Vaikas niekada nenusvils saulėje, jei tik atminsite vieną paprastą taisyklę

Apie prasidėjusias atostogas mus dažnai informuoja žinutės socialiniuose tinkluose. Ir, deja, ne visada jos būna džiugios. Dažnai tėveliai išsigandę rašo, kad mažylis ėmė ir skaudžiai nudegė saulėje, bei prašo patarimų, ką daryti.

Taigi, ką daryti, kad suplanuotų ir ilgai lauktų atostogų neapkartintų mažųjų ašaros, teiraujamės gydytojos kosmetologės Evelinos Sinkevičienės.

Sakykite, gydytoja, kiek laiko mažylį galime rodyti saulei?

Be apsaugos saulės spinduliuose tiek vaikas, tiek suaugęs žmogus gali būti 15 minučių. Per tą laiką gaunama visa vaikui reikalinga vitamino D dozė. Ilgesnį laiką be apsaugos būti tikrai nerekomenduojama.

O šiaip saulėje vaikas gali praleisti ir daugiau laiko, žinoma, jei jo galvytė pridengta kepure, kūnas – šviesiais rūbeliais, o atviros vietos pateptos apsauginiu nuo saulės kremu. Tačiau turbūt visi žino, kad būnant saulėje visada reikalingas saikas.

Gamintojo archyvas

Atsimename dar savo mamų patarimus, kad net mažus kūdikių kūnelius būtina parodyti saulei. Ar ir kūdikį iki metukų reikėtų rodyti saulei?

Ką tik gimusio gležno vaikučio nereikėtų atsukti tiesioginiams saulės spinduliams, tačiau vitamino D reikia ir jam. Ir pakaks, jei saulė lengvai palies jo rankytes, pėdutes. Tiesioginiai saulės spinduliai kūdikiams nerekomenduojami, nes jo odelė labai jautri, labai plona, be to, vežimėlyje jam taptų per karšta. Taigi, mamoms su kūdikiais visada reikėtų rinktis pavėsį.

Artėja atostogų metas. Įsivaizduokime, kad šeima su vaikais ruošiasi į paplūdimį. Ką būtų galima patarti gimdytojams, atostogaujantiems su, tarkime, 2 ir 7 metų vaikais?

Be abejo, apsaugos priemonės nuo saulės būtinos. Renkantis priemonę reikėtų skaityti etiketę – vienus produktus galima naudoti kūdikiams, kiti skirti mažyliams nuo 3 metų. O esminė priežiūra niekuo nesiskiria – ar metų, ar septynerių vaikui renkame maksimalią apsaugą, tai yra, naudojamos priemonės su didžiausiu SPF filtru.

Gamintojo archyvas

Ne kartą paplūdimyje matytas vaizdas: vaikas išrengiamas visiškai nuogai. Ar nėra grėsmės nudegti? Gal vis tik marškinėlius apvilkti?

Galima paleisti vaiką ir nuogutį, tačiau labai svarbu tinkamai ištepti kremu. Dažnai mamos „pamozoja“ kremu petukus, rankytes ir jau mano tinkamai apsaugojusios vaiką. O juk svyla visas kūnelis! Galima netepti tik pėdučių, plaštakų, o visa kita – būtina ir atsakinai. Ir dar, ką svarbu būtų pabrėžti, – tepti reikia gana dažnai, nes vaikų oda labai plonytė ir ji nudega itin greitai.

Tėveliai mėgsta aiškumą – gal galima būtų pasakyti, kaip dažnai tepti kremu vaiko odą?

Sudėtinga atsakyti į jūsų klausimą. Sakoma, kad ant buteliuko nurodytas SPF lygis sufleruoja, kiek laiko galima būti saulėje, o paskui reikia tepti pakartotinai. Antai, jei naudojame krem1 su SPF 50, vadinais, saulėje būnama 50 minučių.

Gamintojo archyvas

Iš tiesų, reikėtų atsižvelgti ne tik į SPF lygį. Reikia įvertinti, kaip vaikas elgiasi – ar jis maudosi baseine, ar voliojasi smėlyje, o gal tik bėgioja – ir pagal tai orientuotis. Rekomenduojama kas pusvalandį patikrinti, ar kremas nenusivalė nuo odelės ir vėl gausiai ištepti. Bemaž visi vaikiški kremai formuoja baltą plėvelę ant kūno, – taigi vizualiai galima pamatyti, ar apsauga dar veikia. Šitaip tėveliams būtų lengviausia orientuotis, kaip dažnai tepti vaiką apsauginiu kremu nuo saulės.


Žinome lietuviškos ir, tarkim, Egipto saulės skirtumus. Sakykite, ar vaikui iš Lietuvos nepakenks kaitri Afrikos saulė?

Kur bebūtumėte – Lietuvoje ar Egipte – per patį dienos piką saulėje nerekomenduojama būti ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Nuo 12 iki 16 valandos visiems reikėtų rinktis tik pavėsį! Na o teisingai tepant vaikas bus apsaugotas kur jis bebūtų.

Na o jeigu vis tik Tėveliai nebuvo atidūs ir vaikas nusvilo odelę...

Yra priemonių nuo nudegimo, kurios skirtos nuraminti įraudusią, skaudančią odą. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad jei tėvai atsakingai teps vaiko odą, ji niekada nenusvils. Tai yra faktas.

Tėvams derėtų atminti, kad visa gaunama saulės energija, kurią gauname, yra kaupiama odoje. Tas odos pažeidimas niekur nedingsta. Gauta saulės dozė metams bėgabt sumuojasi. Todėl į saulę reikėtų žiūrėti itin atsakingai.

Gamintojo archyvas

Pateiksiu paprastą pavyzdį: juk vaikai niekada negimsta strazdanoti. Kai jie yra linkę į pigmentaciją, strazdanos išryškėja tik tada, kai vaiko oda pamato saulę. Ir kuo jos daugiau, tuo daugiau strazdanėlių, dėmėlių ant veido bei kūno.

Taigi, nuo pat pirmų dienų reikia atsakingai žiūrėti į vaiko odos apsaugą nuo saulės, nes jos sukeliamas odos pažeidimas niekur nedingstam, jis kaupiamas. O vėliau tai gali virsti apgamais, alergijomis, įvairiomis odos ligomis, net piktybinėmis.

Nepamirškime, saulė – mūsų draugas, bet ir didžiausias priešas!

Dėkui, informuosime tėvelius ir, nuoširdžiai tikime, kad jei išgirs Jūsų patarimus.

Užsakymo nr.: PT_77954017

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis