7 paprasti būdai, kaip tapti atsakinga mados vartotoja

Terminas „tvarumas“ pastaraisiais metais mados industrijoje tapo ypač dažnas, taip nutiko daugiausiai dėl to, kad vis daugiau žmonių supranta, kokią žalą daro greitoji mada, – rašo independent.co.uk.

Google“ atliko tyrimą, kurio rezultatai rodo, jog mados industrija atsakinga dėl 20-ties procentų visų pasaulyje susidarančių nuotekų ir 10-ties procentų išmetamo anglies dvideginio. „Ellen MacArthur Foundation“ – labdaros organizacija, skatinanti ekonominius pokyčius, neseniai paviešintoje ataskaitoje paskelbė, jog drabužiai atsakingi dėl pusės milijono tonų biologiškai neskaidomo mikropluošto, kuris kasmet pasiekia mūsų pasaulio vandenynus – šis kiekis yra lygus 50 milijardų plastikinių butelių.


To rezultatas: ne vienas mados prekių ženklas priėmė sprendimą stengtis ieškoti būdų, kaip pagaminti etiškus mados produktus. Jie imasi pačių įvairiausių veiksmų: nuo bendradarbiavimo su judėjimui „Fair Trade“ (angl. „Sąžininga prekyba“) priklausančių gamintojų iki perdirbtų audinių naudojimo.


Vis dėlto tvarios mados gyvavimas priklauso ne vien nuo gamintojų, bet ir nuo mūsų, mados vartotojų. Kaip teigia tvarios mados aktyvistė Niomi Smart: „Mes galime mylėti madą ir, tuo pačiu metu, nepamiršti mus supančios gamtos.“ Pasak jos, tereikia šiek tiek pakoreguoti savo gyvenimo būdą. Ji pasidalino geriausiais savo patarimais, kaip tapti atsakingu mados vartotoju.


Apsvarstykite savo apsipirkimo įpročius


Prieš pirkdama naują drabužį, paklauskite savęs, ar jums tikrai jo reikia. Kai matuojatės rūbą, apgalvokite, kodėl jį norite pirkti, iš kokio audinio jis pasiūtas, ką jis duoda jūsų spintai ir kaip dažnai jį vilkėsite. Jei jis neatitinka visų jūsų reikalavimų, greičiausiai yra nevertas jūsų pinigų.


Pasistenkite suformuoti spintą iš tokių drabužių, kuriuos vilkėsite vėl ir vėl, taip turėsite tik tokius rūbus, kurie jums teikia džiaugsmą. Pradėkite nuo spintos pagrindo: džinsų, marškinėlių, klasikinių marškinių, megztinio ir pridėkite kelis išskirtinius drabužius.


Vida Press


Pirkite iš antrų rankų


Jei jaučiate nenugalimą norą apsipirkti, savo poreikį patenkinkite apsilankydama dėvėtų drabužių parduotuvėse. Įsigydama dėvėtą rūbą galėsite būti tikra, kad jam pagaminti nebuvo gaminami jokie nauji audiniai, be to, sutaupysite pinigų.


Net neįsivaizduojate, kokių unikalių daiktų galite rasti „antrų rankų“ parduotuvėse. Taip pat galite apsilankyti sendaikčių turguje, spintos išpardavime, mainytis su draugais.


Visuomet su savimi turėkite erdvų krepšį


Sulankstytas nertas krepšys jūsų rankinėje užims labai nedaug vietos, bet tai padės drastiškai sumažinti plastikinių maišų naudojimą jūsų gyvenime.


Prioritetą skirkite rūbams, pasiūtiems iš tvarių audinių


Venkite tokių savaime nesuyrančių medžiagų kaip nailonas, poliesteris ir audinių, apdorotų toksiškais chemikalais, tokių kaip viskozė. Vietoj to investuokite į tokius natūralius audinius kaip linas bei ekologiška medvilnė, kuriems sukurti yra naudojama mažiau vandens, nei nesuyrantiems audiniams. Greitosios mados prekių ženklai pradėjo naudoti tvarų tencelio tekstilės pluoštą, kuris gaminamas iš atsakingai parinktos medienos. Jis gali būti maišomas su medvilne, poliesteriu, akrilu, vilna ir šilku.


Vida Press


Atkreipkite dėmesį, į ką pakuojami jūsų perkami drabužiai


Geriausia pirkti „gyvai“, bet jei tai darote internetu, pasidomėkite, kaip įpakuojami drabužiai ir kaip jie yra siunčiami. Dabar vis daugiau prekių ženklų investuoja į perdirbto popieriaus dėžes bei maišelius. Paskatinkite pokytį rašydama prekių ženklo klientų aptarnavimui ir paskatindama prekių ženklą pereiti prie visiškai tvaraus ir atsakingo įpakavimo. Leiskite žinoti, kad jums, kaip klientei, tai svarbu.


Reguliariai tvarkykite savo spintą


Norint sukurti tvarių drabužių rinkinį savo spintoje, pradėkite nuo to, kad išimate kiekvieną savo turimą rūbą ir jį išskleidžiate ant lovos. Tada išmėginkite Marie Kondo metodą – imkite kiekvieną iš daiktų ir klauskite savęs, ar jis jums suteikia džiaugsmo. Jei ne, arba to daikto nevilkėjote metus ir daugiau, padėkite jį į krūvą, skirtą perdirbimui arba labdarai.


Net 95 procentai drabužių, kurie kasmet yra išmetami, galėtų būti perdirbti. Būtent todėl jų paaukojimas ar perdirbimas yra vienas lengviausių būdų paremti tuos, kam to reikia ir išvengti bereikalingo šiukšlinimo.


Vida Press


Į kitą krūvą sukraukite viską, ką reikia taisyti ar lopyti ir nuneškite tai siuvėjui.


Savo spintoje palikite reikalingiausius drabužius ir kelis ryškius stiliaus akcentus, o pabodusius rūbus, su kuriais nesate pasiruošusi atsisveikinti, atnaujinkite pati arba su profesionalo pagalba.


Laikykitės atokiau nuo greitos mados parduotuvių


Skirkite laiko rasti etišką, tvarią madą kuriančius prekių ženklus ir investuokite į jų parduodamus drabužius. Taip pat pasidairykite, ką gali pasiūlyti vietiniai amatininkai, kūrėjai bei dizaineriai. Nors jų kuriamas produktas greičiausiai bus brangesnis, nei tas, kurį galite rasti greitos mados parduotuvėje, jis bus atsparesnis laiko tėkmei ir teiks daug daugiau džiaugsmo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis