6 dalykai, kuriuos valome neteisingai

Metų metus buityje taikomi metodai nėra tokie veiksmingi, kaip atrodo. Pateikiame 6 patarimus, kurie padės veiksmingiau išvalyti namus ir buities rakandus.

Populiariausi savaitės tekstai:
- N. Oželytė: badauti mėnesį yra sudėtinga, niekam nerekomenduoju
- J. Jurkutės mama Aldona: kai vyras pasitraukė iš gyvenimo, skaudžiausia buvo dėl vaikų
- Violeta Baublienė: tekėti gal ar ką…
- Apie Šapranauską: žmonės jį matydavo linksmą, bet jis buvo pilnas graudulio
- Grožio ekspertai išrinko: 7 šių metų geriausios priemonės
- Penkios jauninančios šukuosenos
- Produktai, kurie itin efektyviai degina riebalus

1. Langai

Didžiausia klaida – valyti langus saulėtą dieną, nes stiklas per greit išdžiūva ir lieka dryžiai. Langus geriausia valyti, kai debesuota ar apsiniaukę. Visų pirma šluotele ar dulkių siurbliu nuvalykite langą, jo rėmą ir palangę – taip pašalinsite purvą ir bus lengviau plauti. Mamos mus išmokė, kad geriausiai langai nusivalo laikraščiu, bet šiais laikais geriau rinktis mikropluošto šluostes – nuvalysite greičiau ir švariau.

2. Lėkštės, taurės, stalo įrankiai ir virtuvės rakandai

Neįpraskite sukrauti kuo daugiau indų ir įrankių į indaplovę, sudedant juos vieną šalia kito kaip „Tetris“ žaidime. Kartu sumesti stalo įrankiai nenusiplaus tolygiai. Šaukštus dėkite pakaitom rankena į viršų ir į apačią, o šakutes – visada dantukais į viršų, taip sudėti įrankiai išsiplauna geriausiai. Be to, niekada kartu nedėkite sidabrinių ir nerūdijančio plieno įrankių, nes jiems susilietus, ant sidabro liks dėmės. Nedėkite indų į rietuves, nes vandens srovė nepasieks viršuje esančių indų. Nešvariausius indus dėkite į apatinę lentyną nusuktus į centrą, kad juos geriausiai pasiektų srovė. Jei naudojate kapsules, dėkite jas į dalytuvą, nes jei įdėsite tiesiog į vidų, ji ištirps per greit.

3. Dušo užuolaida

Nebūtina išmesti purvinos dušo užuolaidos ar prisegamo jos krašto. Nukabinkite ją, įmeskite į skalbyklę kartu su senais rankšluosčiais, įberkite baliklio, kad išnyktų pelėsis. Nustatykite karšto vandens ir švelnaus skalbimo ciklą. Išskalbtą užuolaidą pakabinkite, kad išdžiūtų natūraliai arba minutei ar dviem įmeskite į džiovyklę.

4. Kilimų ir apmušalų dėmės

Instinktyviai mums norisi užpurkšti valymo priemonę tiesiai ant dėmės, bet pernelyg sudrėkinus kilimą ar gobeleną, galima jį pažeisti, o ir išskalauti sunkiau. Verčiau valikliu išpurkškite šluostę ir švelniai ja tapšnoti dėmę, kol ji išnyks. Po to valiklio likučius pašalinkite švaria šluoste, sudrėkinta šaltu vandeniu.

5. Drabužiai

Dažniausia klaida – berti ar pilti per daug skalbimo priemonės ir audinių minkštiklio. Jei priemonių per daug, jų liks ir skalbyklėje, ir audinyje, o tai kenkia ne tik įrangai, bet odai, be to, nukenčia ir drabužių kokybė. Visada atidžiai matuokite priemonių kiekį pagal nurodymus ant jų pakuotės pagal skalbinių kiekį, užterštumo lygį ir vandens kietumą. Paprastai reikėtų orientuotis į vidutinį kiekį ir užterštumą, o jei skalbinių tikrai daug ir jie labai nešvarūs, įberkite ar įpilkite šiek tiek daugiau skalbimo priemonės ir minkštiklio.

6. Elektroniniai prietaisai

Mobilieji telefonai, „iPod“ ir kiti rankose laikomi įrenginiai greit išsipurvina, tampa lipnūs, bet valomąja priemone jų purkšti nepatartina. Skystųjų kristalų ekraną geriausia valyti mikropluošto šluoste.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis