Baleto „Graikas Zorba“ scenoje – stipriai atsinaujinusi trupė

Vasario 28 d. 19 val. Žvejų rūmuose siautulingas sirtakio verpetas įsuks „Graiko Zorbos“ pagrindinių vaidmenų atlikėjus, pakviestus iš Vilniaus bei Ukrainos.

Vienas jų – Ukrainos baleto žvaigždė Janas Vana – atvyksta tiesiai iš gastrolių Paryžiuje.

 

„Graiko Zorbos“ spektaklyje išvysite vilniečius šokėjus Olgą Konošenko (Mariną) bei Žilviną Beniuševičių (Graiką Zorbą), ukrainietį Vitalijų Netrunenko (Džoną) ir čeką Janą Vaną (Manoliou). Pastarasis į Klaipėdą atvyko tiesiai iš Paryžiaus, kur su vilniete primabalerina Olesia Shaytanova šoko legendiniame Piotro Čaikovskio balete „Gulbių ežeras“.

 

Abipusiai mainai


 „Sulaukęs kvietimo atvykti į Klaipėdą atlikti man gerai žinomo Manoliou vaidmens, žinoma, sutikau. Tai galimybė pažinti naują miestą ir jo žmones. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė mažesnė nei Ukrainos nacionalinio operos ir baleto teatro, kuriame šoku: pas mus pusantro šimto šokėjų, čia jų – tik dvi dešimtys. Tačiau šokti Klaipėdoje abipusiai naudinga: mes su kolega V. Netrunenko dalinamės savo patirtimi ir mokomės iš jūsų šokėjų“, – sakė J. Vana.


Janas Vana
Janas Vana
J. Vana asmeninio albumo nuotr.



J. Vana gimė Prahoje (Čekija). Dar studijuodamas Prahos šokio konservatorijoje, debiutavo Prahos valstybinėje operoje Princo vaidmeniu balete „Spragtukas“. Nuo 2006 m. jis šoka Ukrainos nacionaliniame operos ir baleto teatre, o nuo 2011 m. tituluojamas šio teatro primarijumi. Jo pagrindinių vaidmenų sąraše tokie spektakliai, kaip „Gulbių ežeras“, „Miegančioji gražuolė“, „Spragtukas“, „Žizel“, „Bajaderė“, „Korsaras“ ir kt. Primarijus dažnai šoka Italijoje, Prancūzijoje, Azerbaidžane, Rusijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose ir kt.

  

Klaipėdą palygino su Odesa


V. Netrunenko Klaipėdos publikai pažįstamas ne tik kaip Džono partijos spektaklyje „Graikas Zorba“ atlikėjas, bet ir kaip Ukrainos baleto žvaigždžių gala koncerto, surengto 2019 m. rugpjūtį, dalyvis. „Visada nuoširdžiai džiaugiuosi galėdamas atvykti į Klaipėdą. Jūsų Muzikinį teatrą prilyginčiau Odesos muzikiniam teatrui. Jūsų trupė puiki, o kai bus rekonstruotas teatras, dar labiau sužydėsite ir išgarsėsite. Juk Muzikinis teatras pajūryje – savaime išskirtinumas“, – akcentavo V. Netrunenko.



V. Netrunenko
V. Netrunenko
Asmeninio albumo nuotr.



V. Netrunenko – Ukrainos nacionalinio operos ir baleto teatro primarijus, atlikęs vaidmenis spektakliuose „Šecherezada“, „Gulbių ežeras“, „Spartakas“, „Romeo ir Džuljeta“, „Graikas Zorba“, „Pelenė“.


Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis choreografas Aurelijus Liškauskas džiaugiasi stipriai atsinaujinusia baleto trupe, kurioje šoka aštuoni baleto šokėjai iš dviejų žymiausių Ukrainos baleto šokėjų kalvių: Kijevo baleto mokyklos ir Serge’o Lifario choreografijos koledžo, taipogi veikiančio Kijeve. Kovo pradžioje planuojama vykti į naują šokėjų atranką Ukrainoje bei papildyti trupę naujais nariais.



O. Konošenko
O. Konošenko
M. Aleksos nuotr.


 

Su batuta rankose – Martynas Staškus


Scenoje išvysite ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto šokėją Kristiną Gudelytę (Madam Hortens). Šokio spektaklyje skamba ir vokalo solo partija, kurią atliks teatro solistė Ernesta Stankutė.


Legendinį M. Theodorakio baletą „Graikas Zorba“ Klaipėdoje pristatė pasaulinio garso choreografas ir kūrinio libreto autorius Lorca Massine. Tai daugiau nei 30 šalių rodomas spektaklis, kurį matė daugiau kaip 2 mln. žiūrovų.

N. Kazantzakis, apysakos „Graikas Zorba“ autorius, sukūrė herojų – gyvenimo čempioną, džiaugsmu įveikiantį liūdesį. Balete jis švenčia kiekvieną šio gyvenimo akimirką. „Graikas Zorba” – daugiau nei baletas: tai „opera omnia“, kurioje susilieja muzika, šokis, literatūra, drama ir chorinis dainavimas.



J. Vana
J. Vana
Asmeninio albumo nuotr.



Spektaklį diriguos Martynas Staškus. Tik nuo jo mostų ir publikos plojimų priklausys, kiek kartų scenoje šokėjai tryps finalinį sirtakį. Tad verta pasistengti!

 

KVMT inf.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis