Sportinio stiliaus aukso amžius

Sportinių drabužių mada ryžtingai įsismelkė į kone visas gyvenimo sritis. Ji tapo neatsiejama gyvenimo būdo dalimi, kurią ant pjedestalo užkėlė neregėtos ir drąsios gatvės stiliaus sprendimų išraiškos. Kuomet ribos tarp to, kas tarpusavyje dera arba nedera, po truputį nyksta, o patogumas, kalbant apie aprangą, tampa svarbiausiu šio amžiaus kriterijumi, garsūs mados dizaineriai laužo visas nusistovėjusias taisykles, prisitaikydami prie šiuolaikinių vartotojų poreikių.


Sportinės tamprės, patogūs laisvalaikio kostiumėliai jau senai dėvimi ne tik namuose ar sporto salėse, o sportiniai bateliai, avimi prie suknelės ar kostiumo, tapo įprastu ir akiai visai maloniu vaizdu. Net ir aukštakulnių bei treningų derinys nieko nebenustebins: toks pasirinkimas tikrai nėra nulemtas neišmanymo, tai šiuolaikinio požiūrio į gyvenimą išraiška – laisvo žmogaus, laisvėjančio jo mąstymo, laužančio taisykles, bet kartu ir gebančio kurti bei diktuoti savas. Gatvės mados diktatoriai laisvalaikio aprangą padarė patrauklią visose kasdienio gyvenimo srityse, tad, ko gero, dabar sunkiai įsivaizduotume savo drabužinę be patogaus džemperio ar bent vienos poros sportinių batelių, derančių net prie klasikinio įvaizdžio. Ne tik mieste, bet ir ant podiumų galima pastebėti vis kitokių sportinio stiliaus variacijų, pritaikomų kiekvieno iš mūsų kasdienybėje.


Tai, kad neįpareigojantys drabužiai tapo itin geidžiami, lėmė ir bendra pasaulinė tendencija rūpintis savo sveikata, domėtis subalansuota mityba ir fizine bei psichologine savijauta. Dar tada, kai gyvenome greitu tempu ir jautėme kasdienę įtampą, noras visur suspėti ir jaustis ne tik stilingai, bet ir komfortiškai buvo svarbus pasirinkimas. Tačiau pasaulyje tvyranti visuotinė pandemija tik dar labiau įrodė, jog svarbiausias šiuolaikinės aprangos kriterijus yra patogumas, atspindintis šių dienų visuomenę. Nesvarbu, gyvename greitu ar lėtu tempu, mada visais laikais buvo jos veidrodis. Dar prieš kelis dešimtmečius ryškios spalvos būdavo matomos tik sporto salėje, o gatvėje dažniausiai galėdavome išvysti tik tamsius, neutralius laisvalaikio aprangos atspalvius. Dabar aprašomas stilius kaip niekuomet anksčiau priklauso nuo tendencijų: ryškios spalvos, raštuoti audiniai, įvairios detalės, netikėčiausios faktūros, tarpusavyje derinamos su klasikiniais, iš pažiūros net nesuderinamais garderobo elementais. Ribos tarp elegancijos ir laisvalaikio stiliaus žaibiškai nyksta, tad tai, kas anksčiau galėjo atrodyti keistokai, dabar yra neišvengiama. Vis labiau laisvėjantis visuomenės požiūris į žmonių pasirinkimus, saviraiškos laisvę ir orientaciją sudarė prielaidas nebijoti išsiskirti ir atrodyti taip, kaip norime patys.


Sportinio stiliaus aukso amžius
Sportinio stiliaus aukso amžius
Vida Press


Įvairūs socialiniai ir kultūriniai pokyčiai taip pat yra glaudžiai susiję su tuo, jog sportinis stilius ne tik pavaldus tendencijoms ir jas atspindi – jis tendencijas dar ir diktuoja. Pirmi to įrodymai pastebimi dar trečiajame dešimtmetyje, kuomet dvi ankstyvosios sportinės aprangos meistrės – Jane Régny ir Suzanne Lenglen, žymios Paryžiaus tenisininkės, kūrė aktyvaus laisvalaikio drabužius XX amžiaus pradžios moterims. Tais pačiais metais, kai slidinėjimas tapo elito pramoga, garsūs Europos mados namai „Schiaparelli“ ir „Hermès“ sukūrė vientisus ryškius slidininkų kostiumus, kurie buvo ypač geidžiami slidinėjimo trasų aistruolių. Taigi natūralu, kad šiai naujai sporto šakai reikėjo ir stilingų apdarų.


Visgi tikrasis aktyvaus laisvalaikio aprangos proveržis įvyko po Antrojo pasaulinio karo, naudojant tamprius sintetinius audinius ir nailoną, kuris leido dizaineriams pasinerti į dar gilesnes fantazijas. Aštuntajame dešimtmetyje išpopuliarėjusi lengvoji atletika taip pat lėmė ryškias sportinės aprangos spalvas – dar tada buvo galima pastebėti pirmuosius požymius, jog sportas yra neatsiejamas nuo mados, o moterys, net ir plušėdamos gimnastikos salėse, siekė atrodyti stilingos ir pasitempusios.


Mada nuolat atsigręžia į praeitį ir tai, kas buvo aktualu ankstesniais laikotarpiais, ji grįžta ir į gatves, prisitaikydama prie naujos realybės. Pavyzdžiui, tame pačiame dešimtmetyje (1971 m.) „Adidas“ sukūrė populiariuosius teniso batelius „Stan Smith“, pavadintus geriausio epochos tenisininko vardu. Ikoniniai bateliai buvo skirti tenisui žaisti, o 2014 m. pakartotinai išleisti kaip istorinė mados sensacija ir tapo kone pačia geidžiamiausia kasdienio stiliaus detale. Dabar jau sunkiai įsivaizduotume laikus, kuomet sportiniai bateliai buvo skirti avėti tik sporto salėse, juk patogumas ir mada neatsiejami. Šiam reiškiniui daugiausia įtakos turėjo ir tokie prekių ženklai kaip „Vans“, „Converse“ ir kt., kurių gaminius gatvės stilingieji pritaikė nešioti kasdien. Net ir prieš kelerius metus mados namų „Balenciaga“ išleisti garsieji „Triple S“ bateliai grubiomis platformomis yra puikus pavyzdys, kad sportinė avalynė yra neatsiejama nuo tendencijų, o ją išpopuliarinusios garsios mados gerbėjos parodė begalę skirtingų avėjimo būdų.


Sportinio stiliaus aukso amžius
Sportinio stiliaus aukso amžius
Vida Press


Naujoji Z karta atsineša jau kitokį požiūrį į saviraišką. Tarkim, praėjusiais metais Lietuvoje įvyko lūžis, JAV pasiekęs jau prieš kelerius metus: ilgą laiką patyčių objektu buvę firmos „Crocs“ bateliai šiandien yra ypač geidžiami jaunosios kartos. Paaugliai, avintys šias vadinamąsias klumpes vakarėliuose, mokyklos ar universiteto išleistuvėse, tapo įprastu reiškiniu. Tam kažkiek įtakos turėjo tokios pasaulinės žvaigždės kaip Justinas Bieberis, Ariana Grande ir aukso amžių tarp jaunosios kartos atstovų išgyvenantis socialinis tinklas „Tik Tok“. Regis, šiam prekės ženklui, patraukusiam jaunos laisvų pažiūrų auditorijos dėmesį, pagaliau nusišypsojo ilgai laukta sėkmė.


Mados industrija progresuoja itin dideliu greičiu, tad šiuolaikinis sportinis stilius nebepasižymi jokiomis primestomis taisyklėmis, kur ir kaip tokio stiliaus apgranga turėtų būti dėvima. Laisvalaikio stiliaus kostiumėlis, derinamas prie aukštakulnių ir klasikinio palto, ar romantiška laisva suknelė prie sportinės pūkinės striukės nebėra jokia stiliaus klaida. Nebijoti laviruoti tarp skirtingų stilių drabužių ir derinti juos tarpusavyje mus moko tiek jaunoji karta, tiek skandinaviškos mados meistrės, parodžiusios, jog net ir sportuoti skirtos tamprės gali atrodyti stilingai, derinant jas su ilgaauliais batais ir klasikiniu tiesaus kirpimo švarku. O toks kasdienis įvaizdis, kurį sudaro sportinės tamprės, ilgos kojinės, sportiniai bateliai, džemperis ir ilgas lietpaltis, yra viena iš karščiausių šio pavasario mados tendencijų, jau dabar užvaldžiusi užsienio fashionistų širdis.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis