Sveikos gyvensenos lektorė Edita: „Moterys, liaukitės dėvėti liemenėles – jos trikdo kraujotaką, užspaudžia seksualinę energiją“

30 dienų – be liemenėlės! 33 metų gydomosios Dao meilės instruktorės bei sveikos gyvensenos lektorės Editos Esenku Šimkutės nuo liepos mėnesio pasiūlytą iššūkį priėmė beveik 1200 moterų iš įvairių Lietuvos kampelių.

Edita, koks liepą startavusio kai kuriems „nepadoriai“ skambančio iššūkio „30 dienų be liemenėlės“ tikslas?


Liemenėlės nedėviu šešerius metus. Jau šio kelio pradžioje skaičiau medikų, mokslininkų tyrimų išvadas, kad liemenėlės dėvėjimas turi ir neigiamą pusę. Netinkamai parinkta, kas itin dažnas reiškinys, ji užspaudžia kraujagysles, todėl trikdo kraujotakos cirkuliavimą, limfinę sistemą.


Dabar yra daug mokslinių tyrimų, informacijos apie sveikatos sutrikimus, apie tai, kad moterims, kurios liemenėlę dėvi daugiau nei dvylika valandų per dieną, padidėja rizika susirgti krūties vėžiu.


Tačiau paskutinis lašas atsisakyti liemenėlės buvo mano mokytojo – Tailande gimusio kinų kilmės daoizmo, ciguno, seksualinių praktikų meistro Mantako Chia patarimai. Jis daug pasakoja apie gyvybinę, seksualinę energiją či. Būtent krūtyse linkusi užstrigti seksualinė energija, nes jose daugiau riebalinių audinių, mažiau kraujagyslių ir silpnesnė kraujotaka nei rankose ar kojose. Todėl labai svarbu, kad energija tekėtų nevaržomai. Kai aktyviai sportuojama, sąmoningai atliekamas krūtų masažas, partneris jas glamonėja, gerėja kraujotaka, limfinė sistema.


Pasak Mantako Chia, tradicinės, klasikinės liemenėlės, turinčios pakietinimus, metalinius lankelius, smarkiai trikdo limfos sistemą, kraujotaką ir tuo pačiu – gyvybinės energijos či cirkuliavimą.


Tūkstančius metų skaičiuojanti tradicinės rytų, kinų medicina skelbia, kad tose vietose, kur sutrikdoma gyvybinės energijos veikla, kaupiasi toksinai, kenčia fizinis kūnas, kyla ligos. Liemenėlės atsisakymas ar patogesnės pasirinkimas – sveikatos gerinimas, puiki prevencija ir prieš krūtų susirgimus.



E. Barzdelės nuotr.



Ką jūs pati atradote per šešerius metus, nedėvėdama liemenėlės? Ką sako jūsų patirtis?


Atradau laisvę. Kūnas nesuvaržytas, nesijaučiu į kažką įsprausta, labai patogu, puiki savijauta.


Visos jaunos mergaitės, paauglės, pradėdamos dėvėti liemenėlę, jaučiame didelį diskomfortą, mums nepatogu, sunku, atrodo kažkoks svetimkūnis mus veržia. Tik vėliau prie jų įprantame.


Paskelbus šį iššūkį, kuriame dalyvauja jau daugiau nei tūkstantis įvairaus amžiaus moterų, gavau daug laiškų. Tai tapo tarsi tyrimas. Paaiškėjo, kad dauguma liemenėlę dėvi ne tik darbe, viešoje vietoje, bet ir namuose. Buvo net didžiai nustebusių, kad be liemenėlės galima miegoti!


Paskaitų metu vedu ir seksualinių energijų praktikas, taip pat raginu būti be liemenės bent vasarą, namuose. Moterys, kurios jau anksčiau nevilki liemenėlės, bet nekeitė kitų įpročių, prisipažino, kad joms dingo prieš menstruacinio tempimo pojūtis, krūtyse pajuto palengvėjimą, daugiau laisvės. To sekoje pagerėjo nuotaika, savijauta.


Turbūt jums rašė ir didesnes krūtis turinčios moterys, pasiguosdamos, girdi, pabandyk nedėvėti liemenėlės?


Šio iššūkio tikslas ne privalomai dieną naktį viešoje erdvėje vaikščioti be liemenėlės. Prisitaikykite prie aplinkybių. Jei krūtys stambios, dėvėkit liemenėlę viešoje erdvėje. Bet galbūt galite ją pakoreguoti? Gal galite vilkėti sportinę ar aptemptus marškinėlius? Galbūt galite jos nevilkėti bent namuose, savaitgaliais, keisti savo garderobą ir be liemenėlės neatrodyti iššaukiančiai, neatkreipiant aplinkinių dėmesio?


Svarbu keisti liemenėlės dėvėjimo įpročius. Per šešerius metus, kai nedėviu liemenėlės, nesulaukiau vyrų žvilgsnių ar smerkimo. Apsirengiu protingai. Žinoma, jei apsivilksite tik plonais, aptemptais, baltais marškinėliais, persišviesite kiaurai. Jei nenorite dėmesio, yra daug kitų galimybių pakeisti aprangą.


Turbūt vienas iš moterų argumentų ar baimių dėvėti liemenėlę – ką pasakys kiti?


Šiuo iššūkiu neraginu atkreipti dėmesį į save. Seksualumas, skirtas tik savo mylimajam, vyrui, partneriui. Jei moteris nori būti be liemenėlės ir nekeisti savo garderobo, tegul velkasi tam tikrus drabužius.


Pasirinkite „sveikesnius“ modelius, nes yra labai daug liemenėles gaminančių prekinių ženklų. Galite jas vilkėti, nežalodamos savo kūno.

Liemenėlių paminkštinimai su vielutėmis, pakietinimai dirbtinai suteikia formą, bet krūtys dažnai neatitinka šablono, todėl jos spaudžiamos, tempiamos. Krūtys parausta, šunta, trinasi. Juntamas diskomfortas, atsiranda ir sveikatos problemų. Tuo dalijasi iššūkyje dalyvaujančios moterys. Net ir didžiakrūtės.


Prisitaikykime prie situacijos, paklausykime mokslinių tyrimų, skelbiančių ir apie neigiamą liemenėlių dėvėjimo praktiką. Nebūkime sau griežtos. Galbūt galima prisitaikyti prie situacijos ir rasti alternatyvą – patogesnę liemenėlę?



E. Barzdelės nuotr.



Ką sakote moterims, kurios baiminasi, jog nedėvint liemenėlės, jų krūtys nusvirs, praras dailią formą?


Yra mokslinių tyrimų, kurie rodo priešingai. Vienas mokslinis tyrimas truko penkiolika metų. Jame daugiausiai dalyvavo moterys iki 35 metų amžiaus. Būtent nuo šio amžiaus jau keičiasi moters fizinis kūnas, formos. Deja, mes senstame.

Rezultatas parodė, kad liemenėlės nedėvėjusių moterų krūtų speneliai buvo aukščiau nei tų, kurios dėvėjo. Mokslininkai padarė išvadą, kad dėvint liemenėlės jauname amžiuje, krūtys netenka elastingumo, natūralios paramos ir greičiau svyra.


Šio iššūkio tikslas – kad ir ši žinia pasiektų daugiau moterų. Kuo dažniau jos nedėvės liemenėlių, tuo naudingiau bus ir jų sveikatai, ir krūtų grožiui. Dėvint liemenėlę krūtys įpranta tinginiauti ir netenka natūralaus elastingumo.


Žinoma, kai krūtys didelės, sunkios, elastingumą praranda greičiau. Kaip ir po gimdymo. Ir vien tik liemenėlės nedėvėjimas nesugrąžins natūralaus elastingumo tų moterų krūtims.


Jei pajaučiate, kad liemenėlė slegia, keiskite ją. Didžiakrūtės gali pasisiūti specialius krūtų prilaikymus iš medvilnės, lino. Taip jos nejus diskomforto, krūtys nesvirs, bet tuo pačiu nebus suveržtos ir laisvai tekės gyvybinė energija či.

Dao technikos pataria ir masažuoti krūtis, praustis kontrastingu vandeniu. Be abejonės, prisitaikykite prie situacijos, pažvelkite į tai kūrybiškai. Jei krūtys, kaip, pavyzdžiui mano, nėra didelės, nevilkėkite liemenėlės, džiaukitės laisve, nesuvaržymu.


Į darbą, dėl estetinių supratimų, jei tai yra būtina ir negalite pasirinkti tinkamos aprangos, galite eiti vilkėdamos liemenėlę. Tačiau grįžusi namo nusiimkite ją. Tai – taip pat dalyvavimas iššūkyje.


Ką daryti moterims, stingančioms pasitikėjimo savimi ir nedidelių krūtų kompleksus slepiančiomis po liemenėle?


Kai paskelbiau šį iššūkį, sulaukiau labai daug moterų komentarų, laiškų. Bet daugiausiai, beje, rašė ne mažakrūtės, bet didžiakrūtės moterys. Dar vienas šio iššūkio tikslų – pamilti ir priimti savo kūną.


Labai liūdna klausyti, kad kai kurios moterys savęs nemyli. Ir labai nustebau, kaip jos niekinančiai, su nemeile apibūdindavo savo krūtis. „Nutysusios kaip spanieliaus ausys“ – nebuvo pats prasčiausias epitetas.


Supraskime, kad mūsų kūnas vienintelis, šiam gyvenimui turime jį tokį, kokį turime. Todėl priimkime, mylėkime ir kiek galima, prižiūrėkime jį. Pakeiskime savo niekinantį požiūrį į kūną.


Mažakrūtės, kurios dėvi liemenėlės su paminkštinimais, tik apgauna save. Tai – psichologija. Ir ji nekeičia kūno, nuo to krūtys nepadidės ir nepamažės.


Supraskime ir žinokime, kad visų kūnai labai įvairūs. Vyrams imponuoja ir didžiakrūtės, ir mažakrūtės. Nejau turime būti vienodos? Tik 90-60-90? Mes žavios savo skirtumais, į savo gyvenimą pritraukiame skirtingus partnerius ir antrosios puselės ateina ne dėl liemenėlės paminkštinimo.


Suprantu tas moteris, suprantu, kad jas įtakoja šablonai, bet tai – tik bėgimas nuo savęs. Todėl šis iššūkis dar labiau padės pamilti save. O kai moteris save pamilsta, labai daug kas keičiasi į šviesą pusę.



E. Barzdelės nuotr.



Yra ir tokių moterų, kurios guodžiasi, kad jų vyrai itin pavydūs, konservatyvūs, joms draudžia į viešumą išeiti be liemenėlės.


Nekonfliktuokite. Tai – ne principo reikalas. Viešumoje dėvėkite liemenėlę. Tačiau ją nusivilkite namuose. Tuo apsidžiaugs ir partneris. Šis iššūkis – ne įrodymas kitiems, o sau.


Iššūkio metu į uždarą grupę socialiniame tinkle kelsime nuotraukas, kaip mes apsirengusios, kaip atrodome. Tai paskatins ir tas, kurios nežino, kai[p rengtis nevilkint liemenėlės, nenorint atrodyti iššaukiančiai. Moterys gali atrodyti labai gražiai.


Akcentuojate sveikatingumą. Kas yra „sveikesnės“ liemenėlės? Iš lino, medvilnės?


Ne iš sintetikos, o iš natūralaus pluošto: medvilnės, lino, bambuko pluošto. Liemenėlės, neturinčios metalinių vielų, be stiprių paminkštinimų, ne su storu porolono sluoksniu. Yra prekinių ženklų, kurie gamina specialias liemenėles, pakeliančias sunkesnes krūtis ir nesukeliančias veržimo pojūčio. Medžiaga gali būti ne tik iš grubesnio lino ar medvilnės, bet ir minkštos viskozės, bambuko pluošto. Jei nerandate tinkamo dydžio – kreipkitės pas siūvėją. Svarbu komfortas, geras pojūtis. Pabrėšiu – savo skirtumais mes visos esame unikalios.


Kokia vyrų reakciją į šį moterų iššūkį?


Pakankamai teigiama. Kai kurie ironizavo ir paragino surengti iššūkį ir be kelnaičių. Pasijuokiau ir paraginau tuo užsiimti vyrams.


Tiesa, jei moteris dėvi pernelyg mažas kelnaites, tai taip pat neigiamai veikia kraujotaką. Ir miegoti būtina be kelnaičių, o jei vilkite ilgą sijoną, galite nevilkėti ir kelnaičių. Tiesa, dėl etinių ir estetinių supratimų – ne viešumoje.


Didžioji dalis vyrų į šį iššūkį sureagavo labai teigiamai, tuo pasidalijo ir socialiniuose tinkluose, ragindami moteris saugoti savo sveikatą.


Vienas vyras parašė, kad moterys privalo visada vilkėti liemenėlę, nes taip – gražiau. Pasiūliau jam užsidėti liemenėlę, susiveržti ir bent dieną pavaikščioti, patiriant, kas tai yra.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis