Kodėl (ne) verta uždirbti daugiau nei vyras

Nors vyrų išlaikomos moterys tampa vis didesne retenybe, vis dėlto nuostata, kad svarbiausias šeimos išlaikytojas turi būti vyras, beveik nesikeičia. Ir visai be reikalo.

Net ir tos moterys, kurios uždirba daugiau už vyrus, neretai linkusios tai nutylėti. Gali būti, kad jos taip saugo savo vyrų savimeilę, o gal jaučiasi nelabai moterys? Tokia „nenormali“ situacija dažniausia laikoma laikina – neva vyrui pradėjus uždirbti daugiau, moteris turėtų automatiškai sumažinti savo darbų apimtis. Tačiau iškilus tokiai dilemai, jos neskuba atsisakyti uždarbio ir lįsti po šiltu vyro sparneliu. Portalas woman.ru pateikia 6 priežastis, kodėl uždirbti daugiau už vyrą verta, ir 4 priežastis, kodėl to geriau nedaryti.


Kodėl verta uždirbti daugiau nei vyras?
1.Tai įrodymas, kad esate su juo ne dėl pinigų. Kuo daugiau vyras uždirba, tuo didesnis būrys barakudų sukasi aplink. Kaip atskirti, kuri iš jų yra nuoširdžiai įsimylėjusi, o kuri trokšta tik pinigų? Net kultiniame seriale „Melo teorija“ buvo toks epizodas, kai vyras kreipėsi į melo ekspertus bandydamas išsiaiškinti, ar jo žmona jį myli, ar yra kartu tik dėl pinigų. Laimei, paaiškėjo, kad tikrai myli. Bet ne visi turi galimybes patikrinti savo mylimąsias melo detektoriumi. Jei uždirbate daugiau nei vyras, jums to daryti nereikės – ir taip aišku, kad esate su juo ne dėl pinigų.

2. Tai garantuoja saugumą. Nors ir kaip saugiai jaustųsi moteris po vyro sparneliu, šios priebėgos ji visada rizikuoja netekti. Žinojimas, kad net vyrui dingus iš jūsų gyvenimo, neteks skursti nei jums, nei jūsų vaikams, suteikia ramybės. Pavojinga atiduoti visus gyvenimo kozirius į svetimas rankas. Net jei esate tikra, kad jūsų vyras itin doras ir atsakingas žmogus, juk jis gali susirgti arba numirti.

3. Tai suteikia pasitikėjimo savimi. Pinigai neretai parodo, kaip vertinamas mūsų darbas, talentas ir gebėjimai. Kuo moteris jaučiasi labiau vertinama socialinėje erdvėje, tuo mažiau kompleksų ji turi ir tuo rečiau įvertinimų reikalauja namuose. Tai padeda išvengti konfliktų ir išsaugoti sveikesnius santykius.

4. Tokią moterį vyras labiau brangina. Nesuklyskite – brangina ne todėl, kad ji atneša į namus daug pinigų, o todėl, kad žino – ši moteris ir be manęs neprapuls. Kai vyras nevertina savo partnerės tarsi savaime suprantamo dakto, kurį visada rasi ten, kur padėjai, jis labiau stengiasi puoselėti santykius.


5. Tai padeda išvengti kontrolės. Kai uždirbi daugiau už vyrą, jam liežuvis nesivers klausti, kodėl nusipirkai dar vieną rankinę, net jei ši jam atrodytų neprotingai brangi ir visiškai nereikalinga. Laisvė pačiai priiminėti finansinius sprendimus ypač džiugina tas, kurios ilgą laiką buvo priklausomos nuo vyrų ir turėdavo atsiskaitinėti už kiekvieną centą.


6. Tai pagerina seksualinį gyvenimą. Daugybė D. Britanijoje ir kitose šalyse atliktų tyrimų parodė – daugiau uždirbančių moterų seksualinis gyvenimas aktyvesnis ir jos dažniau patiria orgazmus. Gal todėl, kad joms nereikia lovoje atidirbinėti už kailinius ir automobilius ir jos gali sau leisti mėgautis seksu taip, kaip joms patinka?


Kodėl uždirbti daugiau už vyrą pavojinga
1. Tai pakerta daugumos vyrų savivertę. Ypač sunkiai tai pakelia inertiški, konservatyvūs, tradicijų besilaikantys vyrai, kurie mano, kad išlaikyti šeimą yra jų pareiga. Kadangi daugiau funkcijų sau sugalvoti jie neįstengia, daugiau uždirbanti žmona jiems reiškia tik viena – jų paslaugų jai nebereikia.


2. Tai gali sumažinti jūsų pagarbą vyrui. Jei vyro svarbiausia funkcija buvo parnešti pinigus, toks padėties pasikeitimas gali paveikti ir jūsų pačios požiūrį į jį – ir išties, kam jis man dabar reikalingas? Todėl svarbu, kad vyras atrastų sričių, kuriose jis yra pranašesnis už jus.

3. Kyla rizika santykių lygiavertiškumui. Kas daugiau uždirba, tas ir muziką užsako. Nejučia pradedate vadovauti paradui, planuoti ne tik šeimos biudžetą, bet ir visą šeimynykščių gyvenimą, nustumdama vyrą į antrą planą ir paversdama jį savo planų vykdytoju. Tai pažeidžia santykių lygiavertiškumą ir griauna šeimą.

4. Per dideleė atsakomybė gali palaužti. Uždirbdama daugiau nei vyras, moteris užsikrauna pernelyg daug atsakomybės ant savo pečių, ją gali kamuoti nerimas, baimė tai prarasti. „O kas bus su mano šeima, jei aš staiga prarasiu darbą, susirgsiu?“ – baiminasi ji. Toks nuolatinis stresas ne juokais kenkia sveikatai. Kaip, beje, ir nesibaigiantys viršvalandžiai, kuriuos skiriate tiems pinigams uždirbti.

Vis dėlto, ne tiek svarbu, kas šeimoje daugiau uždirba, kiek tai, kaip tvarkomi pinigai. Jei pradėjusi daugiau uždirbti už vyrą, nušalinate jį nuo visų finansinių sprendimų, didelė tikimybė, kad tai baigsis ir fiziniu jo pasitraukimu iš šeimos.


Kas kita, jei tas iždas iš tiesų yra bendras, kartu džiaugiatės dėl pajamų, nesvarbu, kieno jos didesnės, kartu planuojate išlaidas, turite bendrų tikslų ir svajonių, kurias tie pinigai padės įgyvendinti. Anot psichologo Tomo Lagūnavičiaus, bendras biudžetas yra vienas iš ryškiausių tvirtos šeimos požymių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis