Nemėgstate daržovių? Pakeiskite jas daržovių milteliais!

Dietologai be paliovos kala į galvą, kad per mažai valgome vaisių ir daržovių, bet, regis, išeitis rasta. Nebereikės graužti morkų ir žiaumoti kopūstų - užteks praryti kelis šaukštelius jų miltelių.

Ispanijos mokslininkai sukūrė būdą, kaip tam tikrus maisto produktus užšaldžius ir pavertus milteliais, galima išsaugoti visas naudingas jų savybes, skelbia dailymail.co.uk.

Tokius miltelius, anot mokslininkų, galima bus valgyti vienus, pabarstyti jais įprastus patiekalus ar tirpinti vandenyje, paverčiant sultimis.

Idėja sukurti tokį produktą gimė atlikus tyrimus, kaip žmonės laikosi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų kasdien suvalgyti bent 5 porcijas (po 80 g) vaisių ir daržovių. Rekomendacija grindžiama tuo, kad valgant mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių per dieną, galima žymiai sumažinti tokių rimtų sveikatos problemų, kaip širdies ligos, insultas, 2 tipo diabetas ir nutukimas.

Tačiau apklausos parodė, kad mažiau nei ketvirtadalis britų laikosi šio nurodymo. Dar prastesnė padėtis, kalbant apie vaikus - vienas iš 10 vaikų vaisių ar daržovių valgo tik vieną kartą per dieną.
Reaguodami į tai, Valensijos universiteto mokslininkai sukūrė naujus produktus, kurių vartojimas būtų gerokai paprastesnis ir leistų kompensuoti nepakankamą mitybą. 

Miltelių kūrimui vadovaujantis tyrėjas Nuria Martinezas Navarrete teigia: „Štai kad ir greipfrutai - jie turi labai didelę maistinę ir funkcinę vertę, tačiau jų vartojimas yra labai mažas, nes jie yra labai kartūs. Arba braškės ir žemuogės - tai sezoninės uogos, kurių neįmanoma išlaikyti ilgai." Negana to, anot jo, ne visi turi laiko kasdien pirkti šviežius produktus, tai dar labiau apriboja daržovių ir vaisių vartojimą. 

Išeitis galėtų būti koncentruoti milteliai. Anot mokslininkų, dėl specialios paruošimo technologijos, jie išsaugo visas daržovių antioksidacines savybes ir yra ne mažiau naudingi už šviežius produktus. Pasak mokslininkų, vos 10 ar 15 g miltelių atstoja 100 gramų šviežių greipfrutų.

Vis dėlto dietologai šia naujove nėra itin sužavėti. Anot jų, valgydami natūralų ir įvairų maistą, mes, be tų medžiagų, gaunam visą puokštę kitų naudingų dalykų - enzimų, skaidulų ir t.t.

„Bet kuris mitybos specialistas pirmiausia rekomenduos valgyti tikrus maisto produktus - ne sukurtus, ne perdirbtus, o tokius, kokius sukūrė gamta. Tokiam pavidale jie ir yra naudingiausi žmogaus organizmui. Augalas - ar tai bus vaisius, ar daržovė - turi tokių medžiagų, kurios bet kaip jį apdorojant prarandamos, - sako medicinos mokslų daktarė gydytoja dietologė Edita Gavelienė. - Gyvi produktai, be vitaminų ir mineralų, turi įvairių fotocheminių medžiagų, kurios dar net nėra visos išskirtos, nustatytos ir ištirtos, to negalima paversti tablete. Nemanau, kad milteliai yra išeitis tiems, kurie nenori valgyti daržovių - taip jie tik save apgauna, įsivaizduodami, kad sveikai maitinasi, nors iš tiesų taip nėra."

Tai įdomu

Kornelio universiteto (Niujorkas) tyrėjai nustatė - nors obuolyje yra mažai vitamino C, bet suvalgę 100 gramų obuolių gausite tokio pat lygio antioksidantų veiklą, kaip suvartoję 1500 miligramų vitamino C, esančio papilduose!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis