Medicinos turistai renkasi atostogas, apie kokias dauguma nė nepagalvotų...

Vieniems paplūdimyje veidą glosto saulės spinduliai, o kitiems į veidą šviečia operacinės lempos. Medicinos turistai noriai kraunasi lagaminus tokioms atostogoms, apie kokias dauguma nė nepagalvotų. Viena iš jų mėgstamų krypčių – Turkija.

Turkija turi ką pasiūlyti kiekvienam turistui. Garsioji sistema „viskas įskaičiuota“ vis daugiau lietuvių skatina keisti Palangą į Turkijos kurortus. Puikūs smėlio paplūdimiai, saulė, ilgai trunkantis maudymosi sezonas, neaukštos kainos ir gardus maistas – išties tobulas derinys, kai norisi ramiai pasilepinti.


Gamtos grožybių mėgėjų laukia geologinis šedevras Kapadokija, gamtos stebuklas Pamukalė, Žaliasis kanjonas – vienas didžiausių pasaulyje dirbtinių ežerų, Kleopatros sala. Istorijos tyrinėtojams – gausus Antikos laikų palikimas: Efesas, Myra, Demrė, Kekova. Ir turkiškos kainos džiugina norinčiuosius apsipirkti. Vis rečiau kam nors padarysi įspūdį pasakęs, kad važiavai į Turkiją slidinėti. Visgi ši šalis dar turi kuo nustebinti. Atėjo laikas krautis lagaminus atostogoms... Turkijos ligoninėje!


Turkijos medicininio turizmo asociacijos (THTC) prezidentas Eminas Çakmakas dažnai pabrėžia, kad jo šalis turistams gali pasiūlyti ne tik jūrą ir paplūdimį, todėl asociacija pakvietė grupę Lietuvos žurnalistų ir medikų apsilankyti pasaulinėje sveikatos, sporto ir turizmo parodoje bei kongrese „Hestourex“. Prie įėjimo į Antalijos parodų centrą didingai plevėsavo šalies vėliava, kabėjo milžiniški Turkijos Respublikos įkūrėjo Kemalio Atatiurko ir šalies Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano portretai, o viduje šurmuliavo net 160-ies šalių atstovai.


Shutterstock nuotr.



Netrukome įsitikinti, kad sumanymas pataisyti sveikatą ar pasigražinti Turkijoje gali atrodyti egzotiškas tik todėl, kad mums dar apskritai neįprasta tokiais tikslais važinėti į užsienį. Autobusai nuolat kursavo tarp parodų centro ir vietinių klinikų, kad visi norintieji savo akimis įsitikintų, jog Turkija neatsitiktinai išsiveržė į pasaulio medicininio turizmo lyderių gretas. Moderni įranga, pažangiausi gydymo metodai ir medikų profesionalumas ten tikrai yra pavydėtino lygio. Turkija didžiuojasi viskuo, apie ką daugelio šalių medikai dar tik svajoja: gama peiliu, kibernetiniu peiliu robotu „CyberKnife“ galvos navikams gydyti, robotu „Da Vinci“, radioterapijos ir radiochirurgijos prietaisu „TrueBeam“, sveikus audinius tausojančia radioterapija (IORT) ir gydymu kamieninėmis ląstelėmis.


Atvykę pasveikti


Turkijos medicininio turizmo asociacijos (THTC) duomenimis, 2017-aisiais medicinos turizmo paslaugomis pasinaudojo 756 tūkst. asmenų. Fenomeną paaiškinti nesunku – šalies vyriausybė itin remia medicininio turizmo plėtrą, o šalies medikai yra pasirengę teikti aukščiausio lygio paslaugas pagal vakarietiškus standartus, mat jų ugdymo modelis yra panašus į JAV, o daugiau nei 10 tūkstančių gydytojų yra gavę prestižinių Amerikos ir Vokietijos universitetų diplomus.

46 Turkijos klinikos atitinka tarptautinės akreditacijų organizacijos „Joint Commision International“ (JCI) standartus.


Medikų pasaulyje JCI akreditacija reiškia, kad akredituota įstaiga teikia aukščiausios kokybės gydymo paslaugas. Gydymo įstaigoms, norinčioms gauti JCI kokybės įvertinimą, reikia įveikti ilgas, sudėtingas procedūras ir atitikti daugiau kaip 1000 kriterijų. Po trejų metų akreditaciją vėl tenka atnaujinti. Aukšto lygio medicina garsėjančiame Izraelyje JCI akredituotų įstaigų yra 30, Vokietijoje – 10. Lietuvoje šią „auksinio standarto“ akreditaciją turi trys gydymo įstaigos: Medicinos diagnostikos ir gydymo centras, „Kardiolitos“ klinikos, „Northway“.


Lietuvoje Turkijos medicininį turizmą geriausiai pažįsta moterys, jau prieš kelerius metus atradusios pagalbinio apvaisinimo procedūras, bet organizuoto medicininio turizmo galimybės mūsų šalyje atsivėrė 2017-ųjų vasarą, kai veiklą čia oficialiai pradėjo Turkijos medicininio turizmo asociacija. Pasak jos atstovės Lietuvoje Lianos Sokolovos, didžiausias privalumas organizuojantis kelionę ne pačiam, o per Turkijos turizmo asociacijos atstovą yra ta, kad pastarasis gali prisijungti prie ,,Map2heal‘‘ sistemos. Ši sistema išvaduoja nuo begalinių laiko sąnaudų, kai užklausą reikia siųsti kiekvienai gydymo įstaigai atskirai. Paciento duomenys tiesiog įvedami į sistemą, juos vienu metu mato visos prie jos prisijungusios ligoninės ar klinikos. Atsiliepia tos, kurios gali pasiūlyti gydymą, o pacientas renkasi pagal jam patogią vietą ar priimtinesnę kainą. „Map2heal“ yra labai moderni internetinė platforma, veikianti net 17 kalbų ir apimanti 87 šalis.


Vida Press



Naujoji sodininkystė


Akivaizdžiausias Turkijos medicininio turizmo klestėjimo ženklas – vyrai su turbanus primenančiais tvarsčiais ant galvų. Tokių vyrų ypač gausu Stambulo gatvėse, mat šiame mieste net 350 klinikų siūlo plaukų persodinimo operacijas. Stipriosios lyties atstovai išdidžiai žingsniuoja gatvėmis neslėpdami, kad atvyko į Turkijos sostinę pasigražinti. Kai kurių pakaušiai dar nusėti šviežių įsodinimo žymių, kiti jau pakeitę baltus tvarsčius juodomis sportininkų galvos juostomis. Daugelis vyrų derina grožio misiją su šeimos poilsiu – kol reikia prižiūrėti, kaip sekasi gydymas, visi kartu dairosi po muziejus, ilsisi ir pramogauja.


Turbanų minioje dominuoja tamsesnio gymio vyrai iš Saudo Arabijos, Egipto, Irako, Libijos, Nigerijos, Kenijos, Tanzanijos ir Etiopijos, – nors ir sunku patikėti, bet storais juodais plaukais gamtos apdovanoti rytiečiai irgi plinka. Rečiau pamatysi blondiną ar rudaplaukį, nors statistika rodo, kad į Turkiją pasidaryti plaukų persodinimo operacijos atvažiuoja ir nemažai europiečių, o iš viso atsiauginti plaukų čia atvykstama iš 60-ies pasaulio šalių. Plaukų vyrams reikia ne tik dėl grožio, nors būti patraukliam – viena iš svarbių priežasčių atverti piniginę grožio chirurgijai. Internetinės pažintys keičia ne tik lyčių santykius, bet ir grožio standartus. Ko nepadarysi dėl moterų, jei joms esi patrauklesnis su vešlesne šukuosena? Plaukuotos vyro galvos reikalauja ir moderni darbo rinka – kuo patrauklesnis atrodai, tuo geresnės karjeros perspektyvos atsiveria, tad šiuo atveju tai jau – ne išlaidavimas, o protinga investicija, dėl jos ir žmona nepriekaištaus. Na, ir savaime suprantama, jei jau Robbie Williamsas pareiškė pasitankinęs plaukus, tai drąsiau ir kitiems. Kita svarbi priežastis užsimanyti plaukų – medicinos progresas, leidžiantis greitai ir ne itin skausmingai pataisyti šukuosenos defektus, o Turkijoje, palyginti su kitomis šalimis, – dar ir nebrangiai.


Vida Press



Per dieną visoje Turkijoje padaroma apie 200 plaukų persodinimo operacijų. Prieš trejus metus pasaulį apskriejęs italų fotografo Emanuele‘ės Satolli dokumentinių fotografijų ciklas „Turkish Hair Farmers“ atskleidė šių operacijų užkulisius, o pavadinimas taikliai nusakė esmę – pažangiausia ir šiuo metu populiariausia plaukų transplantacijos technika FUE kažkuo tikrai primena sodininko darbą. Plaukų svogūnėlius gydytojai ima iš ten, kur jų daugiau (dažniausiai – pakaušio srities), ir perkelia į nuplikusius plotus (kita plaukų transplantacijos technika FUT leidžia perkelti tik plaukų juostas). Visi nori FUE – nelieka jokių randų, nelabai skausminga, o rezultatas atrodo natūraliai. Pacientai iš klinikos gali išvykti iškart po operacijos ir greitai atsigauna, nors laukiamas efektas pasiekiamas apytiksliai po metų. Plaukai dar geriau auga, kai transplantacija derinama su trombocitais papildyta plazma (PRP).


Pats aukščiausias laiptelis – plaukų transplantacijos metodas DHI, kai svogūnėliai taip pat sodinami po vieną, tik nereikia nuskusti visos galvos. Kai kuriems vyrams aktualu neišsiduoti, kad jiems persodinti plaukai, o moterims šis metodas – tikra palaima. Dar nedaug klinikų pasaulyje gali pasigirti taikančios DHI, o štai Stambulo „HairNeva“ – šios logo vaizduojamas liūtas vešliais karčiais – atstovai išdidžiai iškėlę galvas puikavosi „Hestourex“ stende, mat šioje klinikoje taikomos absoliučiai visos moderniausios technologijos, net ir kamieninių ląstelių terapija.


Slaptųjų agentų kelionės


Skirtingai nei vyrai su tvarsčių turbanais, kiti medicinos turistai pernelyg nesiviešina. Jie – tarsi slaptieji agentai – visiems praneša, kad važiuoja atostogų, o patys tyliai imasi slaptosios sveikatos tvarkymo misijos.


Tokios išvykos dažnai būna susijusios su pagalbinio apvaisinimo procedūromis. Jei pasiseka, moterys namo jau išskrenda su užsimezgusia gyvybe. Toks gydymo kursas trunka 25–30 dienų. Apie kūdikį svajojanti pora tą laiką praleidžia netoli klinikos jiems išnuomotuose apartamentuose ir tuo metu, kai nereikia būti klinikoje, gali smagiai leisti laiką keliaudami po šalį.


Jei tėvai turi kokių nors paveldimų sveikatos problemų, Turkijos medikai gali atlikti genų inžineriją arba parinkti kūdikio lytį. Tiesa, pastarosios procedūros dėl religinių draudimų atliekamos tik Turkijai priklausančio Šiaurės Kipro klinikose.


Taupyk sveikatos sąskaita


Kiekviena Turkijos klinika turi savo kainų politiką, tad Stambule jos gali būti aukštesnės, o mažiau žinomos klinikos (užsieniečius priima 18 miestų) stengiasi užsidirbti gerą vardą tiekdamos kokybiškas, bet pigesnes paslaugas. Yra klinikų, kurios lydinčiam asmeniui suteikia kelioms paroms nemokamą nakvynę arba organizuoja apgyvendinimą net su 25 procentų nuolaida. Kai kuriais atvejais keliaujantiems gydytis suteikiama proga pigiau įsigyti lėktuvų bilietus.

Jei žmogus atvyksta nelabai silpnos sveikatos, tarp procedūrų jis dar gali į valias pasidžiaugti kurortų teikiamais malonumais. Turkija – viena iš septynių pasaulio šalių, kuriose yra gausių geriausios kokybės terminių srovių.


Pamukalė – ne tik gamtos stebuklas, bet ir sveikatos šaltinis
Pamukalė – ne tik gamtos stebuklas, bet ir sveikatos šaltinis
Shutterstock nuotr.



Dauguma terminių vonių lengvai pasiekiamos net viešuoju transportu. Tad į garsiąją Pamukalę tikrai verta važiuoti ne tik pasižiūrėti šio gamtos stebuklo, bet ir pastiprinti sveikatos. Taip ir daro daugelis žmonių, atvykusių čia darytis plaukų persodinimo, pagalbinio apvaisinimo, dantų implantavimo procedūrų ar oftalmologinių operacijų (šalis yra viena pirmaujančių pasaulyje oftalmologijos krypčių, operuotis kataraktos ar makulos degeneracijos per metus čia atvyksta apie 25 tūkst. užsieniečių).


Taupyti sveikatos sąskaita būtų nuodėmė, bet jeigu kur nors jums gali atlikti operaciją perpus pigiau ir taip pat gerai, tai gana svari priežastis be reikalo neišlaidauti gimtojoje šalyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis