A. Žiurauskas, M. Repšys ir kiti žymūs Lietuvos su moksleiviais dalinosi savo jaunystės prisiminimais

Birželio 13-15 dienomis būrys aktyvių ir žingeidžių moksleivių rinkosi į Kauno rajone vykusias „Jaunimo dienas“.

Trijų dienų programa „Versliai-Pilietiškai-Kūrybiškai“ renginio dalyvius supažindino su darbo ir studijų galimybėmis Kauno rajone, Lietuvos policijos mokykla skatino pilietiškumo ugdymą, o žinomi Lietuvos menininkai vedė seminarus apie kūrybiškumą bei dalino patarimus gyvenimo kelio paieškos klausimais.


Lina Kasper nuotr.



„Tokio tipo renginys mūsų rajone, kuris tęstųsi tris dienas, yra pirmasis. Renginio tikslas - suburti aktyvius ir veiklius jaunuolius, susipažinti juos su galimybėmis rajone tiek dirbti, tiek studijuoti, renkantis profesiją ir kuriant savo aplinką bei gyvenimą čia“, - teigia renginio organizatorė, Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė.



Lina Kasper nuotr.



Tris dienas trukęs renginys turėjo plačią programą, apimančią įvairias sritis. Pirmąją, verslumo kupiną dieną, jaunuolių komandos ne tik atliko logines ir kūrybines užduotis, bet ir lankėsi penkiose verslo įmonėse. Komandos ne tik turėjo galimybę susipažinti su įmonių veikla, darbo vietomis, reikalingomis profesijomis, bet ir atliko įvairias užduotis nuo vizitinės kortelės sukūrimo iki komodos stalčiaus surinkimo. Antrąją „pilietiškumo“ dieną Lietuvos policijos mokykla iš arti pristatė policininko darbo kasdienybę, leido išbandyti savo taiklumą šaudymo simuliatoriuje bei įteikė pažymėjimus. O trečiąją, finalinę dieną, Kulautuvoje visų laukė kūrybinės dirbtuvės apie improvizaciją, viešąjį kalbėjimą, įdomūs pokalbiai su Ignu Krupavičiumi, Vytautu Medinecku-Ironvytu, Mariumi Repšiu, Rūta Elžbieta Mazurevičiūte, Gintare Kreipavičiūte, aktyvios pramogos bei finalinis „Saulės kliošo“ ir „Free Finga“ koncertai.



Lina Kasper nuotr.



Aktorius ir režisierius Andrius Žiurauskas renginio dalyviams vedęs kūrybines dirbtuves, taip pat džiaugėsi aktyviu ir naujų iniciatyvų vis ieškančiu jaunimu. Prisiminęs savo jaunystę, aktorius teigia labai anksti žinojęs, kuo norintis būti, todėl sunkumų gyvenimo kelio paieškose jam didelių nebuvo.


„Dar būdamas vaikas žinojau, kad noriu dirbti su teatru, su televizija. Nežinau kodėl, tačiau mokykloje, kaimynų būryje, visi man sakė, kad galėčiau tapti aktoriumi. Turbūt pokštu tą pasakė, bet man, vaikui, tai labai įstrigo ir pradėjau tėvus spausti, kad noriu lankyti dramos būrelį. Jie protingi žmonės, esu labai jiems dėkingas, kad nors ir mačiau, jog jiems tas nepatiko, bet leido viską, kad tik būčiau laimingas. Man dėl to labai pasisekė, nereikėjo kovoti ar įrodinėti šeimai, artimiesiems ar visam pasauliui, kad būti aktoriumi ar menininku nėra kažkas blogai“, - pasakojo aktorius.


Kūrybinėse dirbtuvėse kartu su aktore Sandra Daukšaite vedęs „Viešojo kalbėjimo meno ir savęs pristatymo“ seminarą, Andrius teigia, jog šiai dienai tai tapo itin aktualia tema, mat bendravimui persikėlus į virtualią erdvę, daug kas pamiršta tikro, akis į akį bendravimo ypatumus.



Lina Kasper nuotr.



Ne vienerius metus su moksleiviais išleistuvių ir šimtadieniu metu bendraujantis Andrius Žiurauskas sako, jog pastebi ryškius skirtumus tiek tarp skirtingų gimnazijų, tiek tarp skirtingų jaunimo grupių. Tik mažoji dalis moksleivių šiai dienai yra itin gabūs ir aktyvūs, kuomet kiti bijo priimti gyvenimo sprendimus ir laukia, kol tai už juos padarys kiti.



Lina Kasper nuotr.



„Šių dienų jaunimas yra labai banguojantis, skirtingose gimnazijose jaučiamas skirtingas susisluoksniavimas. Vesdamas renginius sutinku apie 10-15 procentų vaikų, kurie yra ypač gabūs ir žingeidūs, lanko po kelis būrelius į savaitę ir viską spėja. Lygiai taip pat matau ir didžiąją daugumą, kuri apsimeta, kad niekas neįdomu ir gyvena kažkokio pašaukimo laukimu, jog mokykla ar tėvai turi profiliuoti ir nuspręsti, kas jam tinkamiausia. Ko trūksta dabartiniam jaunimui tai patiems spręsti ką gyvenime nori daryti ir nespręsti to per anksti. Tu nežinai, 20-ies metų norėsi vieno, 30-ies metų norėsi jau visai kito. Tačiau yra ta mažuma itin aktyvių ir žingeidžių vaikų, kuriais aš esu pritrenktas ir man jie daug įdomesni, negu kai aš pats buvau jaunas. Todėl visiems jaunuoliams palinkėčiau nieko nelaukti ir pasiimti viską patiems“, - atvirauja A. Žiurauskas.


Su „Jaunimo dienų Kauno rajone“ dalyviais susitiko ir aktorius Marius Repšys, kurio aktoriaus karjera, priešingai nei A. Žiurausko, nebuvo pirmasis pasirinkimas ar vaikystės svajonė ir to tikrojo gyvenimo pašaukimo teko ilgai ieškoti.

„Paauglystėje visą dėmesį skyriau ne mokslas, o sportui, todėl baigęs mokyklą įstojau į pedagoginį universitetą studijuoti kūno kultūros. Norėjau tapti mokytoju ar treneriu“, - teigia aktorius jau 15-iolikos išbandęs save šioje profesijoje ir vedęs treniruotes suaugusiems ir senjorams.



Lina Kasper nuotr.



Visgi Mariaus keliai pasisuko kitaip – kartą pažinęs teatrą, jis nebegalėjo sustoti, mat kaip ne kartą yra sakęs pats aktorius, teatras yra tarsi pelkė, iš kurios įklimpęs – nebeišeisi.


Apie nelengvą vaikystę, gyvenimo pametėtus iššūkius ir kovą su depresija Marius šiandien kalba kaip niekad atvirai. Šį pavasarį aktorius išleido autobiografinę knygą, į kurią sudėjo 30 savo gyvenimo metų bei aprašė ne vieną skaudžią gyvenimo pamoką, todėl ir renginyje jaunuoliams drąsiai atsakinėjo į klausimus susijusius su streso ar motyvacijos stokos valdymu.



Lina Kasper nuotr.



„Stresas ir dideli krūviai aktoriaus profesijoje yra neišvengiami. Kuomet aš mokiausi akademijoje, paskaitos prasidėdavo anksti ryte, o baigdavosi vėlai vakare. Toks tempas buvo nežmoniškas, kiekvienas dėstytojas reikalaudavo iš tavęs maksimumo. Iki šiol abejoju ar pavyksta su tuo stresu pilnai susitvarkyti. Man labai juokinga, kuomet žmonės moka didžiulius pinigus už motyvacines paskaitas, kas yra bevertis dalykas. Žmogus tampa užmotyvuotas tik tai akimirkai, o grįžę namo – viską pamiršta. Kiekvienas turi mokėti motyvuoti pats save, nes tik darant tai kas patinka, žmogus gali būt laimingas. Kiekvienas moksleivis, studentas, jaunuolis, rinkdamasis savo gyvenimo kelią, turi nuspręsti klausydamasis širdies, rinktis tai, kas labiausiai jį domina ir traukia ir nesvarbu, kas tai nebūtų – ar menai, ar sportas, ar moksliniai atradimai“, - patarimus renginyje jaunimui dalino aktorius M. Repšys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis