Po teisybei, namaža dalis žmonių ir nebus girdėję apie tokį vitaminą K. Taip, jis mažiau populiarus už vitaminus A, C, E ir B grupės vitaminus, tačiau jis ne mažiau už juos svarbus. Tai itin galingas maistinis elementas, be kurio neapsieina visi mūsų organizme vykstantys svarbūs procesai.
Kas tas vitaminas K?
Šis elementas tvirtina kaulus, padeda kalcio ir kitų organizmo statybinių medžiagų gamyboje. Be to, jis yra itin svarbus kalbant apie kraujo krešėjimo procesą. Yra du šio vitamino tipai: K1 ir K2. Pirmojo yra augalinės kilmės produktuose, antrojo – gyvulinės. Tad kuo šis vitaminas naudingas?
Mažina širdies ligų vystymąsi. Jei kalcis reikalingas kaulams, tai kraujagyslėms jis net pražūtingas. Vitaminas K2 neleidžia kalciui kauptis arterijose ir tai veikia kaip širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika.
Gerina dantų būklę. Baltymas osteokalcinas – itin svarbus saugant dantis nuo karieso ir kitų pažeidimų. O organizme jis veikia tik dalyvaujant vitaminui K.
Stiprina kaulus. Metams bėgant kaulai netenka dalies neorganinių medžiagų ir dėl to tampa trapesni. Esant pakankamam vitamino K kiekiui, organizmas ima aktyviai gaminti kalcį, kuris stiprina kaulus, taip mažindamas lūžių riziką.
Vitaminas D ir K2 – kodėl juos reikia vartoti kartu?
Apie vitamino D naudą girdime nuolat – jis padeda stiprinti imunitetą, gerina raumenų darbą ir skatina kalcio pasisavinimą iš maisto. Tačiau svarbu nepamiršti, kad kalcio perteklius kraujyje gali būti pavojingas: jis linkęs kauptis kraujagyslėse, taip didindamas širdies ir kraujotakos ligų riziką.
Čia į pagalbą ateina vitaminas K2. Jis tarsi „navigacija“ kalciui – padeda nukreipti jį ten, kur reikia, t. y. į kaulus ir dantis, o ne į kraujagysles ar minkštuosius audinius. Todėl vitaminas D ir K2 veikia kaip tandemas:
- Vitaminas D padidina kalcio kiekį kraujyje.
- Vitaminas K2 pasirūpina, kad kalcis įsitvirtintų kauluose.
Dėl šios priežasties vis dažniau rekomenduojama rinktis kombinuotus D3 + K2 papildus – ypač žiemą ar esant nustatytam vitamino D trūkumui.
Kokiuose produktuose yra vitamino K
Žinoma, galima vartoti vitamino K papildus, tačiau kur kas geriau, kai organizmas jį pasisavina iš maisto. Atminkite, kad vitaminas K tirpsta riebaluose, tad norint, kad jis būtų įsisavintas, būtini riebalai. Ir jei suvalgysite špinatų (kuriuose labai daug vitamino K) lėkštę, nepridėję riebalų turinčių produktų, vitaminas K nebus pasisavintas.
Štai produktų, kuriuose yra didžiausia vitamino K koncentracija, sąrašas:
* kopūstai
* špinatai
* ropė
* briuselio kopūstai
* brokoliai
* šparagai
* salotos
* soja
* edamame puplės
* moliūgas
* kedro riešutai
* mėlynės
* kiaušiniai
* kepenys
Jie puikiai dera su produktais, kuriuose yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Sujungę juos viename dubenyje gausite ne tik skanų produktą, bet ir didelę naudą organizmui.
Kas signalizuoja apie vitamino K trūkumą
Vitamino K trūkumas gali atsirasti dėl kepenų ligų, sutrikus žarnyno mikroflorai ar riebalų įsisavinimui, gausiai vartojant vaistus (ypač antibiotikus). Trūkstant vitamino K lėtėja kraujo krešėjimas, kraujuoja dantenos, gali atsirasti diabeto simptomų.