Vokietijoje gyvenanti rašytoja Lina Ever: Berlyno kalėdiniai turgūs – tikras traukos objektas ir mažam, ir dideliam

Lapkričio pirmąsias dienas kai kurie berlyniečiai vis dar leido su šortais, tačiau paskutiniosiomis rudens dienomis miestas, kaip įprastai, sužibo ir pakvipo Kalėdomis.

Medžiai, lyg supratę, greitai numėtė lapus, užleisdami vietą lempučių girliandoms, šaltukas spustelėjo, kad nereiktų tiek elektros naudoti čiuožykloms išlaikyti ir kad kuo daugiau turistų šildytųsi ne saulės spinduliais, o gliūvaino puodeliu. 


 Šiemet Kalėdos ir šiaip prasidėjo kiek vėliau, nepaisant to, kad parduotuvėse sausainukai pardavinėjami jau nuo spalio. Pasirodo, nerašyta taisykle yra tapę tai, kad Kalėdų laukimo linksmybės gali prasidėti tik po protestantų švenčiamo mirusių sekmadienio, kuris šiemet išpuolė paskutinį lapkričio sekmadienį. Kartais pagalvoju, kaip keista, jog yra šalių, kurios nepasiduoda prekybininkų diktatui ir išlaiko archaiškas tradicijas, nors bažnytines šventes Berlyne švenčia tik visai nedidelė dalis žmonių. Juolab, kad miestui, kuris išgyvena iš turizmo, kiekviena praleista prekybos diena kainuoja tikrai nemažai.


Todėl kai šį pirmadienį mieste buvo atkelti pagrindinių kalėdinių mugių vartai, vakarais netgi nusidriekė eilės, kas šiaip jau būna tik savaitgaliais. Žmonės pasiilgę šviesos, lempučių, bendravimo, rankas šildančio puodelio su gėrimu. Vaikai laukia nesulaukia sūpynių ir skrudintų migdolų ar cukraus vatos. Taip ilgai užtvenktos Kalėdos pasruvo Berlyno gatvėmis lyg sniego lavina Alpėse. Iki tol skambėjusį džiazą, popsą, techno, electro ir visokias kitokias muzikas beveik visur pakeitė kalėdinės dainelės. Sūnus iš mokyklos parsinešė kalėdinių dainų žodžius, visos parduotuvės prie įėjimų pardavinėja advento vainikus, o prie kasų – advento kalendorius. Kepinių skyriuje – sausainių formeles, o alkoholio skyriuje – prieskonius karštam vynui. 


berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Prieš dvi dienas Berlyne įžiebtas Kalėdinis gatvių apšvietimas. Vakarų Berlyno centre nušvito 600 medžių, o lempučių girliandas ištiesus į vieną liniją, gautųsi 230 km. Kant ir Kurfurstendamm gatvėse užsidegė didžiulis Kalėdų senis, Spragtukas, Berlyno simbolis meška ir kitos skulptūros bei turistų ir instagramerių mėgstamas užrašas Berlin. Keliomis dienomis vėliau nušvito medžiai prie Brandenburgo ir Unter den Linden gatvėje. Kalėdinis turgus Breitscheidplatz, kuriame prieš dvejus metus buvo įvykdytas teroro išpuolis, aptvertas didžiausiomis tvoromis, apdėtas smėlio maišais, lyg tos tvoros galėtų išsaugoti kalėdinę nuotaiką, jei vėl kokiam nors teroristui pasimaišytų protas. Lyg būtų maža kitų turgų, kurie neapjuosti jokiomis saugumo jausmą bandančiomis suteikti tvoromis. 



berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Kalėdų turgūs yra Vokietijos nacionalinis paveldas ir nors jie pritraukia daugybę turistų, buvo įsteigti ne jiems, o savųjų parapijų gyventojams. Pirmieji minimi net keturioliktame amžiuje. Pradžioje jie veikė kaip maisto prekių turgūs, į kuriuos žmonės užsukdavo apsipirkti ir pasižmonėti po pamaldų bažnyčioje, paskui prisijungė ir amatininkai, vaikų pramogų kūrėjai, o karštas vynas ir dešros visuomet buvo neatsiejama turgaus dalis.



berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Advento laukimas Vokietijoje yra labai švenčiamas, net ir netikinčiame Berlyne. Visos pardavėjos supermarkuose šeštadieniais jums palinkės gero pirmojo, antrojo, trečiojo advento, visuose restoranuose bus advento vainikai ir degs reikiamas žvakių skaičius, visi vaikai visose mokyklose gamins, o paskui atvėrinės advento kalendorių langelius, visose pradinukų mokyklose bus Kalėdinių dainų šventė su tėvams pilstomu karštu vynu, o vaikams – karštu punšu. Visi vaikšto vienas pas kitą į svečius ir neša savo keptus sausainius dovanų, o draugai klausia ne ką tu veiksi gruodžio antrą, bet kokie planai per pirmąjį adventą. 



Berlynas
Berlynas
Shutterstock nuotr.



Kai kurie Kalėdų turgūs Berlyne ir dabar labiau likę vietiniams. Tokius daugeliui Berlyno turistų itin knieti atrasti, nors juose mažesnės karuselės ir nė kiek ne pigesnis vynas. Bet jokios paslapties čia nėra – vietiniai eina į arčiausiai namų esančius turgus ir dažniausiai tik savaitgaliais, kai turi laiko. Žinomų turgų miesto centre daugelis bando išvengti, nes juose tenka grumdytis su turistais, o juk Kalėdinio turgaus tradicijos esmė – susitikti su draugais, kaimynais, vaikams pasisupti su bendraklasiais ar pasilabinti su mokytojais. Į kalėdinį turgų einama ne pirkti, bet pramogauti ir pabendrauti. Tačiau miesto svečiams rekomenduoju apsilankyti keliuose ir įsitikinti, kokie įvairūs jie gali būti. Žemiau pateikiu savo rekomendacijas, gal kam nors pravers. Nes juk Berlynas yra turbūt artimiausia stotelė, kur galima prisisemti kalėdinės nuotaikos pilnomis rieškučiomis. Didžioji dauguma Kalėdinių turgų veiks iki Kūčių vakaro ir tik keli iš jų bus atidaryti iki Naujųjų metų. 


Mano rekomendacijos:


Elegantiškasis – Gendarmenmarkt



berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Vienoje gražiausių Berlyno aikščių šalia Koncertų rūmų ir dviejų katedrų vienodais kupolais (Vokiečių katedros ir Prancūzų katedros) įsikūręs elegantiškiausias Berlyno Kalėdų turgus, štrauktas net į gražiausių Vokietijos turgų dešimtuką, kurį privalo aplankyti kiekvienas miesto svečias. Įėjimas popiet ir savaitgaliais kainuoja vieną eurą, bet patekti vakarais ne taip jau lengva - eilėje gali tekti pastovėti ir iki valandos. Turguje daug meno dirbinių, daug gurmaniško maisto, kuris patiekiamas ir uždarose šildomose patalpose, daug žoglierių, akrobatų ir puikių muzikinių atlikėjų. Šis turgus siūlo tikrą kalėdinę pasaką. 


Karališkas – Charlotenburg



kaledos
kaledos
Shutterstock nuotr.



Karališkasis kalėdų turgus įsikūręs prie pat šventiškai apšviestų didžiausių Berlyne Šarlotenburgo rūmų. Orkestro atliekamos kalėdų melodijos, karštas vynas, rankdarbiai ir suvenyrai bei didelė pramogų vaikams pasiūla daro šį turgų patrauklų miestiečiams ir turistams. O jei atvyksite iki 15.30, galėsit dar pasivaikščioti po didžiausius Prūsijos karalystės valdovų Hohenzollern šeimos rūmus, apžiūrėti karališką ekspoziciją ir pasivaikščioti po rūmų parką. 


Miestietiškas – Rote Rathaus



kaledos
kaledos
Shutterstock nuotr.



Visko čia daug – suvenyrų, maisto, vokiškos muzikos, karšto vyno. Kadangi turgus prie pat žymiosios Alexanderplatz, prie televizijos bokšto, prie vienos seniausių Berlyne Marijos bažnyčių ir pagrindinės miesto rotušės, čia visada daug žmonių ir daug veiksmo. Aplink Neptūno fontaną galima čiuožti su pačiūžomis, galima pažvelgti į miestą nuo didžiausio mieste apžvalgos rato, galima užsodinti vaikus ant tikrų ponių, nupirkti jiems tradicinių keptų obuolių ar skrudintų migdolų. Jei eisit pro šalį, būtinai užsukit pasistumdyti. 


Turistinis - Alexanderplatz



berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Aleksandro aikštėje Kalėdų turgūs vysta jau labai senai. Netgi tuo metu, kai ši aikštė buvo atskirto Rytų Berlyno centru, čia veikdavo kalėdinis turgus, dalindavęs miestiečiams kalėdų džiaugsmo trupinius. Deja, dabar jis tapęs vienadienių turistų ir šopingo praeivių trumpo stabtelėjimo vieta, nes įsikūręs parduotuvių apsuptyje. Tikrų berlyniečių čia pamatysite retai, tačiau galite pasisupti ant didžiulės nostalgiškos karuselės arba išgerti alaus didžiausiame mieste tradiciniame vokiškame kalėdiniame malūne. 


In memoria – prie Kaizerio Vilhelmo bažnyčios



berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Kalėdinis turgus Breitscheidplatz berlyniečių galvose visada liks susijęs su čia prieš dvejus metus įvykdytu teroro išpuoliu, kai į minią įsirėžęs sunkvežimis nusinešė žmonių gyvybes. Dabar turgus nuo gatvės atitvertas betoniniais blokais, o nukentėjusius primena kraujo srovę imituojantis nuo bažnyčios į gatvę vedantis bronzinis takelis. Turguje rasite visko, ko ir kitur, gal šiek tiek mažiau pramogų vaikams, tačiau Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios bokšto fone tarp kalėdiškai padabintų Kant ir Kurfurstendamm gatvių, šalia apšviesto pasaulio fontano, po girliandų stogu ir didžiulės eglės, jis spinduliuoja savitą atmosferą ir kuria nesustojančio švęsti Berlyno pasaką. Tai pats vakarų Berlyno centras, išlaikęs visą anų laikų eleganciją. Čia sutiksite ne vien pirkinių maišeliais nešinus turistus, bet ir iš operų ar spektaklių, ar kitų renginių taurei gliuvaino užsukančius berlyniečius. 


Skandinaviškasis - Kulturbrauerei



berlynaas
berlynaas
Shutterstock nuotr.


Senoje alaus darykloje įsikūrusiame kultūros centro kieme kasmet rengiamas skandinaviškas kalėdinis turgus skirtas labiau vietiniams gyventojams ir, be abejo, Berlyne gyvenantiems šiaurės šalių atstovams. Tai senoviškas turgus su daug pramogų vaikams, su skandinavišku grogu, briedienos troškiniais ir kukuliais, su jurtomis ir pakabintais kailiniais, kuriuose galima susišildyti, ir su senoviška karusele vaikams. Čia būna švenčiama ir šv. Liucijos diena, čia galima įsigyti rankdarbių ir tiesiog smagiai praleisti laiką. 


Žiemos pasaulis Potsdamerplatz


berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Berlyno pačiame centre, kadaise judriausioje Europos aikštėje, kurioje stovi pirmasis Europoje šviesoforas, kuri buvo visiškai subombarduota, apleista ir padalinta sienos ir kuri prieš ketvirtį amžiaus buvo tapusi didžiausia Europos statybų aikštele, dabar rasite modernųjį Berlyną ir modernią Kalėdų nuotaiką. Sony centre po kupolu rasite čiuožyklą ir menines kalėdines dekoracijas, o prie senojo šviesoforo galėsit nučiuožti su padanga nuo 70 metrų ilgio kalno. Šalia nameliai siūlys jums karšto vyno ir keptų dešrų, įvairių suvenyrų.


Viduramžių turgus – RAW Gelande


berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Buvusiose traukinių taisymo dirbtuvėse, o dabar jaunimo pamėgtoje vietoje Friedrichshain rajone Revaler str., kur verda judriausias Berlyne naktinis gyvenimas, žiema įrengiamas viduramžių kalėdinis turgus su senomis pramogomis ir karuselėmis, riterių akcijomis ir atrakcijomis, su viduramžių muzika ir žaidimais. Čia galėsit pasimokyti senųjų amatų, paragauti tradicinių patiekalų ir išbandyti akies taiklumą šaudant iš lanko.


Hipster Kalėdų turgus



berlynas
berlynas
Shutterstock nuotr.



Neukoln rajone ant Neukolner Arkaden prekybos centro yra jaunimo pamėgtas baras ir kultūros centras Klunkenkranich, o nuo didžiulės stogo terasos atsiveria nuostabi panorama į Berlyną. Advento savaitgaliais joje šurmuliuoja aukščiausiai Berlyne įsikūręs kalėdinis turgus, kuriame menininkai parduoda savo dirbinius, kur, grojant DJ, galima paragauti veganiškų patiekalų, o vaikams siūloma atskira programa.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis