Vilniuje – Valstybės šimtmečiui skirta Lietuvos šimtamečių fotoportretų paroda

Itin gausiai lankyta Kaune, apkeliavusi daugelį Lietuvos miestų ir rodyta Norvegijoje, fotomenininkės Monikos Požerskytės paroda „100 metų kartu“ atkeliauja į Vilnių.

Gruodžio 6 d. 18.30 val. autorė kviečia į Dailininkų sąjungos galeriją (Vokiečių g. 2, Vilnius), kurioje įvyks Lietuvos šimtamečių portretų pristatymas. Parodą lydės nepaprastos šimto metų sulaukusių žmonių istorijos bei unikalus Lietuvos kvapas.


„Šešėliais neužmaskuoti, skaidrūs veidai yra tarsi žinutė, kad dažniau pažiūrėtume savo artimam žmogui į akis, jį išklausytume“, – savo fotoprojektą, skirtą valstybės šimtmečiui, pristato fotografė.



M. Žičiaus nuotr.



M. Požerskytė aplankė daugybę Lietuvos vietų, kur susitiko su šimto ir daugiau metų sulaukusiais senoliais, išklausė jų pasakojimų, išgyvenimų, neįtikėtinų istorijos vingių. „Žvelgdama į kiekvieną portretą atsimenu herojaus pasakojimus, aplinką, nuotaiką. Didžiuojuosi, kad galėjau įamžinti, išsaugoti ir pasidalinti. Ši kelionė po šimtamečių namus man buvo didžiulė dovana,“ – sako fotografijų autorė.


Kauno gyventojai pirmieji pamatė parodą „100 metų kartu“, tačiau gruodžio mėnesį ja pasidžiaugti galės ir vilnie

iai. Parodos atidarymo metu fotomenininkė žada pasidalinti daugybe kelionėje išgirstų istorijų. Be to, visus atėjusius į parodą apgaubs ir ypatingas kvapas.



M. Žičiaus nuotr.



Pasak M. Požerskytės, vaišingumas yra bendrasis vardiklis, apjungęs visas viešnages pas Lietuvos šimtame

ius. Šie senjorai – Lietuva, kurią šiemet švenčiame, o svetingumas, kuriuo jie save išreiškia, – lietuviškosios tapatybės pamatas. Tam skirtas ir neįprastas parodos kvapas.


„Šis kvapas, siekiantis perteikti lietuviško maisto tapatybę, – užuomina į padrėkusią žemę, gaivų orą, prisisunkusį šviežiai sužaliavusios pavasarinės gamtos aromatų, kurie taip primena paprastas lietuviško stalo vaišes: gardžiai kvepiantį baltą sūrį su juodųjų serbentų uogiene, užtepta ant juodos duonos“, – kalba parfumerė, kvapų menininkė Laimė Kiškūnė.



M. Žičiaus nuotr.



M. Požerskytės paroda – Lietuvos šimtmečiui skirto projekto „100 metų kartu“ dalis, kurį dar sudaro tokio paties pavadinimo fotografijų albumas bei dokumentinis režisierės Editos Kabaraitės filmas „100 metų kartu“ (prodiuseris Kęstutis Drazdauskas). Šeštadienį, lapkričio 24 d., Tarptautinio Talino kino festivalio „Tallinn Black Nights“ metu įvyks tarptautinė šio filmo premjera. Taip pat filmas yra įtrauktas ir į minėto festivalio Baltijos šalių filmams skirtą konkursinę programą. Paroda Vilniuje veiks iki gruodžio 27 d.



M. Žičiaus nuotr.



Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=_OES1C8V_Lg


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis