9 paprasti žingsniai, kaip sumažinti atliekų kiekį ne tik namuose, bet ir planetoje

Lietuvoje vis dažniau girdime frazę zero waste (liet. nulinės atliekos), tai kas gi iš tiesų tai yra, kaip tai liečia jus ir ką galite padaryti dabar, kad pereitumėte į tokį gyvenimo būdą?

Niekam ne paslaptis, kad plastikas gadina kraštovaizdį, teršia mūsų upes, ežerus ir jūras. Net mūsų drabužiai, kurie yra pagaminti iš sintetinių medžiagų (ir plastiko), nuodija vandenynus ir maisto grandinę. Tai ką gi daryti? Alternatyvų šiandien yra. Zero waste judėjimo propaguotojai sako, kad net ir vieno žmogaus tinkamas požiūris į atliekų rūšiavimą turi įtakos gamtos išsaugojimui.


Shutterstock nuotr.



Home of Neutrals (homeofneutrals.com) – kasdienių daiktų be plastiko – elektroninės parduotuvės įkūrėja Austė teigia, kad Zero Waste yra kompleksas veiksmų, kuriais siekiama mažinti gamtinių išteklių naudojimą. Kiekvienas Zero waste propaguotojas savaip interpretuoja šią savoką, nes ypač Lietuvoje ji dar visai jauna, tačiau yra bendri bruožai, tinkantys visiems: perdirbimas, pakartotinis naudojimas, kompostavimas ir visiškas plastiko medžiagų atsisakymas.


Tiems, kam atrodo, jog plastiko pakuočių atsisakyti neįmanoma, pateikiame 9 lengvus žingsnius „Zero Waste“ gyvenimo būdo link.


1. NE plastikiniams šiaudeliams


Kodėl būtent jiems? Plastikinis šiaudelis yra viena iš dažniausiai vandenynuose randamų atliekų. Atrodytų maža ir smagi smulkmena, tačiau labai dažnai pamirštama rūšiuoti ir neretai per smulki perdirbti.


Prieš užsisakant ką nors kavinėje, informuokite padavėją, kad neneštų šiaudelio kartu su gėrimu. Jei be jų negalite, atsineškite savo – alternatyvų dabar apstu. Bambukinių, metalinių ar popierinių šiaudelių nesunkiai rasite Lietuvoje. Tokie šiaudeliai nekenks gamtai ir jūsų sveikatai, o ir tarnaus žymiai ilgiau.



Home of Neutrals nuotr.



2. Pamirškite plastikinius vandens butelius ir vienkartinius puodelius


Neseniai Europos Parlamentas pritarė vienkartinio naudojimo plastiko prekių uždraudimui taip stengdamasis kovoti su tarša jūrose, laukuose ir vandenynuose. Daugkartinio naudojimo kavos puodelio ir/ar gertuvės įsigijimas yra vienas iš paprasčiausių Zero Waste pokyčių, kurį galite nesunkiai pritaikyti ir jūs. Be to, turėdami tokį puodelį bei gertuvę sutaupysite pinigų. Kai kurios kavinės jau dabar siūlo nuolaidą, jei užsisakant pateikiate savo atsineštą puodelį.



Shutterstock nuotr.



3. Pakeiskite įprastinį dantų šepetėlį bambukiniu


Kiekvienas dantų šepetėlis, kurį kada nors naudojote, vis dar egzistuoja planetoje. Šiek tiek baisoka, ar ne? Taip yra todėl, kad plastikui suirti reikia 450-1000 metų. Alternatyva yra bambukinis suyrantis dantų šepetėlis. Atitarnavusį tokį dantų šepetėlį galite kompostuoti arba tiesiog išrūšiuoti.



Gamintojo nuotr.



4. Jokių naujų drabužių


Kiekvienais metais vien tik JAV išmeta 25 mlrd. kilogramų drabužių. Greitosios mados daiktai bei drabužiai paprastai yra prastai pagaminti, greitai susidėvi ir tuomet mes vėl skubame į parduotuvę dar vieno megztinio. Pasak „Greenpeace“, pasaulinė aprangos gamyba nuo 2000 iki 2014 metų padvigubėjo. Peržvelkite savo garderobą, parduokite ar paaukokite tuos drabužius, kurių nenešiojate, ir pradėkite kurti naujus komplektus su tuo, ką jau turite. Pabandykite kapsulinę spintą. Ir jei per metus suprasite, kad vis dėlto yra drabužių, kurių jums išties trūksta, pamėginkite pirmiausia juos atrasti Vinted, dėvėtų drabužių ar vintažinėse parduotuvėse.


5. Pereikite prie natūralios dantų pastos



Shutterstock nuotr.



Dantų pastos tūbelės dažniausiai nėra perdirbamos, o pasikapstę giliau pastebėsite, jog be daugelio jose esančių chemikalų, jų sudėtyje taip pat yra plastiko! Pasidarykite savo dantų pastą ir laikykite ją mažame stiklo indelyje arba nusipirkite tvaresnę ir mažiau kenksmingą alternatyvą.


5. Išmokite apsipirkti nesukurdami papildomų atliekų


Zero Waste maisto prekių pirkimas gali būti sudėtingas, tačiau tai yra lengviau, nei gali pasirodyti, – viskas ko reikia yra tik keletas naujų įpročių. Daugkartinio naudojimo medžiaginiai maišeliai yra tikriausiai paprasčiausias būdas pradėti. Ir visai nebūtina pirkti naujų – jūs ir taip turite įvairiausių maišų (pvz.nuo konferencijų ir renginių likę maišai, tinka net ir plastikiniai, kuriuos naudojote prieš tai). Tiesiog pasiimkite juos su savimi, kad išvengtumėte plastikinių maišelių, kai esate prekybos centre.



Shutterstock


Sutelkite dėmesį į nesupakuotus daiktus, pavyzdžiui, šviežius vaisius ir daržoves, bet jei kažką tikrai norisi dėti į maišelį – išsitraukite medžiaginį ir pirmyn! Tokie maišeliai bus pravartūs makaronams, pomidorams, bulvėms, riešutams ir pan. sudėti. Na o jei maistui išties reikia pakuotės, ieškokite jo stiklo ir metalo pakuotėse: pvz., tuno ar marinuotų agurkų indelių iš stiklo ar aliuminio, kurie yra 100% perdirbami. Zero Waste būdu apsipirkti taip pat gali vietinėse, specializuotose mėsos ar žuvies parduotuvėse arba turguje.


7. išmėginkite natūralų dezodorantą.


Dezodorantą kasdien naudojame daugelis iš mūsų ir jokia paslaptis, kad beveik visos jų pakuotės yra plastikinės. Tokių pakuočių rūšiuoti negalime, todėl dezodorantui pasibaigus, ji keliaus prie bendrųjų atliekų, kur vėliau gulės dar mažiausiai kelis šimtus metų. Be to, įprastinių dezodorantų sudėtyje yra daugybė kenksmingų medžiagų, kurie neigiamai veikia mūsų sveikatą. Puiki alternatyva yra natūralus dezodorantas stiklinėje pakuotėje arba alūno kristalas.



Home of Neutrals nuotr.



9. Išmokite sakyti NE


Paskutinis ir tikriausiai svarbiausias punktas – visiškas plastiko medžiagų atsisakymas. Sakykite „ne“ nepageidaujamiems lankstinukams, nereikalingiems pirkiniams, nemokamoms dovanoms, kurių iš tikrųjų nenorite, sakykite „ne“ ir tam saldainiui plastikiniame popierėlyje, vienkartiniams rankšluosčiams tualetuose. Ir atsisakykite daiktų, kurie nėra būtini, vartokite tik tuos daiktus, kurie tinkami pakartotiniam naudojimui; rūšiuokite tai, ko negalite atsisakyti. Jei vadovausitės šiais principais – jūsų pokytis įvyks greičiau, nei manote! Taigi nuo kurio punkto pradėsite?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis