Menininkai atsigręžia į pagyvenusių žmonių vienatvės problemą – į rengiamą Kalėdinę mugę pakvietė močiutes

Šį savaitgalį išsipildys 85-erių metų Joanos Žutautienės svajonė – ji pirmą kartą pasirodys viešai, Etmonų Kalėdinėje mugėje prekiaudama savo megztomis kojinėmis.

Moteris sunkiai vaikšto, tačiau puikiai valdo virbalus ir jai norisi parodyti savo dailiai mezgamas kojines, pažiūrėti kitų močiučių bei menininkų darbus, pabendrauti su Kalėdinės mugės lankytojais.


Garbaus amžiaus Joana, su giminaičių pagalba, atsiliepė į Vilniaus senamiesčio menininkų bendruomenės „Posesija“ kvietimą kūrybingiems senjorams jungtis prie menininkų ir drauge su jais prekiauti savo kūriniais Etmonų Kalėdinėje mugėje gruodžio 7-8 dienomis.


Į menininkų kvietimą atsiliepė ir daugiau močiučių, kurios su džiaugsmu priima šią menininkų dovaną – galimybę nemokamai prekiauti mugėje.


„Man taip džiaugsmingai ir stipriai dega širdis už jus, menininkus, ir visas dalyvausiančias močiutes! Prisimenu, kaip mama pasvajodavo „kad taip kas surinktų mus, panašias mezgėjas, į vieną vietą, ir kad pas mus ateitų žmonių! Kalėdų senis išgirdo jos svajones per jus! Stebuklai!“, - tokius laiškus pastarosiomis dienomis gauna menininkė Solveiga Gutautė, kuriai ir gimė idėja į pačių menininkų gruodžio 7-8 d. organizuojamą Etmonų Kalėdinę mugę šiemet pakviesti prekiauti ir visas kuriančias Lietuvos močiutes.


Vilniaus senamiestyje susibūrusi profesionalių menininkų bendruomenė „Posesija“, kuri jau trečius metus prieš Kalėdas atveria savo dirbtuvių duris plačiajai visuomenei, atkreipia dėmesį į pagyvenusių žmonių vienatvės problemą ir nori paduovanoti jiems orias Kalėdas – sudaryti galimybę senoliams užsidirbti bei gauti daug grįžtamojo ryšio, gerų žodžių.


„Man tiesiog užvirė kraujas, kai pamačiau Jūsų skelbimus. Mano mamai, jau senjorei, tokia mugė yra jos svajonės išsipildymas. Ji mezga gražučius vaikiškus tapukus. Mezga, kad įprasmintų laiką. Ir tikrai būtų daug džiaugsmo su kažkuo pasidalinti savo grožiais. Ir būtų gera susitikti su kitomis močiutėmis, mugės lankytojais“, - rašo moteris, į mugę užregistravusi savo mamą.


„Nuostabus sumanymas. Nesvarbu, ar užsidirbsiu, jaučiuosi puikiai ir išdalindama savo darbelius, tačiau noriu prisidėti prie šios puikios idėjos įgyvendinimo“, - rašo kita į Etmonų Kalėdinę mugę užsiregistravusi močiutė.


Mugę organizuojanti menininkė Solveiga Gutautė savo kūryboje nuolat puoselėja moteriškumo temą ir su kūrybingomis močiutėmis daug kalbasi apie pagyvenusių žmonių vienatvės, nuobodulio problemą.


„Pažiūrėkite į gatvėse savo mezginiais, nėriniais prekiaujančias močiutes – kodėl jos skleidžia tokią šviesą, šilumą? Jos nepasiduoda vienatvės slėgimui ar nuoboduliui. Šios močiutės mums duoda žinią: mes esame kūrybingos asmenybės. Moterys yra kūrėjos – mūsų rankos turi veikti, kurti. Moterys žydi, kai geba savyje atrasti kūrėją. Tose savo megztomis kojinėmis prekiaujančiose močiutėse matome du svarbius dalykus: rūpestingumą, rūpinimąsi ir kūrėją – šie du dalykai yra arti vienas kito“, - užsidegusi kalba Etmonų Kalėdinės mugės organizatorė, keramikė S. Gutautė.


Kalėdinę mugę organizuojanti menininkė sako norinti padėti Lietuvos močiutėms susikurti orias Kalėdas: sudaryti sąlygas užsidirbti bei gauti kuo daugiau grįžtamojo ryšio, gerų žodžių.


„Tai mes tokie jauni, protingi, internetu viską valdome, o močiutės „brendo“ nesusikurs. Todėl mes, „Posesijos“ menininkai, norime padaryti gerą darbą – prisidėti prie sotesnių močiučių Kalėdų. Kad jos ne iš aukos pirktų dovanas, o pačios užsidirbtų. Mūsų visuomenės bėda, kad galimybės visur uždarytos, o mes norime suteikti močiutėms daugiau galimybių“, - sako S.Gutautė.


Močiutės kviečiamos iki trečiadienio vakaro registruotis organizatorių el.paštu solveiga@gmail.com arba gruodžio 5 dieną iki 15 val. ateiti prie Vilniaus senamiestyje esančio „Lėlės“ teatro, šalia kurio esančiame pastate veikia menininkų bendruomenė „Posesija“ ir vyks Etmonų Kalėdinė mugė. Organizatoriai tikisi, kad šiame registracijos procese galbūt atsiskleis anūkų pagalba močiutėms, kurie padės joms iš anksto užsiregistruoti.


Jau trečius metus gruodžio pradžioje organizuojama Etmonų Kalėdinė mugė išsiskiria tuo, kad jos metu Vilniaus senamiesčio menininkai atveria savo dirbtuves, įsileidžia visus norinčius bendrauti tiesiogiai su kūrėjais, pamatyti jų kūrybines patalpas, darbo priemones, kūrybos procesą bei įsigyti kūrinių – papuošalų, drabužių, keramikos, foto, tekstilės, dailės kūrinių ir kt.



Organizatorių nuotr.



„Etmonų Kalėdinė mugė bus atgaiva visiems, kurie pavargo skubėti, pavargo nuo išpūstų kainų ir Kalėdinio šurmulio laikotarpiu pasiilgo paprastumo. Nes šioje mugėje meninininkai pasitinka svečius savo kūrybiniuose namuose, kur galima šiltai ir ramiai bendrauti, matuotis, stebėti menininkų darbą ir pasidovanoti sau bei artimiesiems originalių Kalėdinių dovanų“, - Kalėdinės mugės nuotaiką kuria menininkė ir organizatorė S.Gutautė.


Etmonų Kalėdinė mugė vyks gruodžio 7-8 dienomis Arklių g. 6, kurio antrame aukšte dirbtuves įsikūrė keliolika profesionalių menininkų, susibūrę į bendruomenę „Posesija“. Močiutės prekiaus ir lankytojai bus nemokamai vaišinami arbata pirmajame šio pastato aukšte bei jaukiame kiemelyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis