Žinia neturintiems kur dėti vaikų: nemokamų stovyklų yra, tik reikia paieškoti

Dirbantiems ir neturintiems kur dėti vaikų - galvos skausmas, kuo juos užimti vasaros mėnesiais. Kaip skelbė ELTA, mokamų stovyklų pasiūla didžiulė, tačiau jų kainos siekia iki 500 eurų vaikui už savaitę, o pradinukai, kurių nepatariama ilgam palikti vienų, vasarą atostogauja 12 savaičių.

Kaip Eltai sakė Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja, šiemet vaikų vasaros poilsio programoms finansuoti Vilniaus miesto savivaldybė skyrė 130 tūkst. eurų.

„Buvo pateiktos 160 paraiškų. Visiškai ar iš dalies finansuotos 146 vasaros poilsio programos. Vidutiniškai vienai programai įgyvendinti skirta 900 eurų“, - pridūrė A. Kovalevskaja.

Vilniaus miesto savivaldybės visiškai ar iš dalies finansuojamų stovyklų sąrašą galima rasti internete http://www.vilnius.lt/index.php?1588949109

Paklausta, kokia dalis stovyklos kainos pagal konkurso nuostatus dengiama vienam vaikui, A. Kovalevskaja tiksliai neatsakė, tik citavo Vaikų vasaros poilsio programų konkurso nuostatus, pagal kuriuos organizuojamos vasaros poilsio stovyklos vienoje pamainoje turi būti užimta ne mažiau kaip 15 vaikų. Vaikai turi būti užimti ne mažiau kaip 6 valandas per dieną be pertraukų. Vienos stovyklos pamainos trukmė turi būti 5-18 kalendorinių dienų. Didžiausia suma, skiriama programai, buvo 1200 eurų.

Pirmenybė buvo teikta toms paraiškoms, kurioms įgyvendinti numatomas kuo mažesnis tėvų ar globėjų indėlis.

„Norime pasidžiaugti, kad net 46 stovyklos visiems vaikams bus nemokamos. Dešimties stovyklų pamainos kaina vaikams yra iki 10 eurų. Skaičiuojant bendrai, stovyklų pamainos kainos vidurkis tėra 70 eurų, o brangiausia stovykla sąraše - 200 eurų, tačiau ji trunka net 10 dienų“, - atkreipė dėmesį Vilniaus Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė.

Kelis vaikus auginantiems tėvams vidutinė savivaldybės finansuojamos stovyklos kaina atrodo priimtina, jei sugalvoja, kuo vaikus užimti didesnę vasaros dalį. Du vaikus auginančiai vidutinių pajamų šeimai, kuri nepriskiriama socialinės rizikos šeimoms ir negali naudotis papildomomis nuolaidomis, per mėnesį už vidutinės kainos vaikų vasaros poilsį savivaldybės remiamose stovyklose tektų pakloti 560 eurų.

Kaip pabrėžia A. Kovalevskaja, socialiai remtiniems vaikams organizuojamos net 98 nemokamos stovyklos. 10 stovyklų socialiai remtiniems vaikams tekainuoja iki 10 eurų už pamainą. Kitų stovyklų kainos vidurkis socialiai remtiniems vaikams - 50 eurų, brangiausia stovykla kainuoja iki 100 eurų.

Didžioji dalis sostinės stovyklų organizuojamos mokyklose, darželiuose, dienos centruose. Per 30 stovyklų šią vasarą vyks ir už miesto ribų: Švenčionių, Trakų, Ignalinos, Molėtų, Širvintų, Ukmergės, Alytaus bei Vilniaus rajonuose, Šventojoje, Palangoje, Karklėje, o viena stovyklų - Lenkijoje.

Vieną iš stovyklų - „Jaunasis aviatorius“ - jau antrus metus organizuoja Kazimiero Simonavičiaus universitetas. Joje 7-12 metų vaikai susipažįsta su aviacijos pasauliu iš arti.

„Penkias dienas trunkančios stovyklos metu vaikai prisiliečia prie aviacijos: apsilanko lėktuvų „Boeing 737“ ir „Airbus 320“ treniruokliuose, mokomuosiuose orlaiviuose, mokomi individualiai konstruoti lėktuvų modelius, savarankiškai valdyti dronus bei dalyvauja kituose įtraukiančiuose užsiėmimuose“, - pasakojo stovyklos organizatorė Evelina Lipskaja.

Stovyklų trukmė įvairi: moksleiviai galės leisti laiką ir dienos stovyklose, trunkančiose kelias valandas per dieną, ir ilgiau - kelias dienas. Taip pat stovyklas galima pasirinkti pagal amžių, kai kurios stovyklos priima ir 5-6 metų vilniečius.

Pavyzdžiui, rugpjūčio 27-31 dienomis Salomėjos Nėries gimnazijoje bus organizuojama meninė-patyriminė stovykla būsimiesiems pirmokams, taikant gimnazijos pasirinktą medijų kryptį. Stovykloje vaikai susitiks su Užsienio reikalų ministerijos, Vilniaus miesto psichologinės-pedagoginės tarnybos, savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus bei Dingusių žmonių šeimų paramos centro atstovais.

„Šios stovyklos veiklos turės išliekamąją vertę: būsimieji gimnazijos pirmokai iš įvairių medžiagų kurs jausmų tinklą, kuris bus eksponuojamas prie gimnazijos. Su teatro mokytoju bus kuriamas flashmobas, vyks grupiniai patyriminiai emocinio intelekto užsiėmimai ir kt. Prasmingos veiklos skatins būsimųjų pirmokėlių bendrystę“, - apie vieną iš 150 pasirinkimų pasakojo šios stovyklos programos vadovas, socialinis pedagogas Vytautas Visockas.

Vaikų laukia apie 20 turistinių, 20 meninių, 25 sporto (krepšinio, regbio, žolės riedulio, futbolo, baidarių, slidinėjimo, aikido, dziudo, imtynių, kovos menų), daug bendro pobūdžio stovyklų. Taip pat vaikai galės dalyvauti kalbų mokymo, kraštotyros, karinėse, sveikos gyvensenos, savęs pažinimo ir technologijų vasaros stovyklose.

„Mūsų organizuojama stovykla vaikams yra savęs pažinimo stovykla būtent todėl, kad veiklos bus konstruojamos neperkraunant „bėgimo per pamatymus“ fiksavimu, tai bus pasibuvimas su savimi, tarp kitų, savoje ir kitoje aplinkoje, mokantis atpažinti jausmą, jį įsivardinti, skirti tam laiko. Vaikams siekiame parodyti, kad kuriamas ir puoselėjimas santykis su savimi, kitais, aplinka labai svarbus. Žinoma, kad visa tai bus tarsi paslėpta po įvairiausiomis aktyviomis, kūrybiškomis ir kitomis užduotimis“, - apie savipažinos stovyklą pasakojo „Vilniaus SOS vaikų kaimo“ socialinių paslaugų šeimai padalinio vadovė ir stovyklos organizatorė Rasa Zaidovaitė.

Savęs pažinimo stovykla išsiskiria ir tuo, kad sunkumus išgyvenančių, socialiai remtinų, socialinės rizikos šeimų nariams leis pamatyti ir suvokti, kad visi išgyvena sunkumus, skiriasi tik sprendimai, kuriuos kiekvienas renkasi asmeniškai. Tokios stovyklos - saugi vieta pasikalbėti apie tai nesijaučiant stebimu ir vertinamu.

Dirbantys tėvai gali bent savaitei išleisti vaiką į vasaros poilsio stovyklą. Tačiau, jei stovykla negauna valstybės paramos ir tenka mokėti visą kainą, vaikų vasaros poilsis tampa prieinamas tik kiek didesnes nei vidutines pajamas turinčioms šeimoms. Taip Eltai teigė ketvirtus metus „Svajonių stovyklas“ organizuojanti Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes!“ vadovė Jurgita Pocienė.

Pati penkis vaikus auginanti J. Pocienė analizavo stovyklų kainas ir pastebėjo, kad jos nelabai skiriasi nuo praėjusių metų. Savaitė „palapininėse“ mažiausiai išteklių reikalaujančiose stovyklose kainuoja nuo 100 eurų, prabangiosios stovyklos prie jūros, apartamentuose, su ypatingomis specialiomis programomis gali vienam vaikui atsieiti ir 500 eurų už 6-7 dienas.

Kaip Eltą informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, šiemet ji neorganizavo konkursų vaikų vasaros poilsiui remti.

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjo Armino Varanausko teigimu, kaip ir ankstesniais metais, ES lėšomis remiamos vaikų vasaros stovyklų edukacinės programos. 2018 metams tam skiriama 400 083 eurų Europos Sąjungos (ES) fondų lėšų, tai yra 100 tūkst. eurų daugiau nei pernai.

Pasak patarėjo, biudžeto lėšomis Švietimo ir mokslo ministerija finansuos neformaliojo vaikų švietimo projektus, kurie vykdomi ir vasaros atostogų metu.

Neformaliojo švietimo projektams remti Švietimo ir mokslo ministerija buvo numačiusi 150 tūkst. eurų.

„Didžiąją dalį stovyklų finansuoja savivaldybės, bendras savivaldybių įnašas į vaikų vasaros poilsį - apie 700 tūkst. eurų. Bendrai sudėjus ES, valstybės biudžeto ir savivaldybių lėšas, vaikų vasaros poilsiui teks per 1 mln. eurų“, - Eltai vardijo A. Varanauskas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis