Pažaislio muzikos festivalio pradedamajame koncerte – žinomi atlikėjai

Liepos 19 d. prasidės jubiliejinis, XXV Pažaislio muzikos festivalis.

Nepaisydamas Lietuvą ir visą pasaulį sukrėtusių negandų, skaudžiai atsiliepusių šalies kultūriniam gyvenimui, festivalis startuoja aukštai pakelta galva, išlaikydamas visus esminius kriterijus, vertybes ir aukštą muzikinę kokybę.


Pradedamojo koncerto išvakarėse, Liepos 18 d., Festivalio preliudija nuskambės Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Pasimėgauti įspūdingu Kauno kariliono skambesiu kauniečius ir miesto svečius kvies Julius Vilnonis ir Austėja Staniunaitytė-Proietta.


37 metus karilionu grojantis J. Vilnonis – Viktoro ir Giedriaus Kuprevičių mokinys, daugybę metų koncertavęs kartu su mokytojais. Pats atlikėjas savo pamiltą instrumentą apibūdina taip: „Tai yra vienas unikaliausių ir rečiausių instrumentų pasaulyje. Dažniausiai karilionai stovi miestų aikštėse, visi instrumentai skirtingi, skiriasi net jų skambesys – vieni turi aštresnį, kiti – gilesnį tembrą. Kauno karilionas – unikalus: 35 senieji varpai lieti Belgijoje, o 14 naujų varpų pagaminti Nyderlanduose.“


A. Staniunaitytė-Proietta – pirmoji ir kol kas vienintelė dailiosios lyties karilionininkė Lietuvoje.

Karilionierių tradicijas puoselėję G. Kuprevičius ir J. Vilnonis ieškojo mokinio, kuris pratęstų jų veiklą. Egzotišku instrumentu susidomėjusi A.Staniunaitytė-Proietta teigia: „Man tai labai patiko, mokiausi pamažu, per koncertus su J. Vilnoniu skambindavome keturiomis rankomis.“


Atlikėjai dovanos klausytojams gražiausią savo mylimų kūrinių puokštę. Skambės nemarūs Johanno Sebastiano Bacho kūriniai, romantiškos Roberto Schumanno melodijos, garsinių sferų kūrėjo Eriko Satie opusai, G. Kuprevičiaus, Vidmanto Bartulio ir paties J. Vilnonio pjesės. Netikėčiausių sąskambių klausytojai gali tikėtis skambant legendinio karilionieriaus ir kompozitoriaus Geo Clemento, kūrusio specialiai šiam instrumentui, pjesių ciklui, o išsiilgusiems žinomų melodijų ausis pamalonins siuita, sudaryta iš žymiojo Richardo Rodgerso miuziklo „Muzikos garsai“ numerių.

 

Nuostabia akustika garsėjančiame Pažaislio vienuolyno kiemelyje į pradedamąjį jubiliejinio festivalio koncertą susiburs žinomiausi atlikėjai: pasaulinį populiarumą pelnęs tenoras Edgaras Montvidas, visuose žemynuose Lietuvą garsinantis pianistas Lukas Geniušas, skambusis Kauno valstybinis choras ir iššūkių nebijantis Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. E. Montvidas – gimtojoje šalyje itin laukiamas dainininkas.



E. Montvidas
E. Montvidas
Organizatorių nuotr.



„Balso juvelyras, niuansų meistras, poetas, filosofas, didelis artistas“ – taip jį apibūdina muzikos kritikai. Vienu geidžiamiausių tenorų visoje Europoje ir kitose užsienio šalyse tapęs solistas dainuoja žymiausiuose operos teatruose bei festivaliuose, mielai pasirodo koncertų scenose. E. Montvidas yra apdovanotas medaliu „Už nuopelnus Lietuvai“, „Auksiniu scenos kryžiumi“, jam įteiktas garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ bei pasidabruotas Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medalis.


L. Geniušas – vienas labiausiai pripažintų lietuvių pianistų. „Spindesys ir branda, nugalėtojo talentas ir gili interpretacija“, – taip pianistą vertina užsienio kritika. Menininkas žavi klausytojus ne tik įspūdingu virtuoziškumu, bet ir stilingumu, intelektualia ištarme, temperamento, emocijų ir logikos derme.


Jubiliejiniais akordais paženklinto festivalio pradedamojo koncerto metu skambės legendinės IX simfonijos pranašu tapusi Ludwigo van Beethoveno fantazija fortepijonui, chorui ir orkestrui, spalvingosios orkestrinės Richardo Strausso dainos, arijos iš Kazimiero Viktoro Banaičio bei Giacomo Puccini operų. Publikos lauks susitikimas su Leonardo Bernsteino miuziklų melodijomis ir kitais simfoninės muzikos kūriniais. Į XXV Pažaislio muzikos festivalio atidarymą suburtiems atlikėjams diriguos energingasis maestro Gintaras Rinkevičius.

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis