Festivalio „Šoblė“ programoje – 38 trumpo metro vaidybiniai ir dokumentiniai filmai

Vasario 20–22 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jau devintą kartą vyks studentų kino šventė – Tarptautinis kino festivalis „Šoblė 2019“.

Šių metų šūkiu „Studentų, bet ne studentiški“ renginio organizatoriai siekia kovoti su „studentiško kino“ klišėmis ir atskleisti neįprastus, savaip žavius jo niuansus.


Trijų dienų festivalis vyks „Šoblės kino klube“ – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos IV (Sluškų) rūmų 104 auditorijoje (T. Kosciuškos g. 10, Vilnius).


„Šoblės“ festivalis – Henriko Šablevičiaus garbei


Keistas renginio pavadinimas kilo iš LMTA Kino ir televizijos katedros įkūrėjo, režisieriaus Henriko Šablevičiaus (1930–2004) pravardės „Šoblė“. Šiuo vardu pasivadino studentų iniciatyva suburtas kino klubas, 2011-aisiais pradėtas rengti ir kino festivalis. Iš kartos į kartą perduodama iniciatyva ilgainiui pakeitė savo įvaizdį, tačiau pagrindinė idėja – suburti skirtingų kartų kino kūrėjus, sutikti senus kolegas ir pažinti naujus veidus – išliko.



Karolinos Klapovskos filmas „Badylok“
Karolinos Klapovskos filmas „Badylok“
Iš kino kūrėjų archyvo



Festivalio programoje – 38 filmai


Tris dienas vyksiančio festivalio programoje – 38 trumpo metro vaidybiniai ir dokumentiniai filmai, sukurti Lietuvos bei užsienio jaunųjų kino kūrėjų.


Tarptautinis studentų kino festivalis „Šoblė 2019“ pristatys šešias programas. Pirmąją dieną, vasario 20-ąją, po 18 val. vyksiančio atidarymo bus rodomi geriausi Tarptautinio kino ir televizijos mokyklų tinklo CILECT filmai bei tradiciškai – Henriko Šablevičiaus filmų programa. Vasario 21-oji yra „Dokumentinė diena“: nuo 18 val. bus demonstruojamos jaunųjų Lenkijos dokumentinio kino kūrėjų ir konkursinė jaunųjų Lietuvos dokumentininkų programos bei „Blogiausių filmų programa“ – studentiški pripažintų menininkų kūrybos riktai, kuriais jie nesididžiuoja, tačiau sutinka pasidalinti su publika.


Vasario 22-ąją, „Vaidybinio kino dieną“, nuo 17 val. bus rodomos Lenkijos trumpo metro vaidybinių filmų programa bei Lietuvos trumpo metro vaidybinių filmų konkursinė programa. Apie 21 val. numatyti geriausių kino kūrėjų apdovanojimai ir festivalio uždarymas.


Lietuviškų filmų konkursinėse programose taip pat bus vertinami geriausi kino dramaturgų scenarijai. Filmus vertins ir komisija, ir publika, kuri rinks savo simpatiją. Geriausi kūrėjai bus apdovanoti specialiai renginiui sukurtomis „gyvomis“ prizinėmis statulėlėmis.



Tito Lauciaus „Gyvatė“
Tito Lauciaus „Gyvatė“
Iš kino kūrėjų archyvo



Ypatingas svečias – jaunas Lenkijos kinas


Pirmą kartą festivalio programoje bus pristatomi konkrečios Europos kino mokyklos – Silezijos universiteto Krzysztofo Kieślowskio radijo ir televizijos fakulteto (WRiTV) – filmai. Tikimasi, jog tai skatins studentus plėsti akiratį, imtis bendros gamybos projektų su užsienio aukštosios mokyklos studentais. Kaimyninės šalies studentų mokymosi ir žinių panaudojimo praktikoje metodai taip pat skiriasi. Šia patirtimi festivalio išvakarėse pasidalino vizituojantys festivalio svečiai: prodiuserė Anna Huth bei operatorius Pawełas Chorzępa. Vasario 19 d. jie vedė atvirus praktinius mokymus, kaip tinkamai pristatyti savo filmo idėją.


Festivalio „dūzgės“


Tradiciškai tris dienas vykstantis festivalis šiais metais renginio svečius pakvies į pratęsimą vasario 25 d. Kiekvieną pirmadienį rengiamo Šoblės kino klubo metu bus pristatoma „dūzgių“ programa „Trumpi, bet per geri“: čia galima bus išvysti geriausius pastarųjų metų LMTA kūrėjų filmus, skinančius laurus tarptautiniuose festivaliuose.

Daugiau informacijos apie festivalį: http://soble.filmtv.lmta.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis