Prestižiniame JAV kino festivalyje filmą pristačiusi G. Žickytė: „Taip išreiškiame palaikymą Ukrainos žmonėms“

Bendro ukrainiečių ir lietuvių kūrėjų dokumentinio filmo „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ („The Earth is Blue as an Orange“) pasaulinė premjera įvyko Jungtinėse Valstijose, prestižiniame „Sundance“ kino festivalyje.

Lietuvos kino režisierė Giedrė Žickytė šiuo filmu pradeda prodiuserės karjerą, su pačios įkurta studija „Moonmakers“. Šiais metais filmas pasieks ir Lietuvą.


„Mėlyna kaip apelsinas žemė“ pasakoja apie šeimą, gyvenančią karo zonos fronto linijoje Donbase, Ukrainoje. Tuo tarpu kai išoriniame pasaulyje tvyro bombardavimai ir chaosas, vieniša motina Ana ir jos keturi vaikai sugeba išsaugoti savo namus – juose ramu kaip rojuje, pilna gyvybės ir šviesos. Aistra kinui, užvaldžiusi visus šeimos narius, įkvepia juos filmuoti, montuoti ir pristatyti filmą – kūrinį, įkvėptą jų pačių gyvenimo karo metu. Kūrybinis procesas atskleidžia, kokią galią ir magiją turi kinas katastrofos akivaizdoje. Anai ir vaikams, traumos transformavimas į meną yra vienintelis būdas išlikti žmonėmis.



Filmo premjera festivalyje
Filmo premjera festivalyje
Asmeninio albumo nuotr.



„Man prodiuserės darbas – naujas iššūkis. Didžiulė sėkmė, kad mano kaip prodiuserės ir ukrainiečių režisierės Irynos Tsilyk debiutas pristatytas svarbiausiame Amerikos kino festivalyje. Į „Sundance“ dokumentikos konkursą atrenkami tik 12 filmų iš viso pasaulio, kai tuo tarpu šiais metais festivaliui buvo pateikta daugiau nei 15 tūkstančių filmų paraiškų“, – sako filmo prodiuserė Giedrė Žickytė.



Komanda po filmo peržiūros
Komanda po filmo peržiūros
Asmeninio albumo nuotr.



Kiekvienais metais į šį Roberto Redfordo įkurtą festivalį, vykstantį slidinėjimo kurorte Park City, susirenka daugiau nei 200 tūkstančių kino industrijos atstovų iš viso pasaulio, o jame pasirodantys filmai dažniausiai tampa pagrindiniais varžovais kitų metų „Oskaruose“.


„Mėlyna kaip apelsinas žemė“ premjera Europoje įvyks Berlyno kino festivalyje. Iki jos filmas bus pristatytas Niujorko publikai modernaus meno muziejuje „MoMA“.


„Tai, kad filmą atrinko pagrindiniai A klasės kino festivaliai yra didžiulė sėkmė ne tik mums kaip kūrėjams, bet ir mūsų šalims – Ukrainai ir Lietuvai. Tai puiki galimybė per meną ir kultūrą atkreipti dėmesį į mūsų regionus, – pabrėžia filmo prodiuserė G. Žickytė. – Man šis filmas brangus ne tik dėl kinematografinės vertės, šiltos emocijos bei unikaliu kampu papasakotos istorijos, bet ir dėl to, kad šia bendryste išreiškiame palaikymą Ukrainos žmonėms.“



Asmeninio albumo nuotr.



Filmo kūrybos istorija prasidėjo nuo bendro Ukrainos ir Lietuvos projekto „Geltonas autobusas“, kurio metu buvo dirbama su vaikais iš karo zonos. Projekto tikslas – įveikti katastrofos sukeltą traumą, įtraukiant vaikus į kūrybos procesą, ir iš filmų kūrėjų mokantis kino subtilybių.


Prie „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ dirbo gausi lietuvių komanda: garso režisierius Jonas Maksvytis, koloristas Jonas Sunklodas, montažo režisierius Danielius Kokanauskis, asocijuota prodiuserė Andrėja Čebatavičiūtė ir kiti. Šio filmo premjera socialiniame tinkle „Twitter“ pasidžiaugė ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.


„Publika filmą priima jautriai ir šiltai, ypač pabrėždami kinematografinę bei emocinę jo vertę. Žinia apie „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ sklinda itin greitai, net Uberio vairuotojai dalijasi, kad veždami festivalio svečius girdėjo daugybę gerų atsiliepimų“, – „Sundance“ įspūdžiais dalijasi filmo prodiuserė G. Žickytė.


Pasaulinę filmo premjerą „Sundance“ kino festivalyje parėmė Lietuvos kino centras. 


Filmo anonsas - https://www.youtube.com/watch?v=ZEjIN33qGS0

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis