Kauno „Girstutis“ kviečia į jau 41-ąjį „Lietuvos teatrų pavasarį“

Keletą balandžio mėnesio savaičių miesto savivaldybės įsteigtame Kauno kultūros centre „Girstutis“ vienas po kito su savo naujausiais, aktualiausiais bei žiūrovų jau pamėgtais spektakliais pasirodys profesionalūs šalies teatrai.

Iki pat balandžio 24-osios čia vyks 41-asis festivalis „Lietuvos teatrų pavasaris - Kaunas 2019“.


Anot šio festivalio vadovės Gintarės Aleksandravičienės, šiemetiniame profesionalių teatrų festivalyje atskleidžiamos šiuolaikinės temos, tokios kaip politinės aktualijos ar propaganda, tačiau nepamiršti ir tradiciniai siužetai, apipinti istoriniais įvykiais, egzistenciniais klausimais. Žiūrovams bus progų susipažinti su naujomis teatro mene naudojamomis technologijomis, įdomiomis, gal ir netikėtomis klasikinių kūrinių interpretacijomis.


„Antradienį mūsų festivalį pradeda Lietuvos nacionalinis dramos teatras Oskaro Koršunovo spektakliu „Tartiufas“, kuris jau spėjo sulaukti sėkmės ne tik Lietuvoje, bet ir Prancūzijoje. Autorius Lietuvoje „tartiufizmą“ įžvelgia politikoje, versle, kur kalbama gražiomis frazėmis, tačiau už visko slypi korupcija ir manipuliacijos.


Šiemet visi festivalio spektakliai yra itin saviti. Vieni pritaikyti netradicinėms erdvėms, kiti praturtinti šiuolaikiniais garso ir vaizdo efektais. Galima stebėti, kaip klasikiniai kūriniai scenoje įgauna naujas formas, pasitelkus šiuolaikinės muzikos ritmus, videoprojekcijas, įtraukiant žiūrovus į teatrines diskusijas“, - prieš renginį Eltai, kuri yra festivalio „Lietuvos teatrų pavasaris - Kaunas 2019“ viena iš rėmėjų, sakė renginio vadovė G. Aleksandravičienė.


Pagal festivalio programą, jame dalyvaus Lietuvos nacionalinis dramos teatras, „Teatronas“, Keistuolių teatras, teatras „Atviras ratas“ / Vilniaus miesto teatras, Nacionalinis Kauno dramos, Valstybinis Vilniaus mažasis, Juozo Miltinio dramos, OKT/Vilniaus miesto, Valstybinis jaunimo teatrai, taip pat teatras „Meno Fortas“.


Šiais metais teatrų festivalio žiūrovams bus pristatyti rinktiniai gerai žinomų bei pripažintų režisierių, „Auksinio scenos kryžiaus“ laimėtojų Oskaro Koršunovo, Aido Giniočio, Gintaro Varno, Jono Tertelio, Eimunto Nekrošiaus darbai. Tai - jau minėtas O. Koršunovo „Tartiufas“, A. Giniočio „Riešutų duona“, G. Varno „Getas“, J. Tertelio „Teatralas“.


Pirmą kartą Jaunimo teatre dirbanti režisierė Yana Ross kartu su dramaturgu Mindaugu Nastaravičiumi pristatys „Vienos miško pasakas“, o Valstybinio Vilniaus Mažojo teatro režisierė Gabrielė Tuminaitė, pasitelkdama sceninę simboliką bei metaforas, kvies naujai pamatyti stereotipinėmis interpretacijomis apaugusį kūrinį „Marti“ ir jo personažus.


Festivalio žiūrovai taip pat matys kūrinius jaunųjų režisierių, garsėjančių netradiciniais sprendimais: Gildo Aleksos režisuotą „Otelą“, „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią metų dramaturgiją apdovanotą tragikomišką, atvirą ir intymų Kirilo Glušajevo spektaklį „Terapijos“. Tarp jų bus parodytas Justo Tertelio spektaklis „CV, arba Kas aš esu?“, kuris jau laimėjo pirmąją vietą LRT Radijo teatro konkurse bei specialų LATGA prizą už originalumą.


Baigiamąjį festivalio „Lietuvos teatrų pavasaris - Kaunas 2019“ vakarą, balandžio 24-ąją, Kaune bus pristatytas E. Nekrošiaus improvizacijų rezultatas - spektaklis „Bado meistras“.


Šis režisierius, primena festivalio vadovė G. Aleksandravičienė, visada buvo reiklus savo darbui, kaip ir pats Kafka, leidžiantis žiūrovui visa siela išgyventi kūrinio idėją. Iki šių dienų režisierius E. Nekrošius gyvas teatro mylėtojų širdyse.


Anot „Girstučio“ kultūros centro vadovo Mindaugo Skvarnavičiaus, kam atiteks pagrindinis festivalio prizas, spręs profesionali festivalio žiuri. Šis prizas bus įteiktas geriausiu pripažinto spektaklio režisieriui. Tačiau, kaip ir kasmet, žiūrovai patys galės vertinti spektaklius bei rinkti labiausiai patikusių vaidmenų atlikėjus. Festivalio laureatai bus apdovanoti baigiamajame šalies profesionalių teatrų tradicinės šventės vakare.


„Girstutyje“ Lietuvos teatrų festivalio proga vyks ne tik spektakliai. Festivaliui skiriama rūmus puošianti Lietuvos akvarelės paroda „Randevu“, o šį ketvirtadienį Kauno moksleiviams bei jaunimui bus surengtos kūrybinės edukacijos „Improvizacijos šalyje“ ir „Socialinis teatras“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis