Neprisijaukinęs klasikinės muzikos standartų, Brazilijos gitaristas ištobulino perkusinį grojimą pirštais

(1)

Mėgstantys gitaros skambesį, neabejotinai apsidžiaugs liepos pabaigoje vyksiančiu Kristupo vasaros festivalio koncertu „Braziliška gitara“. O dar įspūdingiau yra tai, jog scenoje pasirodysiantis Eduardo Agni pademonstruos techniką, pelniusią jam perkusinio grojimo pirštais meistro ir vieno novatoriškiausių šiuolaikinių gitaros atlikėjų titulą. 

„Laimei dar yra tokių instrumentalistų, kaip Eduardo Agni, kurie įrodo, jog daugiau nei 700 metų skaičiuojančios gitaros galimybės iki šiol nėra pilnai atskleistos“, – įspūdžiais apie atlikėjo pasirodymą dalijosi Brazilijos leidinio „Globo Network“ žurnalistas Maurício Kubrusly.

 

E. Agni muzikavo nuo vaikystės: mokėsi groti trimitu, dainavo chore. Būdamas trylikos, susidomėjo gitara – vaikiną įkvėpė mamos pasakojimas apie senelį, kurio jam neteko pažinti. Šis buvo aistringas gitaristas, savo gyvenimą paskyręs „chorinho“, 19 a. atsiradusiam instrumentiniam Brazilijos muzikos žanrui.

 

Pradėjęs mokytis groti gitara, kelerius metus E. Agni stengėsi prisitaikyti prie klasikinės muzikos atlikėjams keliamų reikalavimų, tačiau bergždžiai. Jame slypintis stiprus kūrybinis pradas, skatino savarankiškus eksperimentus, kurie galop atvedė į pasaulinį pripažinimą ir kaip gitaristą, ir kaip kompozitorių.

 

Talentingas brazilas daugybei dokumentinių, vaidybinių filmų, serialų, spektaklių sukūrė apdovanojimus pelniusią muziką. Jis koncertavo daugiau kaip 30 pasaulio šalių ir muzikavo su garsiais Brazilijos atlikėjais, tokiais kaip Monica Salmaso, Marlui Miranda, Flavio Venturini, Andre Geraissati, Benjamin Taubkin, Teco Cardoso, Caito Marcondes, Adriana Mezzadri.

 

Kritikai negaili pagyrų E. Agni ir vieningai sutaria, jog jis – tarsi gaivus vėjo gūsis, į kiekvieną pasirodymą atpučiantis ypatingą skambesį, dvelkiantį minimalizmu, brazilišku folku bei pasaulio muzikos prieskoniais.

 

„Nepriekaištinga technika, gilus muzikos pajautimas ir originalio interpretacijos. Tai, ką daro E. Agni, paėmęs į rankas gitarą, yra inteligentiška, novatoriška, sudėtinga, įtaigu“, – populiariausiame San Paulo laikraštyje rašė žurnalistas Mauro Dias.

 

Liepos 30 d., antradienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje – perkusinio grojimo prištais meistras Eduardo Agni atliks savo autorinius kūrinius.


Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.





Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis