Nacionalinė spauda - tradicijas ir tautos vertybes puoselėjanti žiniasklaida

Gegužės 7-ąją minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, asociacija „Nacionalinė spauda“ sveikina skaitytojus ir visus, kurie tiki spausdinto žodžio svarba. Sveikiname ir kolegas, su kuriais kartu vykdome vieną svarbiausių misijų – atsakingai skleidžiame svarbias ir patikimas žinias, kurių poreikis tik didėja.

Kartu tai yra visos tautos šventė, primenanti istorinį reiškinį - lietuvių tautos kovą už teisę gimtąjį žodį rašyti lotynišku raidynu. Ši diena primena itin svarbų istorinį reiškinį, kuris telkė tautą, paskatino atsirasti knygnešių judėjimą, priešinosi cenzūrai.


Žiniasklaida, kurios priešakyje ir šiandien yra spauda, daug metų atlieka demokratijos sargo vaidmenį. Laisvas žodis visose pažangiose valstybėse yra demokratijos pamatas. Žurnalistai, rinkdami ir skleisdami informaciją plačiajai visuomenei, be atvangos kelia į viešumą opias problemas, atskleidžia negeroves, saugo valstybes ir jų žmones nuo blogio, užkerta kelius nusikaltimams. 


Spauda per daugelį metų pelnė skaitytojų pasitikėjimą. Dar ir šiandien redakcijos neretai būna ta paskutinė instancija, į kurią kreipiasi pagalbos ieškantys, neteisybę patyrę žmonės.


Tradicinė spausdinta žiniasklaida jau daug metų patikimai ir atsakingai vykdo savo pareigą: skleidžia aktualias ir patikrintas žinias, kritiškai vertina informacijos šaltinius, įsiklauso ir išklauso įvairias nuomones. 


Interneto ir technologijų plėtra suteikė milžiniškas informacijos sklaidos galimybes, tačiau didžiuliame žinių ir nuomonių sraute neretai būna sunku atsirinkti, kas yra tiesa, o kas - prasimanymai. Todėl šiandien mūsų visuomenė susiduria su naujais iššūkiais – ne visi, skleidžiantys informaciją, elgiasi atsakingai ir etiškai, ne visi laikosi teisės normų. Kelios paskleistos frazės gali sugriauti žmogaus gyvenimą, sužlugdyti verslą, o gal net sukelti suirutę valstybėje. 


Todėl šiandien itin svarbu įvertinti spaudos vaidmenį mūsų gyvenime. Spausdintas žodis išliko pačiais sunkiausiais laikais, kuomet buvo siekiama sumenkinti lietuvių kalbą, sugriauti valstybės ir tautos pamatus. Spausdintas žodis ne kartą buvo laisvės šauklys ir teisingumo garantas. 


Asociacija „Nacionalinė spauda“ šiandien vienija daugiau kaip 20 įvairių leidinių leidėjus. Rinkos tyrimų bendrovės „Kantar“ duomenimis, asociacijos narių leidžiami leidiniai pasiekia bendrą iki 1 297 500 skaitytojų auditoriją. Asociacijos atstovaujamose redakcijose dirba beveik 400 darbuotojų, kurie yra savo srities profesionalai, puoselėjantys spaudos tradicijas ir vertybes, visomis išgalėmis siekiantys užtikrinti žinių įvairovę ir kokybę.


Švęskime visi kartu Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, kuri kasmet primena, koks svarbus mūsų tautai yra spausdintas laisvas žodis ir kaip atkakliai tauta dėl jo kovojo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis