugiau. Vaistiniai tepalai taip pat gali būti gera stenokardijos priepuolių profilaktika. Taip pat patogu naudoti nitroglicerino turinčius pleistrus. Vaistas palaipsniui patenka į kraują, taip užtikrindamas patikimą apsaugą širdžiai.


Taip pat yra specialios tabletės, kurios burnoje prilimpa prie žando gleivinės ir ten pamažu tirpsta. Tačiau viską, kas susiję su nitratų vartojimu, labai svarbu suderinti su gydytoju. Šalutinių poveikių šie preparatai neturi tiek daug, tačiau, pavyzdžiui, kai kuriomis glaukomos formomis sergantiems pacientams nitratus reikia vartoti atsargiai.


Septinta klaida: pajutus skausmą širdies plote iškart kviesti greitąją pagalbą.


Teisingas sprendimas: pirma, ką būtina padaryti, tai sustoti, atsisėsti, o dar geriau – atsigulti. Jeigu po pusės minutės skausmas nepraėjo, po liežuviu padėkite nitroglicerino tabletę ir palaukite, kol ji ištirps. Taip pat galima vartoti lašelius ar purškiklį su nitratais.


Jeigu po penkių minučių skausmas nepraeina, reikia dar vienos tabletės. Taip su penkių minučių pertraukomis galima išgerti ne daugiau penkių tablečių. Jeigu ir tada skausmas nepraeina, delsti nebegalima – būtina kviesti greitąją pagalbą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis