Kosmetologė Rita Balčiūnienė: „Pigmentacija yra blogiau nei raukšlės“ 

Daugelis moterų itin pergyvena dėl raukšlių, tačiau daug sudėtingiau kovoti su kitu senėjimo požymiu – pigmentinėmis dėmėmis, kurios vyresniame amžiuje išryškėja itin pastebimose vietose: veido, rankų, dekolte. Kosmetologė Rita Balčiūnienė sako, kad nors pigmentacijos mažinimas yra sunkus ir kantrybės reikalaujantis procesas, būdų jas pašviesinti yra ir specialisto kabinete, ir namų sąlygomis.

Kokiame amžiuje jau galime tikėtis pigmentinių dėmių? 


Jei visą gyvenimą mažai buvote saulėje, nesideginote arba visada būdavote pasitepusi stipria apsauga nuo saulės, tai netgi galima tikėtis, kad pigmentacijos nebus arba ji pasimatys gerokai vėliau negu tuo atveju, jei to nesilaikėte. Deja, bet daugelis moterų į tai atsako: „Oj ne, aš nesu viena iš tų“. Ir tikrai, ar atsimenate tą itin stipraus įdegio madą? Ne viena jai yra pasidavusi: deginosi ne tik saulėje, bet ir soliariumuose. Bloga žinia ta, kad UV ir UVA spindulių poveikis odai yra kaupiamasis ir raukšlės bei pigmentacija, kaip to rezultatas, dar yra palyginti menkas padarinys, turint omeny onkologinių ligų riziką. 


Taigi ir amžius, kada pigmentacija pasimato, priklauso nuo to, kiek piktnaudžiavote saule, jau nekalbant apie kitas pigmentacijos priežastis: pavyzdžiui, hormoninių svyravimų nėštumo metu arba melanino sintezės suaktyvėjimo, kai trūksta vitaminų A, C, PP arba tokių mikroelementų kaip varis, cinkas, geležis.



Kokios dar galimos pigmentacijos priežastys ir ar galima to išvengti? 


Skaitykite vaistų informacinius lapelius, nes kai kurie medikamentai gali tapti pigmentacijos priežastimi. Ypač dėmesį rekomenduoju atkreipti į antibiotikus, kontraceptines tabletes, netgi skausmą malšinantys vaistai, tokie kaip Ibuprofenas gali pakenkti odai.  


Vadinamoji použdegiminė pigmentacija susidaro tada, kai oda buvo pažeista, po traumų. Nudegus, nušalus, po aknės ar estetinių odos procedūrų odą ypatingai reikia saugoti nuo saulės, nes tose vietose gali likti dėmės. 

Na ir apskritai, venkite saulės nepasitepę apsauga su SPF50+. Kažkodėl paplitęs mitas, kad pasitepus neįdegsime. Įdegsime, bet kiek lėčiau ir saugiai. Dar būna – grįžta žmonės nudegę iš slidinėjimo kalnuose. Sako: „Taigi žiema ten“. Saulė kalnuose yra itin aktyvi, todėl be apsaugos jokiu būdu negalima kišti nosies į lauką. Galiausiai, pamirškite soliariumus – savo pačių odos labui. 


Ką visgi patartumėte daryti, jei pigmentacija jau pasimatė? 


Pirmiausia reikėtų pasistengti nustatyti priežastį ir ją pašalinti. Tarkime, jei geriate vaistus ir pigmentacija atsirado dėl jų, tuomet reikia tai išspręsti. Bet jeigu akivaizdu, kad pigmentacija atsirado nuo saulės, tai tuomet ruduo, žiema ir ankstyvas pavasaris – metas, kai nėra aktyvios saulės – yra pats geriausias apsiimti spręsti šią odos problemą. 


Kokias procedūras atlieka specialistai? 


Pigmentacijai šviesinti yra nemažai būdų: lazeriais, injekcinėmis procedūromis, tokiomis kaip PRP ar su gintaro rūgštimi. Konkrečiai kosmetologo kabinete galima atlikti individualiai parinktą rūgštinį pilingą. Po jo rekomenduoju „Cryoled“ šalčio ir spalvų terapiją, sukurtą prancūzų estetinės medicinos profesionalų „Laboratoires FILLMED“. Pirmiausia šalčio pagalba į odą suvedami drėkinantys, skaistinantys ir odą stangrinantys serumai. Kitas etapas – žalios šviesos terapija. Tyrimais įrodyta, kad žalia šviesa mažina pigmentaciją: dėmelės sumažėja, tampa ne tokios ryškios, sulėtėja melanino gamyba. Ši procedūra trunka neilgai ir yra maloni, todėl bent jau mano klienčių tarpe tikrai populiari. 


Gyvename tokiu periodu, kai ne visuomet pavyksta apsilankyti pas kosmetologą. Ką įmanoma pasiekti su kosmetikos priemonėmis namuose? 


Tokiu atveju pirmiausia svarbu gerai pasirinkti kosmetikos priemones. Toli gražu ne visos duos norimą efektą. Esu girdėjusi ne vieną pasakojimą, kai moteris jau yra išleidusi krūvą pinigų šviesinantiems kremams ir, kaip ji pati sako „niekas nepadėjo“. Taigi, tikrai ne kiekvienas pigmentacijai skirtas kremas iš tikrųjų yra veiksmingas, kaip ir bet kuris savo funkciją reklamuojantis kremas. Čia svarbu, kad veikliųjų sudėtinių medžiagų koncentracija būtų tikrai aukšta, bet saugi odai. Aš rekomenduoju priemones su glikolio bei fitine rūgštimis, labai gerai, jei sudėtyje yra heksilresorcinolis, galima atrasti ir paveikių priemonių ir su vitaminu C, tačiau svarbu, kad jis būtų stabilizuotas. 



Gamintojo nuotr.



Išskirčiau kelis atvejus. Pirma, kai norima pašviesinti strazdanas arba viena kitą ne itin ryškią pigmentinę dėmelę ant veido, tuomet galima pradėti nuo unikalaus tirpalo su gliukonolaktonu – „Perfecting Solution“. Jį lengva įtraukti į kasdieninę rutiną, nes tai vandeninės tekstūros losjonas, kuriuo suvilgytu vatos diskeliu sudrėkiname švarią veido odą ryte ir vakare. Ne tik pigmentinės dėmės šviesės – oda paskaistės, taps švaresnė. 


Vis daugiau moterų atranda ir serumus su vitaminu C, kuris yra irgi jau plačiai žinomas odą efektyviai skaistinantis ir nuovargio požymius koreguojantis ingredientas, tačiau svarbu, kad formulėje jis būtų pateiktas stabilizuotas. Rekomenduoju pigmentines dėmes palaipsniui šviesinti ir bendrą odos švytėjimą atstatyti su „C Light Serum“, kuriame vitaminas C formulėje yra stabilizuotas. 



Gamintojo nuotr.



Dar labai rekomenduoju šių metų mano ir mano klienčių atradimą – „Glycopeel Mask“ kreminės tekstūros šveičiamąją kaukę su glikolio rūgštimi. Unikalus produktas, nes ne tik šviesina, bet ir nušveičia negyvųjų ląstelių sluoksnį. Ją rekomenduoju ne tik dėl veido skaistinimo, bet ir dėl porų išvalymo, odos tolyginimo. Rezultatas tikrai stebinantis. 

Tais atvejais, kai pigmentacija yra intensyvi, įsisenėjusi arba norisi stipriai atgaivinti veido odos skaistumą, rekomenduoju pabandyti smūginės odos terapijos priemonę „Skin Perfusion Bright Booster“ su heksilresorcinoliu ir 12,5 % glikolio ir fitine rūgščių kompleksu. Tiesa, jei turite itin alergišką ir jautrią odą, prieš tai būtų gerai pasikonsultuoti su odos specialistu. Ši priemonė buvo sukurta tam, kad pastiprintų estetinės medicinos procedūrų poveikį, tačiau yra tinkama naudoti namuose kaip terapinė kosmetika. 



Gamintojo nuotr.



Ar galima šiuo periodu su Jumis pasikonsultuoti internetu? 


Taip, mane galima atrasti „Facebook“ arba „Instagram“ – į visus odos priežiūros klausimus atsakau asmeninėmis žinutėmis. Drąsiai kreipkitės patarimų!

Užsakymo nr.: PT_65716

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis