Telefonų evoliucija: kas šiandien įprasta, nors atrodė neįmanoma?

Pirmasis mobilusis telefonas pasauliui pristatytas dar 1983 metais, tad šiandien nuo jo atsiradimo pradžios praėjo beveik 40 metų. Per šį laiką telefonai visiškai pasikeitė – juos valdome ne mygtukais, o prisilietimais, jais galime fotografuoti ir filmuoti, o jų galia prilygsta kompiuteriams. Kokios išmaniųjų funkcijos šiandien visiškai įprastos, nors prieš kelis dešimtmečius atrodė neįmanomos?

Ekranas – didelis ir liečiamas

 

Bene didžiausias pokytis, kurį matome mobiliuosiuose telefonuose, yra ekrano funkcionalumas. Anksčiau telefonus valdydavome „T9“ technologijos klaviatūra, kurios devyni mygtukai turėjo visą abėcėlę, leidusią rinkti ne tik skaičius, bet ir tekstą. Ekranas šiuose įrenginiuose buvo tik maža ir neaktyvi korpuso dalis. Jau naujajame tūkstantmetyje atsiradusiuose modeliuose iki 2,2 colių išaugęs ekranas buvo laikomas ypač dideliu ir moderniu, nors buvo bene triskart mažesnis nei įprasta šiais laikais.



Gamintojo nuotr.


 

Šiandien telefonus valdome prisilietimams jautriais ekranais, kurie atpažįsta net gestus ir leidžia įrenginį valdyti per atstumą. Be to, šiuolaikiniai telefonų ekranai dar labiau išsiplėtė ir užima beveik visą korpuso plotą. Pavyzdžiui, neseniai išleistas „Huawei P smart 2021“ turi 6,67 colių įstrižainės ekraną, užimantį net 90 proc. priekinės įrenginio dalies. Be to, jis yra itin aukštos „Full HD“ kokybės, todėl telefone be jokių nesklandumų leis patogiai žiūrėti vaizdo įrašus ir žaisti žaidimus. Palyginimui, prieš trisdešimt metų tai atrodė visiškai neįmanoma.

 

Pokyčiai atneša ir naujų iššūkių – galvodami apie vartotojų prie ekranų praleidžiamą ilgą laiką, gamintojai turi pasirūpinti ir mūsų rega. Todėl „Huawei P smart 2021“ kūrėjai telefone įdiegė efektyvų mėlynos šviesos filtrą, kuris aktyvuojamas įjungus „Eye Comfort“ funkciją. Dėl jos į šiuos didelius ir ryškius ekranus galime saugiai žiūrėti ilgesnį laiką nevargindami akių.

 


Gamintojo nuotr.



Nugarėlėje – net kelios kameros

 

Kamerų atsiradimas telefonuose vartotojų buvo sutiktas ypač pozityviai, nes tai gerokai išplėtė jų funkcionalumo ribas. Nuo skirtų vien skambinimui jie tapo išmaniais, multifunkciniais įrenginiais. Vis tik pirmųjų kameras turėjusių telefonų objektyvai buvo maždaug 0,11 megapikselių (angl. megapixels, MP), o jais būdavo galima padaryti iki 20 nuotraukų prieš visiškai užkemšant įrenginio vidinę atmintį. Tuo metu net negalėjome įsivaizduoti, kad jau netolimoje ateityje savo mobiliaisiais filmuosime aukštos kokybės vaizdo įrašus ir fotografuosime ryškiaspalves nuotraukas.

 

Šiandien išmaniųjų telefonų gamintojai aktyviai investuoja į savo įrenginių kamerų kokybę, tad jų kokybinis šuolis milžiniškas. Be to, dabar telefono nugarėlėje randame net ne vieną, o kelis objektyvus. Štai, „Huawei P smart 2021“ turi 48 MP pagrindinį objektyvą, leidžiantį daryti aukštos kokybės nuotraukas, kurioms aiškumo suteikia 0,5 colio (f/1.8) sensorius, padedantis sumažinti vaizdo triukšmą ir taip pagerinti nuotraukų kokybę.



Gamintojo nuotr.


 

Įrenginyje taip pat yra itin plataus 120 laipsnių kampo objektyvas, leidžiantis fiksuoti gerokai platesnį vaizdą nei įprasta. Tai padeda patogiai fotografuoti draugų kompanijos akimirkas, daryti kokybiškas asmenukes vakarėliuose ar fiksuoti neaprėpiamus gamtos vaizdus kelionėse. Kamerų sistemą papildo du 2 MP „Micro“ ir „Depth“ objektyvai, skirti kokybiškam smulkių ir arti esančių objektų fotografavimui.

 

„Huawei P smart 2021“ priekyje – 8 megapikselių (MP) kamera. Prieš keliolika metų populiarūs skaitmeniniai fotoaparatai jų turėjo net dvigubai mažiau, tad tokios kokybės priekinės kameros dar visai neseniai atrodė neįmanomos. Ši turi ir dirbtinio intelekto „pagražinimo funkciją“, kuri daromoms nuotraukoms realiu laiku suteikia reikalingus patobulinimus. Todėl ką tik padarytu kadru be jokių papildomų pastangų galima iš karto dalintis socialiniuose tinkluose.



Gamintojo nuotr.


 

Galia skiriasi šimtus kartų

 

Pirmieji telefonai nepasižymėjo galingumu. Pavyzdžiui, pirmojo mobiliojo baterija „atlaikydavo“ tik 30 minučių pokalbį, po kurio įrenginį reikėdavo krauti iki 10 valandų. Netgi naujajame tūkstantmetyje gaminti telefonai, turėję daug modernių funkcijų, savyje talpino tik 160 MB operatyviosios atminties.

 

Todėl „Huawei P smart 2021“ telefone įdiegta „SuperCharge“ greito įkrovimo technologija, leidžianti negalvoti apie senkančią bateriją. Įrenginį įkrovę vos 10 minučių, juo naudotis galėsime ištisas dvi valandas. O bateriją įkrovus pilnai, kitu jos įkrovimu rūpintis nereikės dar ilgai – tai užtikrins 5000 mAh talpos baterija. Ji leidžia muzikos internete be perstojo klausytis net 108 valandas, 12 valandų – neperstojant naršyti internete, 23 valandas – žiūrėti vaizdo įrašus.

 

Įrenginyje įmontuotas net aštuonių branduolių procesorius, kartu su naujausia „EMUI 10.1“ vartotojo sąsajos versija. Telefono operatyvioji atmintis siekia 4 GB, o tai yra net 25 kartus daugiau galios nei šio tūkstantmečio pradžioje turėjo tuo metu moderniais laikyti įrenginiai.



Gamintojo nuotr.


 

Be to, telefono vidinė atmintis yra net 128 GB. Tai – net kelis tūkstančius kartų daugiau atminties nei pirmuosiuose telefonuose. Todėl šiandien nuolat po ranka galite turėti svarbiausių ir smagiausių gyvenimo akimirkų kadrus ir vaizdo įrašus, daug muzikos bei visas populiariausias bei mėgstamiausias programėles, kurių anksčiau apskritai nebuvo.

 

Technologijos nebėra brangios

 

Pirmasis mobilusis telefonas kainavo 4 tūkst. JAV dolerių – maždaug 10 tūkst. JAV dolerių šių dienų kainomis, tad juos įsigyti galėjo tikrai ne kiekvienas. Vėliau, technologijoms tobulėjant, įprastų įrenginių kaina krito ir jie tapo vis labiau prieinami plačiajai vartotojų daliai. Kita vertus, naujas ir tuo metu netikėtas funkcijas turintys mobilieji vis tiek kainuodavo ypač brangiai.



Gamintojo nuotr.


 

Šiandien visus šiuolaikinius standartus atitinkantį ir moderniausias funkcijas turintį „Huawei P smart 2021“ telefoną vartotojai gali nusipirkti vos nuo 229 eurų. Tad norint įsigyti prieš kelis dešimtmečius neįmanomu laikytą telefoną, šiais laikais tam tikrai nereikės išleisti tūkstančių.

Užsakymo nr.: PT_65556

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis