Kino mokyklų dvikova Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje

Ne autorių vaizduotėse, o kino mokslo įstaigų koridoriuose prasidėjo daugelis kino tradicijų.

Sunku įsivaizduoti, koks dabar būtų visame pasaulyje vertinamas čekų kinas be Prahos scenos menų akademijos Kino ir televizijos mokyklos (FAMU). O kaip šiandien atrodytume mes be Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA)? LMTA prieš FAMU. Lietuvių kino tradicijos prieš čekų. Į dviejų kino mokyklų dvikovą kviečia rytoj prasidedančio tarptautinio Vilniaus dokumentinių filmų festivalio (VDFF) studentų filmų konkursinė programa.


Konkursinės programos kiekvienam festivaliui suteikia azarto, bendrystės – gyvybės. Bet organizuoti eilinio didelio tarptautinio konkurso, kuriame dalyvautų galybė filmų pačiomis įvairiausiomis temomis, nematėme prasmės. Ieškojome savito formato, – apie festivalio studentų filmų konkurso idėją pasakoja viena jos autorių Sonata Žalneravičiūtė.


Šiemet startuojantis konkursas bus rengiamas kas du metus. Kaskart vis kitos kino mokyklos studentai bus kviečiami mesti iššūkį LMTA talentams. Norėjosi prisidėti prie lietuvių dokumentinio kino tradicijos puoselėjimo. Juk kalbame apie mokyklą, kurią randame poetinės dokumentikos ištakose. Todėl ir nusprendėme, kad vieni besišpaguojančiųjų konkurse visada bus lietuviai, – aiškina S. Žalneravičiūtė.



„Centrinė stotis“
„Centrinė stotis“
Iš kino kūrėjų archyvo



Šiemet konkursinėje programoje iš viso – 6 filmai. FAMU atstovaus poetinis žvilgsnis į balą Nežinau... balos (Anna Petruželová, 2018), Tel Avivo transporto mazgo kronika Centrinė autobusų stotis (Tomáš Elšík, 2018) ir akistata su mažamečiais gangsteriais Laukinių šauksmas (Karolína Peroutková, 2019). Seno žmogaus vienos dienos liudijimas Nematomas žmogus (Viktoras Gineitis, 2019), fitneso atletės portretas Natalija (Petras Kuneika, 2019) ir pažintis su lietuvių kalbos sergėtojais Komisija (Vytautas Oškinis, 2019) – tai trys dokumentiniai pasakojimai, sukurti lietuvių kino studentų.


Konkursinę programą papildys su ja susiję kiti VDFF renginiai. Ne tik studentai, dėstytojai ar kino kūrėjai, bet ir visi kino mėgėjai kviečiami į meistriškumo dirbtuves, kurias ves žymus čekų dokumentininkas ir FAMU dėstytojas Miroslavas Janekas. Jas moderuos – lietuvių režisierius ir LMTA dėstytojas Audrius Stonys. Su konkursinėje programoje dalyvaujančių filmų autoriais VDFF lankytojai kviečiami susitikti apskrito stalo diskusijoje. Pokalbį apie kino kūrybą ir studijas moderuos kino kritikas Narius Kairys.


Be studentų filmų, VDFF šiais metais bus parodytos dar keturios programos. Kartu su pagrindine festivalio programa, atspindinčia naujausius ir įdomiausius šių dienų pasaulio dokumentininkų ieškojimus, bus rodoma visų trijų Baltijos šalių kūrėjų filmų apie Baltijos kelią rinktinė „Baltijos keliai“, specialioji programa Jono Meko portretai“ ir legendinio latvių režisieriaus Herzo Franko kūrybos retrospektyva. Specialusis seansas „George: Jurgio Mačiūno ir Fluxus istorija“ – taip pat festivalio kalendoriuje.


Duris į kino sales VDFF atvers rugsėjo 19–29 d. Vilniuje, rugsėjo 23–25 d. Kaune, spalio 1–3 d. – Klaipėdoje. Daugiau www.vdff.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis