Maisto produktai, kurie yra blogiausias pasirinkimas jūsų inkstams

Apie inkstus daugelis nesusimąsto, kol nekyla rimtų sveikatos problemų. Inkstai – organas, be kurio neįmanoma gyventi (nebent jums atliekama dializė), todėl verta pagalvoti ir įsitikinti, jog gyvenate taip, kad jie kuo ilgiau išliktų sveiki.

Inkstai atsakingi už vandens balanso reguliavimą organizme. Jie padeda užtikrinti, kad jūsų organizme būtų pakankamai vandens, o perteklius išskiriamas šlapinantis.


Inkstai taip pat gamina du hormonus: vienas padeda reguliuoti raudonuosius kraujo kūnelius, o kitas yra aktyvi vitamino D forma ir padeda reguliuoti kalcio kiekį.


Tai, ką valgome, gali padėti arba pakenkti inkstų veiklai (kaip ir bet kurio kito organo funkcionavimui), todėl verta žinoti, kas gali labiausiai pakenkti jūsų inkstams.


Ką valgyti, kad palaikytumėte inkstų sveikatą


Kaip ir bendrai sveikatai, taip ir inkstų sveikatai nepaprastai svarbi subalansuota sveika mityba. Pirmenybę skirkite tokiems produktams kaip daržovės, vaisiai, grūdai, augaliniai baltymai. Taip pat stenkitės gerti pakankamai vandens.


Vanduo ypatingai svarbus – jis padeda nesusidaryti koncentruotam šlapimui. Koncentruotas šlapimas padidina riziką inkstų akmenims susidaryti.


Tie, kurie serga inkstų ligomis, turėtų keisti mitybą: reikėtų kontroliuoti baltymų, natrio, kalio, fosforo ir kalcio kiekį. Ypatingai stebėti reikėtų gyvulinių baltymų kiekį, nes nuo jų inkstai sunkiau dirba.


Blogiausias maisto pasirinkimas inkstams


Didžiausią žalą inkstams daro maistas, kuriame yra daug druskos: traškučiai, sūdyta mėsa, pica ir kiti pusfabrikačiai. Taip yra dėl labai paprastos priežasties – du didžiausi inkstų ligos rizikos veiksniai yra diabetas ir aukštas kraujospūdis, o tokia mityba tik padidina riziką susirgti šiomis ligomis. 50 procentų žmonių inkstų liga diagnozuojama dažniau tiems, kurie serga cukriniu diabetu ir hipertenzija.


Paprastai sakant, valgant maistą, kuriame yra daug druskos, spaudžiami inkstai, nes inkstuose yra daug kraujagyslių. Kai kraujospūdis yra aukštas, tai reiškia padidėjusį slėgį ir spaudimą inkstuose.


Perdirbtuose, konservuotuose, šaldytuose maisto produktuose ar pusfabrikačiuose dažniausiai yra daug paslėptų konservantų, tokių kaip natris, cukrus ir riebalai, kurie padeda prailginti maisto galiojimo laiką ir pagerina jo skonį. Tačiau tai sumažina maistinę produktų vertę, pavyzdžiui, tokiame maiste bus mažiau skaidulų, bet kalorijų jis turės daugiau. Tokia mityba sukelia didžiulę įtampą inkstams: inkstai stengiasi išfiltruoti visą konservantų perteklių, kartu išlaikant visas kitas esmines funkcijas, kurias jie atlieka kasdien.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis