10 onkologinių ligų simptomų, kuriuos privalo žinoti kiekviena moteris

Kokie organizmo pokyčiai reiškia, kad vertėtų apsilankyti pas gydytoją?

Šių dienų skaitomiausi:
- Trys klaidingos nuomonės apie vyrų seksualumą
- Vyrų aktus fotografuojantis menininkas tam tikrų klausimų nemėgsta
- Moteris, netekusi kojų, čiuožia snieglente ir šoka (FOTO)
- Moterys, kurias į istoriją įrašė jų krūtys (FOTO)
- Dieta, padėsianti atsikratyti iki 10 kg per savaitę
- Orkaitėje keptas omletas

Pokyčiai krūtyse

Užčiuopus guziuką, nevertėtų jo ignoruoti, net jei mamograma rodo, jog viskas tvarkoje. Jei speneliai ima pleiskanoti, tai gali signalizuoti Pedžeto ligą, kuri 95 proc. atvejų susijusi su pieno liaukų vėžiu. Taip pat vertėtų pasitikrinti, jei atsiranda pieningų ar kraujingų išskyrų iš spenelių. Ant krūtų odos atsiradusios duobutės, ypač jei jos panašios į apelsino žievelę, gali būti uždegiminio krūties vėžio požymis. Tai reta, dažniausiai agresyvi vėžio forma, kuriai taip pat būdingas patinimas, paraudimas ir pakilusi krūtų temperatūra. Jei kreipsitės į gydytoją su šiais simptomais, jis jus apžiūrės, paklausinės apie ligos istoriją, paskirs mamografiją arba ultragarsinį tyrimą ir galbūt biopsiją.

Nereguliarūs kraujavimai

Prasidėjus menopauzei (apibūdinama kaip 12 mėnesių be menstruacijų) bet kokie kraujavimai yra pavojaus signalas. Gausus kraujavimas, vos pastebimos išskyros ar stambūs krešuliai – visa tai yra anomalijos požymiai ir pretekstas kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Tokie kraujavimai gali signalizuoti apie gerybines problemas , tačiau gali būti ir endometriozės arba gimdos kaklelio vėžio simptomas.
Taip pat vertėtų sunerimti atsiradus bet kokiems kitiems netipiniams kraujavimams – pavyzdžiui, kraujingoms išskyroms ciklo viduryje arba neįprastai stipriai kraujuojant mėnesinių metu. Prieš klimaksą netikėti kraujavimai dažnai aiškinami hormoniniu disbalansu, tačiau priežastys gali būti ir kur kas rimtesnės. Gydytojas paskirs tyrimą ultragarsu ir galbūt biopsiją.

Rektalinis kraujavimas

Tiesiosios žarnos vėžys – trečias pagal dažnumą tarp moterų. Vienas iš jo požymių – rektalinis kraujavimas, kuris dažnai aiškinamas hemorojumi. Jei išmatose pastebite raudoną ar tamsų kraują, vertėtų kreiptis į gydytoją. Gydytojas atliks apžiūrą ir paskirs kolonoskopiją, ypač jei jūs vyresnė nei penkiasdešimties metų.

Išskyros

Nemalonaus kvapo išskyros iš makšties gali būti gimdos kaklelio vėžio požymis. Išskyrose gali būti kraujo arba jos gali atsirasti tarp mėnesinių arba po menopauzės. Tokiu atveju nevertėtų imtis savigydos, geriau iškart kreiptis į gydytoją. Gydytojas atliks apžiūrą ir išsiaiškins, ar išskyros susijusios su infekcija, ar su rimtesnėmis problemomis.

Pilvo pūtimas

Kiaušidžių vėžys yra gana plačiai paplitęs. Jis ilgai buvo „tylusis žudikas“, tačiau gydytojai su juo kovoja. Kiaušidžių vėžio simptomai gana pastebimi. Štai dažniausi iš jų – pilvo pūtimas, persivalgymo jausmas (net jei suvalgėte nedaug), tuštinimosi arba šlapinimosi dažnumo pokyčiai, skausmas juosmens srityje arba pilvo apačioje.

Vienas arba du iš šių simptomų nėra neįprasti, ypač po užstalės. Tačiau jei du arba daugiau iš minėtų simptomų atsiranda kasdien daugiau negu dvi savaites, vertėtų kreiptis į gydytoją. Tokiu atveju jums bus paskirtas vizitas pas ginekologą, tyrimas ultragarsu ir galbūt kraujo analizė.

Netikėtai priaugtas arba nukritęs svoris

Jei priaugote 2 kg, neverta nerimauti, tačiau jei svoris auga kelis mėnesius, nors paprastai jis stabilus ir jūs nepersivalgote – vertėtų sunerimti. Svoris gali augti, kai sergant kiaušidžių vėžiu organizme kaupiasi skysčiai. Bet kokiu atveju reikėtų kreiptis į gydytoją.
Svoriui netikėtai nukritus 5 ar daugiau kilogramų, tai gali būti piktybinio susirgimo, pavyzdžiui, kasos, skrandžio, stemplės arba plaučių vėžio požymis. Svorio mažėjimas taip pat gali būti susijęs ir su skydliaukės hiperfunkcija, todėl gydytojas, greičiausiai, visų pirma paskirs būtent skydliaukės tyrimą.

Nuolatinis kosulys.

Jei jus vargina nuolatinis kosulys – nepraeinantis per dvi ar tris savaites ir nesusijęs su alergija ar viršutinių kvėpavimo ligų ligomis – arba kosulys su krauju, būtinai apsilankykite pas gydytoją. jei kosulys susijęs su rūkymu (taip pat ir pasyviu) – reikia kreiptis į specialistą. Gydytojas, greičiausiai, paskirs krūtinės ląstos rentgeną ir galbūt kompiuterinę tomografiją.

Limfmazgių pokyčiai

Jei ant kaklo ar pažastyje užčiuopiate kietus limfmazgius, kreipkitės į gydytoją. Patinę, sukietėję limfmazgiai dažniausiai signalizuoja apie infekciją, tačiau tai taip pat gali būti limfomos arba plaučių, krūties, galvos ar kaklo vėžio požymis. Gydytojas jus apžiūrės ir galbūt atliks biopsiją.

Nuovargis

Nors nuovargį įvertinti sunku, tačiau jei nuolat jaučiatės pavargusi, net ir po poilsio, tai gali būti rimtos ligos simptomas. Leukemija, tiesiosios žarnos ar skrandžio vėžys sukelia nuolatinį nuovargį, kuris gali tapti didele problema.
Gydytojas jus apžiūrės ir greičiausiai paskirs kraujo analizę, kad išsiaiškintų skydliaukės būklę.

Odos pokyčiai

Stebėkite viso kūno odos būklę ir pastebėjusios nerimą keliančius pokyčius iškart kreipkitės į gydytoją. Negyjančios žaizdelės burnoje, ypač jei vartojate alkoholį ar rūkote, gali būti burnos vėžio požymis.

Stebėkite odos būklę lytinių organų srityje. Ilgai negyjančios žaizdelės gali būti melanomos ar kitų vėžio rūšių požymis. Gydytojas jus apžiūrės ir gali skirti biopsiją.

Išvados

Stebėkite, ar neatsiranda šie požymiai, tačiau nepasiduokite panikai. Neišsigąskite, jei pastebėsite kažką neįprasto, tiesiog kreipkitės į gydytoją. Greičiausiai, simptomo priežastis nėra vėžys. Netgi ir vėžys yra pagydomas, jei yra aptinkamas ankstyvoje stadijoje. Laiku pastebėjus pavojingą ligą, jums bus paskirtas tinkamas gydymas ir vėl galėsite mėgautis pilnaverčiu gyvenimu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis