Keturiais išskirtiniais koncertais priešpaskutinę rugpjūčio savaitę pasitiks XXVI Pažaislio muzikos festivalis, kurio aidai sklis nuo Jiezno iki tolimojo Rietavo

Rugpjūčio 19 d. ketvirtadienį, VDU Botanikos sode nostalgiškos aistros kupiną programą „Su gimtadieniu, Ástor Piazzolla!“ publikai dovanos Lietuvos kamerinis orkestras ir svečiai iš saulėtosios Italijos: gitaristas Giampaolo Bandini bei bandonija grojantis Cesare Chiacciaretta, rugpjūčio 20 d. penktadienį, Rietavo kultūros centre skambės Vidmanto Bartulio koncertinis projektas „Pranašystės dabarties Lietuvai“, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui paminėti, rugpjūčio 22 d. sekmadienį, Jiezno Šv. Arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo bažnyčioje nuskambės koncertas „Angelo prisilietimas“, kurį paruošė dainininkės Ilona Pliavgo, Dovilė Kazonaitė ir kanklininkė Aistė Bružaitė, o tos pačios dienos vakare Kauno valstybinėje filharmonijoje publikos lauks originalus ir susimąstyti skatinantis koncertas „Viltis ir atgimimas“, kurį atliks Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno vokalinio ansamblio „Acusto“ moterų grupė, aktorius Dainius Svobonas ir dirigentė Adrija Čepaitė.

Prieš šimtą metų gimęs Á. Piazzolla jaunystėje labiau žavėjosi džiazu, o ne tango, kuris tuo metu buvo asocijuojamas su prasčiokų gatvės kultūra. Vėliau kompozitorius šį žanrą atrado naujai, sukurdamas atskirą muzikos stilių – Tango Nuevo (naująjį tango). Vakaro metu su Lietuvos kameriniu orkestru muzikuosiantis G. Bandini ir C. Chiacchiaretta duetas susikūrė prieš devyniolika metų, vedamas aiškaus tikslo: pristatyti argentinietišką muziką, pasitelkiant jos reprezentatyviausių instrumentų žavesį ir magiją. Viso pasaulio festivalių ir teatrų kviečiami muzikantai apkeliavo daugiau nei 50 šalių, sulaukdami ypatingo kritikų ir publikos pripažinimo. Duetas stebina nepaprastu ansambliškumu, pasigėrėtinu, ekspresyviu atlikimo stiliumi, apimančiu plačiausią dinamikos skalę nuo fortissimo iki vos girdimo, bet subtilaus, pilnavertiško piano. Jų technika ir inteligencija leidžia atlikti repertuarą itin skoningai. Jų pasirodymai – tobuli ir užburiantys. Kritikai teigia: „Instrumentai tampa tarsi G. Bandini ir C. Chiacchiaretta minčių tęsiniais. Jos juda tarsi šachmatų lentoje: kiekvienas judesys siekia atitolinti partijos pabaigą. Tai klausimų, atsakymų ir vyksmo alchemija, šokis, kuris tuo pat metu ir gedulingas, ir nežabotai veržlus. Unikali jų interpretacijų darna kyla inspiruota ne racionalaus proto, o dvasinių impulsų. Muzika alsuoja plačiu, šiltu vokaliniu vibrato, nuostabos ir azarto nuojautomis, nenutrūkstama tėkme, gaiva ir laisve. Tai muzikinė fantazija: ne varginančios minčių varžytuvės, o nenutrūkstamas, natūralus jų alsavimas“.


Adrija Čepaitė
Adrija Čepaitė
Partnerio archyvas


Didžiulį publikos pripažinimą pelnę kompozitoriaus V. Bartulio projektai „Taip, Donelaiti!“ ir „Taip niekas tavęs nemylės“ prieš metus sulaukė tęsinio. Deja, kompozitoriui iškeliavus amžinybėn, šis tęsinys – paskutinė tokių koncertinių projektų serijos grandis. Šiame koncerte, skambant Kauno valstybinio choro atliekamoms V. Bartulio, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Vaclovo Augustino, Fausto Strolios, Algimanto Bražinsko, Laimio Vilkončiaus bei Galinos Savinienės chorinėms dainoms, liesis išraiškingojo aktoriaus Dainiaus Svobono interpretuojami tekstai, šmaikščiai apžvelgiantys lietuvio būdą ir jo transformacijas, įvykusias per tris paskutinius dešimtmečius ar netgi ištisą šimtmetį. Tekstams panaudota medžiaga iš leidykloje „Tyto alba“ išleistos Gedimino Kulikausko knygos „Lietuvio kodas“. Chorui diriguos Kęstutis Jakeliūnas. Įėjimas į koncertą nemokamas.


Pažaislio vienuolyno fundatoriaus, LDK Didžiojo kanclerio Kristupo Zigmanto Paco 400-ųjų gimimo metinių progai paminėti skirtas koncertas „Angelo prisilietimas“, tai – du nuostabiai derantys balsai, du sopranai ir lietuvių nacionalinis instrumentas – kanklės. Tokią ligi dangaus sielas pakylėjančią programą dovanos dvi žavios dainininkės, ne taip seniai baigusios studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir sėkmingai žengiančios karjeros keliu: kuriančios vaidmenis Lietuvos teatruose, dalyvaujančios koncertinėse programose bei projektuose. LMTA docentės, menų daktarės A. Bružaitės sceninį amplua kompozitorius Šarūnas Nakas apibūdina taip: „Ir štai XXI amžiaus pradžioje į sceną žengia kerinčios galios artistė, tobulos tarsi nimfos išvaizdos auksaplaukė kanklininkė, kelianti nepaprastus reikalavimus ne tik sau, bet ir kompozitoriams, imantiems rašyti naujovišką kanklių muziką“. Jiezno bažnyčioje klausytojai galės mėgautis šio netikėto ansamblio programoje vyraujančiais šviesos bei džiugesio kupinais muzikos kūriniais. Įėjimas į koncertą nemokamas.


Lietuvos piliečių trėmimų 80-mečio sukakčiai paminėti skirto koncerto „Viltis ir atgimimas“ moto – „Neišsitremkime. Būkime savimi“.  Prieš 80 metų prasidėję Lietuvos piliečių trėmimai šiandien minimi kaip valstybingumo stiprėjimo viltis ir kartu – nuolatinis kvietimas puoselėti savo kultūrą kaip bendrojo gėrio ir stiprybės šaltinį. Tiek prieš aštuonis dešimtmečius, tiek dabar, išgyvenant pandeminę atskirtį, menas padeda išlaikyti viltį. Pažaislio muzikos festivalis kvies klausytojus patirti ir išgyventi skaudžią istoriją, o koncerto kulminacija taps Vilniaus apylinkėse gimusio ir gyvenusio lenkų kompozitoriaus Mieczyslaw Karlowicz „Atgimimo simfonija“, liudijanti žmogaus stiprybę, ištvermę bei atgimimo jėgą. Greta šio iškilaus opuso skambės žinomo lietuvių išeivijos pianisto ir kompozitoriaus Vytauto Bacevičiaus kūryba, šiuo metu aktyviai kuriančio amerikiečių autoriaus Davido Lango kūrinio premjera Lietuvoje, taip pat – aktoriaus D. Svobono išraiškingai interpretuojama Vytauto Mačernio, Broniaus Krivicko bei Aido Marčėno poezija.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis