Ką veikti savaitgalį: kviečia meno mugė, lietuviškos muzikos festivalis, naktinis plaukimas

Savaitgalis prasideda jau penktadienį. Ar esate suplanavę, ką veiksite šiandien, ryt ar poryt? Jei stinga idėjų, kviečiame paskaityti.

PENKTADIENIS


* 10-oji jubiliejinė tarptautinė meno mugė ARTVILNIUS’19


Kada: iki birželio 2 d.


Tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius“ yra vienintelė šiuolaikinio meno mugė Lietuvoje ir didžiausia meno mugė visame Rytų Europos regione. 2009 metais startavęs „ArtVilnius“ – vienas svarbiausių projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ renginių. Per aštuonerius veiklos metus meno mugė išsiplėtė ir stabiliai įsitvirtino vietinėje ir užsienio meno rinkoje bei meno mylėtojų privalomų aplankyti renginių sąraše.



Organizatorių nuotr.


Tai patvirtina ir statistika. Kasmet „ArtVilnius“ aplanko virš 20 tūkst. lankytojų, mugėje dalyvauja apie 60 meno galerijų iš 15 šalių (Belgija, Vokietija, Estija, Latvija, Lenkija, Ukraina, Lietuva, Baltarusija, Olandija, Rusija, Italija, Prancūzija). Norinčių dalyvauti mugėje galerijų paraiškas peržiūri ir atrenka iš meno kritikų ir meno rinkos ekspertų sudaryta vertinimo komisija, taip užtikrinant mugėje esančių galerijų profesionalumą.


Būdama vienintele regione, mugė siekia būti universaliai demokratiška. Todėl „ArtVilnius“ pagrindiniai tikslai neapsiriboja meno rinkos aktyvinimu Rytų ir Šiaurės Europos regione bei reprezentatyvios šiuolaikinio meno galerijų panoramos pristatymu. Mugės organizatoriai integravo Vilnių į reikšmingiausių Europos šiuolaikinio meno centrų sistemą, padėjo jam tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų. „ArtVilnius“ komanda užmezgė ir plėtoja tarptautinius kontaktus su šiuolaikinio meno muziejais, institucijomis, kuratoriais, kolekcininkais ir žurnalistais.


Daugiau: http://www.artvilnius.com/lt/apie-artvilnius/


* Tėvo dieną pasitinkant


Kada: gegužės 31 d. 14 val.


Tėvo dienos išvakarėse Nacionaliniame vėžio institute (Santariškių g. 1, Vilnius), centriniame hole įvyks renginys, skirtas palaikyti mūsų tėvus ir paskatinti juos pasirūpinti savo sveikata, kad kuo ilgiau galėtume džiaugtis buvimu drauge ir prasmingu bendravimu.


Susiburti draugėn kviečia vyrų palaikymo komanda – Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos pirmininkas Paulius Rakštys, NVI laikinoji vadovė prof. Sonata Jarmalaitė, Rimanto Kaukėno fondo direktorius Laimonas Šiaulys, verslininkas Žilvinas Grigaitis, Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys, džiazo muzikantai Daumantas Slipkus ir Vytautas Mikeliūnas.



Shutterstock nuotr.



Pasikalbėsime, pasiklausysime puikios muzikos, apžiūrėsime fotoparodą „Tėvas“ – pabūsime drauge penktadienio popietę palaikydami tėvus, prisimindami tuos, kurių jau nebėra tarp mūsų.


Padėkosime privačioms iniciatyvoms, kurios padeda Institute besigydantiems pacientams greičiau sveikti, sklandžiau įveikti gydymosi metu kylančias komplikacijas. Rimanto Kaukėno labdaros ir paramos fondo prieš kelis mėnesius įteikta labdara jau panaudota – pirmajam pacientui sėkmingai implantuotas pošlaplinis raištis.


* Ekskursija "Nuo Sarbievijaus iki Kunčinos"


Kada: gegužės 31 d. 16:30 val.


Kviečiu į literatūrinę ekskursiją, kurios metu susipažinsime su garsiais literatūros klasikais gyvenusiais Vilniuje. Aplankysime vietas kur gyveno Tarasas Ševčenka, garsusis baroko rašytojas M.K Sarbievijus, Adomas Mickevičius ir Julius Slovackis, Česlovas Milošas ir Jurgis Kunčinas.



Organizatorių nuotr.



Daugelį jų kūrybai įkvėpdavo Vilnius...Tai nesibaigiančios linksmos ir liūdnos istorijos, kurias mena Vilnelės vandenys, senamiesčio gatvelės, namai, grindinys.


Renkamės prie paminklo LDK kunigaikščiui Gediminui.

Registruojamės:

el. paštu alminos.ekskursijos@gmail.com arba tel. Nr. 862031233.


* Tarptautinių mainų projekto "Paris-Vilnius" paroda "Voyage"


Kada: gegužės 31 d. 18 val.


Paroda - mugės "ArtVilnius'19" programos "Naktis galerijoje" dalis. Atidarymo dieną galerija atvira iki 23 val.

"Kelionių trokštantys nomadai - tai 20 menininkų, kurie aktualizuoja kelionę kaip procesą ir tikslą. Tirdami vidaus ir

išorės santykį, jie siekia fiksuoti į tarpusavio susitikimą vedančius žingsnius. Tiesioginės, dvasinės, vaizduotiškos, patyrimų ir vidinio pasaulio kelionės - šią idėjinę įvairovę atliepia skirtingos meno formos parodoje - tapyba, skulptūra, fotografija, iliustracijos, instaliacijos. Kūriniai - tarsi dialogas, kviečiantis patirti keliavimo būseną".



Organizatorių nuotr.


 

Ši paroda - LDS galerijos "Arka" ir Paryžiaus menininkų asociacijos "Le 4 Paris Art" bendradarbiavimo vaisius. Asociacija menininkų mainų programas jau surengė Murbergeto meno muziejuje, Švedijoje,"Civic Ateneo Fort Pienc" centre Barselonoje, taip pat Kelne, Berlyne ir Vienoje.

 

2020 m. mainų programos "Paris-Vilnius" dalis persikels į Paryžių, kur galerijos "Arka" sudaryta kolekcija bus pristatyta "Blanc Manteaux" Europos meno bienalėje.


Daugiau: https://www.facebook.com/events/1194492840728661/


* Comedia d'el Arte, Still Runners, BluesBerries koncertas


Kada: gegužės 31 d. 20 val.


Gegužės 31-ą, sostinės klube Narauti palydėkime pavasarį ir pasveikinkime vasaros pradžią su Comedia d'el Arte, Still Runners bei BluesBerries.



Organizatorių nuotr.



Po ilgos pertraukos nuo paskutinio pasirodymo,grupė Comedia d'el Arte į sceną grįžta atsinaujinusi ir su nauja jėga. Teatralizuojanti savo pasirodymus grupė savo ekspresyviais muzikiniais etiudais papasakos istorijas apie vienatvę, žmogaus dalumą, meilę ir išsiskyrimą.


Daugiau: https://www.facebook.com/events/592040361271461/


ŠEŠTADIENIS


* „Dėmesio! Kuria vaikai“


Kada: birželio 1 d. 12 val.


Ieškantys savo vaikams įdomių ir prasmingų užsiėmimų kviečiami šį šeštadienį, birželio 1 d., prisijungti prie pirmą kartą Vilniuje rengiamos vaikų edukacijos dienos. „Dėmesio! Kuria vaikai“ – iniciatyva, kurios metu net 11 Vilniaus kultūros įstaigų atvers duris ir kvies į nemokamus edukacinius užsiėmimus vaikams ir net jų tėveliams.


Vilniuje veikia nemažai kultūrinių įstaigų, tačiau kiek jos yra pažįstamos ir įdomios vaikams? „Dėmesio! Kuria vaikai“ paskatino jas susivienyti ir vienai dienai atsiverti su nekasdienėmis, specialiai vaikams sukurtomis programomis. Užsiėmimai rengiami ne tik centrinėje Vilniaus dalyje įsikūrusiose kultūros įstaigose, bet ir Naujojoje Vilnioje bei Trakų Vokėje.



Organizatorių nuotr.



Projekto organizatoriaus Užupio meno inkubatoriaus atstovė Ieva Ščervianinaitė teigia, kad rasti naują įdomią veiklą savo mieste – įmanoma, tereikia apsidairyti ir iš naujo įvertinti tai, ką turime aplink. „Juk kartais kokį muziejų ar biblioteką visiškai netikėtai atrandame kad ir visai šalia savo namų. Šia iniciatyva norime priminti, kad kultūros vietų Vilniuje yra daug ir jos yra svetingos ir atviros bet kokio amžiaus lankytojams, kartu ir vaikams. Todėl neatsitiktinai šiam renginiui pasirinkome būtent Vaikų gynimo dieną“, – sako I. Ščervianinaitė.


Nuo pojūčių teatro iki poezijos, nuo origamio iki elektrainių, nuo lietuvių tautodailės iki indiškų raštų, nuo emocinio intelekto lavinimo iki pažinties su Vilniaus geto slėptuvėmis. Įvairių sričių edukacinė veikla lauks visų amžiaus grupių vaikų – nuo pačių mažiausių iki 18 metų. Tėveliai bus kviečiami apsilankyti ir jiems skirtuose užsiėmimuose.


Projekto dalyviai: Azijos menų centras, Energetikos ir technikos muziejus, Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus, Skalvijos kino centras, V. Mykolaičio-Putino memorialinis butas-muziejus, Vilniaus etninės kultūros centras, Naujosios Vilnios ir „Saulutės“ bibliotekos, Trakų Vokės dvaro sodyba, Užupio meno inkubatorius, Žydų kultūros ir informacijos centras.


Daugiau: https://www.facebook.com/events/2030500077061220/


* Savaitgalį vyksiantis Tilto namų festivalis lankytojus kviečia nustebti


Kada: birželio 1 d.


Birželio 1 dieną, šeštadienį Vilniuje vyksiantis „Tilto namų festivalis“ žada nustebinti net išrankiausius muzikos mėgėjus. Žalioje miesto erdvėje, „Downtown Forest“ hostelio teritorije įsikūręs renginys vyks jau trečius metus.


„Tai – vienintelis toks festivalis sostinėje, o gal ir visoje šalyje, skirtas tik lietuviškai alternatyviai muzikai. Kartu šis festivalis – ir savotiškas šeimos susitikimas. Atlikėjai neskuba skirstytis po koncertų arba groja net keliose grupėse. Kviečiam įsiliet į šitą bendruomenę vienai dienai. Naktinis dviračių žygis – dar vienas būdas įsitikinti, kaip smagu gali būti kartu klausytis muzikos ir veikti dalykus“, – džiaugiasi viena festivalio organizatorių, agentūros „Tilto namai“ įkūrėja Gabrielė Tamutytė.



Tilto namų festivalis
Tilto namų festivalis
A. Scerbakov nuotr.



Festivalyje pasirodysiančių grupių kūryba neaplenkia nei svajingo psichodelinio roko, nei lietuviško (t)repo, nei energingų džiazo, pankroko ir avangardo garsinių ieškojimų, nei klasikinės muzikos garsų.


Didžiojoje bei garažo scenose renginio dieną pasirodys grupės „Garbanotas“, „Flash Voyage“ „Planeta Polar“, Mesijus su projektu „Vilniaus Energija“, „Sheep Got Waxed“, Simonas Šipavičius su projektu „Sheep Effect“, „Egomašina“, saksofonininkai „Katarsis4“, smuikininkė Lora Kmieliauskaitė, „Sugar Inc.“, „Martin Wall“, specialų solo pasirodymą surengs „Kabloonak“.


Vienos dienos festivalis turės ir pratęsimą – jame bare „Nauji vėjai” gyvą pasirodymą surengs (t)reperis „IYE“, o lankytojų šokiais rūpinsis „Filomino dj‘s“.


„Kadangi šis festivalis – ne tiek apie muziką, kiek apie buvimą kartu ir dalinimąsi, visą dieną siūlysime išmėginti įvairiausių veiklų. Bus galima pasipuošti veidą piešiniais ar blizgučiais, pasidaryti vienos dienos tatuiruotę su Akvile Magicdust arba visam gyvenimui – su „Handpoke tattoo“. Kirpykla „Likimo žirklės“ pasiūlys ne tik kirpimo, bet ir būrimo paslaugas, o savo pasikeitimus įamžinti galėsite senovinės penkiaminutės fotografijos būdu, kartu su fotografu Gintu Kavoliūnu“, – pasakoja organizatoriai.


Organizatoriai primena, kad vaikams iki 10 m. įėjimas į teritoriją nieko nekainuos.


* Ekskursija "Įdomybių pasaulyje"


Kada: birželio 1 d. 15 val.


Jums nusibodo sausi istorijos faktai ir reikia spalvingo pasakojimo? Tuomet ši ekskursija kaip tik Jums!


Ar žinote kur grandine buvo prirakinta garsioji burtininko Tvardausko juodosios magijos knyga? Ar teko girdėti, kad minėtas magas buvo iškvietęs jau mirusios Barboros Radvilaitės vėlę? Ar žinote, kad nuėjus į Arsenalo kiemą kartais pavyksta išvysti buvusios karalienės mylimojo šmėklą? 



Organizatorių nuotr.



Maloniai kviečiame pasivaikščioti su mumis Vilniaus senamiesčio siauromis gatvelėmis, užsukti į gražiausius miesto kiemelius!


Užsukus galėsite pamatyti senovinių mūrų liekanas, sužinoti, kaip atrodė gražiausi kiemai, kur buvo bajorų ir didikų valdos. Čia virė miestiečių gyvenimas, rūmų svečiai pasakodavo savo nuotykius. Prabilusios miesto istorijos vingiuos per amžiaus įvykius bei jų šeimininkų gyvenimo peripetijas. Puošnūs ir skurdūs, erdvūs ir siauri kiemai ir gražiausios Vilniuas gatvės atskeis dar nematytą miesto veidą!


Būtina išankstinė registracija el. p. gidasvilniuje@gmail.com

Daugiau: https://www.facebook.com/www.gidasvilniuje.eu/


* Naktinis irklenčių turas Trakuose su lydinčiu instruktoriumi


Kada: birželio 1 d. 22:30 val.


#varomsupint Trakuose naktį! Nušvieskime naktį ir atraskime povandeninį pasaulį bei pasigrožėkimė didinga pilimi.


Naktinis turas - unikali galimybė pamatyti kitokį Trakų veidą: pasigrožėti didinga salos pilimi, pakrantės šviesomis, o mūsų irklenčių apačioje pritvirtintos specialios LED lempos leidžia atrasti įspūdingą povandeninį pasaulį. Viso turo metu jus lydės patyręs instruktorius, kuris rodys maršrutą ir leis drąsiau jaustis ant vandens tamsiu paros metu.



Organizatorių nuotr.



DALYVIAI. Naktiniame ture galima dalyvauti vaikams nuo 16m. Išimtys taikomos tik pažengusiems goSUP.lt mokyklos mokiniams.


Daugiau: https://www.facebook.com/goSUP.lt/


SEKMADIENIS


Raganiukės teatras. Tėčio laimė. Spektaklis vaikams


Kada: birželio 2 d. 12 val.


,,Tai, kas laimė vienam, nebūtinai laimė kitam‘‘

,,Niekas nėra vien piktas ir bjaurus. Kiekvienas viduje turi ir ką nors gero‘‘

,,Tu esi mano laimė‘‘, - tarė Karalius savo Princesei Klarai.



Organizatorių nuotr.



Šias tris protingas frazes išgirsite spektaklyje ,,Princesė ir Laimė“. Tai pasaka, kaip princesė Klara išvyko į Stebuklingąjį mišką tėčio Laimės ieškoti. Ar rado, ar ne sužinosite pamatę spektaklį ,,Princesė ir Laimė“.


Spektaklyje mažuosius žiūrovus džiugins šiaurietiškos lėlės sukurtos pagal švedų rašytojo Ulf Stark ir Silke Leffler iliustracijas, kurias galite pamatyti knygutėje ,,Princesė ir Laimė". Visų skaitytojų kurie jau pamėgo Ulf Strak , Silke Leffler knygutę Lietuvoje, laukia staigmena.

Sukurtos lėlės ne tik vaidins, bet ir dainuos aktorių balsais.


Po spektaklio galėsite iš arčiau susipažinti su mažosiomis lėlytėmis ir aktoriais, kartu su jais nusifotografuoti.


Daugiau: http://www.raganiuke.lt/


* Ekskursija „Gražiausi Vilniaus kiemeliai“


Kada: birželio 2 d. 14 val.


Vivid Vilnius kviečia į ekskursiją po gražiausius Vilniaus senamiesčio kiemelius! Senieji Vilniaus kiemeliai, jaukiai įsitaisę tarp judrių miesto gatvių, pasislėpę nuo miesto šurmulio, yra pasiruošę nustebinti visus – ir Vilniaus senbuvius, ir tuos, kurie pažintį su Vilniumi dar tik pradeda.



Vilniaus kiemas
Vilniaus kiemas
Organizatorių nuotr.


 

Vilniaus senamiesčio kiemeliai – savotiškas miesto istorijos archyvas. Judriosios miesto gatvės keitėsi, modernėjo, senus pastatus keitė nauji, o seni namai “apsirengdavo” šiuolaikišku fasadu. Tuo tarpu atokiau esančius kiemelius šie pokyčių vėjai ir skersvėjai tarsi aplenkdavo. Dar šiandien Vilniaus kiemeliuose galima aptikti senųjų mūrų liekanų, čia aiškiai matyti, kur buvo įvažiavimo vartai į kadaise buvusį ištaigingą dvarą. Čia senovę mena medinės galerijos, prieš šimtus metų atstodavusios laiptines. Kiemeliai gali mums ypač vaizdžiai papasakoti, koks gyvenimas čia virė – kur plušėjo amatininkai, kur prekes dėliojo krautuvininkai, o kur, pro didžiulius vartus, karietomis įriedėdavo didikai.

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis