Tyrimai rodo, kad plaučių vėžio riziką galima sumažinti

Kasmet, gegužės 31 dieną, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) mini Pasaulinę dieną be tabako.

Šių metų tema – tabako sukeliami padariniai plaučiams, pradedant plaučių vėžiu ir baigiant lėtiniais kvėpavimo sistemos sutrikimais. 


Specialistų teigimu, rūkymas yra pagrindinė plaučių vėžio priežastis. Rūkant pasyviai, dūmų poveikis namų ar darbo aplinkoje taip pat padidina plaučių vėžio riziką. Tyrimai rodo, kad plaučių vėžio riziką gali sumažinti metimas rūkyti: asmeniui metus rūkyti po 10 metų, rizika susirgti plaučių vėžiu sumažėja perpus, lyginant su tais, kurie ir toliau rūko.


Pasak specialistų, tabako rūkymas yra viena pagrindinių lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) priežasčių. LOPL – liga, kai pūslelėmis užpildytų gleivių kaupimasis plaučiuose sukelia kosulį ir skausmingus kvėpavimo sutrikimus. LOPL atsiradimo rizika yra ypač didelė tiems asmenims, kurie pradeda rūkyti ankstyvame amžiuje, nes tabako dūmai smarkiai lėtina plaučių vystymąsi. Rūkant taip pat paūmėja astma, kuri gali riboti asmens veiklą ir prisidėti prie negalios.


Ankstyvas rūkymo nutraukimas yra efektyviausias būdas sulėtinti LOPL vystymąsi ir sumažinti astmos simptomus.

Jei besilaukianti moteris rūko ar pasyviai rūko, tabako dūmų toksinai kenkia gimdoje esančiam kūdikiui. Jam gali sulėtėti plaučių vystymasis ir veikla, pabrėžia specialistai.


Susiduriantiems su pasyviu rūkymu mažiems vaikams kyla astmos, plaučių uždegimo ir bronchito, taip pat, apatinių kvėpavimo takų infekcijų rizika.


Dėl apatinių kvėpavimo takų infekcijų, kurias sukelia pasyvus rūkymas, visame pasaulyje kasmet miršta apie 165000 vaikų iki 5 metų amžiaus. Tie, kurie išgyvena iki pilnametystės, toliau kenčia nuo pasyvaus rūkymo poveikio sveikatai, nes dažnai ankstyvoje vaikystėje atsiradusios apatinių kvėpavimo takų infekcijos stipriai padidina LOPL atsiradimo riziką suaugus.


Tuberkuliozė pažeidžia plaučius ir blogina plaučių funkciją, kurią dar labiau pablogina tabako rūkymas. Aktyvi tuberkuliozė, kurią papildo žalingas rūkymo poveikis plaučių sveikatai, žymiai padidina negalios ir mirties nuo kvėpavimo nepakankamumo riziką.


Tabako dūmai yra labai pavojinga patalpų oro taršos forma: juose yra daugiau kaip 7000 cheminių medžiagų, iš kurių 69 yra laikomos kancerogeninėmis. Nors dūmai gali būti nematomi ir bekvapiai, jie gali likti ore iki penkių valandų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis