Sergantieji onkologinėmis ligomis gripo ir pneumokokine vakcina skiepijami nemokamai

Ligonių kasos atkreipia privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų onkologinių ligonių dėmesį, kad pasiskiepyti nuo gripo bei pneumokokinės infekcijos jie gali nemokamai. Šie skiepai apmokami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų (PSDF).

Tiek gripas, tiek ir pneumokokinė infekcija ypač pavojingi rizikos grupėms priklausantiems asmenims, tarp kurių patenka ir sergantieji onkologinėmis ligomis. Tad skiepų, apsaugančių nuo sudėtingų komplikacijų svarbą, ne kartą akcentavo Pasaulio sveikatos organizacija, Lietuvos medikai bei epidemiologai. Specialistai nuogąstauja, kad šį rudens-žiemos sezoną sergamumas gripu gali būti gerokai didesnis nei praėjusį, kai daugumą žmonių koronavirusas buvo „įkalinęs“ namuose.


Ruošiantis 2021–2022 metų gripo sezonui Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) praneša dar kovą nupirkusi 257 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių. Tai – beveik 5 proc. daugiau nei pernai. PSDF biudžetui pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 2,2 mln. eurų. Pirmoji gripo vakcinos siunta – 100 tūkst. dozių jau pasiekė Lietuvą, šiuo metu skiepai išvežiojami gydymo įstaigoms. Antroji šiųmetės gripo vakcinos siunta planuojama Lietuvą pasieks spalio pabaigoje.


VLK pranešime nurodoma, kad iš PSDF lėšų įsigyta gripo vakcina nemokamai skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji onkologinėmis, lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais. Taip pat kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.


Pneumokokinės vakcinos, skirtos rizikos grupės asmenims, gydymo įstaigos taip pat turi pakankamai.


Ligonių kasų specialistai primena, kad iš PSDF lėšų pirkta pneumokokine vakcina skiepijami asmenys, įrašyti į rizikos grupių sąrašą, kurį įsakymu yra patvirtinęs sveikatos apsaugos ministras. Tai žmonės, sergantys onkologinėmis, taip pat reumatinėmis, inkstų, kepenų ligomis, širdies nepakankamumu ir kt.


Rizikos grupėms priklausantys gyventojai dėl skiepų turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis