Klausos aparatai: kam priklauso ir kur kreiptis?

Minint Tarptautinę ausų ir klausos dieną, ligonių kasos primena, kad klausos sutrikimų turintiems vaikams ir suaugusiems, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, klausos aparatai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo yra kompensuojami 100 procentų.



Pablogėjus klausai, pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Įvertinęs paciento diagnozę, sveikatos būklę, jis nusiųs konsultuotis pas gydytoją specialistą. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamą klausos aparatą gali skirti tik gydytojas otorinolaringologas.


Gydytojas specialistas, įvertinęs klausos aparato poreikį, išduos medicinos dokumento išrašą, su kuriuo reikės kreiptis į įmonę, kuri yra sudariusi sutartį su Valstybine ligonių kasa (VLK) dėl aprūpinimo kompensuojamuoju klausos aparatu. Įmonėje kompensuojamojo klausos aparato modelį pacientui padės pasirinkti ir pritaikys įmonės klausos aparatų pritaikymo specialistas. 


Klausos negalią turintiems suaugusiesiems ir vaikams, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), yra suteikta galimybė gyventi maksimaliai kokybiškai, jie gali gauti PSDF lėšomis kompensuojamus klausos aparatus abiem ausims. 


Suaugusiesiems ir vaikams nuo 7 metų gali būti išduodami du kompensuojamieji klausos aparatai abiem ausims vieną kartą per 5 metus. Svarbu žinoti, kad suaugusiesiems klausos aparatas antrai ausiai gali būti išduodamas pasibaigus numatytam paskutinio išduoto klausos aparato naudojimo terminui. Vaikams iki 7 metų gali būti išduodami du kompensuojamieji klausos aparatai abiem ausims vieną kartą per 3 metus. 


Norint užsakyti individualų ausies įdėklą vaikui iki 7 metų, jis gali būti skiriamas vieną kartą per metus, o vaikams nuo 7 metų ir suaugusiesiems skiriami vieną kartą per 5 metus. 


Klausos aparatai iš PSDF yra kompensuojami 100 procentų, o priemoka dėl technologinių ypatumų gali būti taikoma tik apdraustajam raštu patvirtinus, kad jis yra informuotas apie galimybę gauti kompensuojamąją priemonę, bet renkasi tos pačios paskirties priemonę, kuriai pagaminti taikomos modernesnės technologijos ir naudojamos brangesnės medžiagos. 


Šiuo metu PSDF lėšomis kompensuojamų vaikams skirtų klausos aparatų bazinė kaina priklauso nuo tipo ir svyruoja nuo 378 eurų iki 583 eurų. Suaugusiesiems skirtų klausos aparatų bazinė kaina siekia nuo 148 eurų iki 378 eurų.


Ligonių kasos vaikams per praeitus metus kompensavo 358 klausos aparatus, o suaugusiesiems – arti 14 tūkst.

Šiemet iš PSDF klausos aparatams ir jų pritaikymo išlaidoms kompensuoti skirta per 5 mln. eurų.


Įmones, sudariusias sutartis su Valstybine ligonių kasa dėl aprūpinimo kompensuojamaisiais klausos aparatais, galite rasti čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis