Tikimybė mirti per savo gimtadienį didesnė nei kitą dieną

Šveicarų mokslininkų atliktas tyrimas pateikia stulbinamus rezultatus. Nustatyta, kad tikimybė mirti per savo gimtadienį yra 14 procentų didesnė nei bet kurią kitą dieną, praneša BBC.

Tyrėjai išanalizavo 2,5 milijono mirčių Šveicarijoje nuo 1969 iki 2008 metų.

Tyrimui vadovavęs Ciuricho universiteto profesorius dr. Vladeta Ajdacic-Gross teigia, kad mirties tikimybė per gimimo dieną išauga dėl tam tikrų priežasčių, pavyzdžiui, nelaimingų atsitikimų ar savižudybių.

Bet Davidas Spiegelhalteris, Kembridžo universiteto statistikas, su tuo nesutinka. Kai kurie mirčių registravimo duomenys, kuriais rėmėsi šveicarų tyrėjai, anot jo, galėjo paprasčiausiai būti netikslūs.

„Kas, jeigu tiksli mirties data buvo nežinoma? Kas nors galėjo tiesiog užrašyti mirties datą tokią pačią kaip ir gimimo dienos, tiesiog tam, kad užpildytų dokumentus. Taip pat tai galėjo būti paprasčiausias atsitiktinumas. Tarkim, kas nors skubėdamas per klaidą galėjo sumaišyti datas", - sakė mokslininkas.

Dr. V. Ajdacicis Grosas neatmeta administracinių klaidų galimybės, tačiau teigia, jog net ir tokiu atveju tikimybė mirti per savo gimtadienį sumažėja, bet išlieka 4 proc. O tai, anot jo, vis tiek svarus rezultatas.

Per savo gimtadienį mirė Williamas Shakespeare`as, aktorė Ingrid Bergman, Aleksandra Kazickienė.

Kur kas didesnė tikimybė mirti per gimtadienį yra tiems, kam daugiau kaip 60 metų, rašo telegraph.co.uk. Kuo žmogus vyresnis, tuo labiau ši tikimybė auga.


Nuo širdies smūgio per gimtadienį mirė 18,6 proc. iš 2 mln. tirtų žmonių, insultas ištiko 21,5 proc., daugiausiai – moteris. Viena iš dažnų mirčių per gimtadienius priežasčių yra ir alkoholis.


Kad gimtadienis sudėtingas laikas, ne kartą yra pabrėžusi ir astrologė Palmira Kelertienė. Ji jokiu būdu nerekomenduoja gimtadienį švęsti iš anksto, ypač savaitę prieš. Anot astrologės, 12 dienų iki gimtadienio yra simbolinis mirties laikas, kai reikia mąstyti, kas buvo negerai, atsisveikinti su praeitimi, nieko naujo nesiimti, padėkoti už dovanas, padarytus darbus, išvalyti savo vidų, baigti darbus, grąžinti skolas, išnešti šlamštą, galima laikytis iškrovos dietų, užsiimti organizmo valymu.

Tuo metu žmogus tarsi kempinė sugeria ir tai, kas gera, ir tai kas bloga, tad geriausia tą laiką skirti poilsiui ir vienatvei. Patį gimtadienį taip pat geriau švęsti ramiai, o audringiau paminėti galima kitą dieną. Beje, 12 dienų po gimtadienio užprogramuoja visus metus, tad ir po gimtadienio stenkitės vengti profesinių ar bendravimo klaidų, saugokite sveikatą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis