9 meilės romanų tipai – kodėl juos užmezgame?

Meilės romanų pasekmės visada panašios, nors priežastys būna skirtingos. Ar verta aiškintis priežastis? Taip, jei norite ateityje nebelipti ant to paties grėblio.

„Jei jūsų santykiai pašlyja ir nežinote, kaip juos pagerinti, jums gresia įsivelti į romaną, kuris trumpam leidžia pabėgti nuo problemų“, – teigia Allanas ir Barbara Peace, knygos „Kodėl vyrams reikia sekso, o moterims – meilės“ autoriai, ir nurodo 9 skirtingus meilės romanų tipus bei galimas išeitis iš jų.

1. Romanas savo rinkos vertei patikrinti
Jei nebedominate savo partnerio arba susituokėte pernelyg jauni, gali būti, kad jums maga sužinoti savo vertę poravimosi rinkoje. Vienus gena noras įrodyti partneriui ir sau, kad esate kažko verti, kitiems maga pasitikrinti, ar tikrai išsirinkote geriausią variantą. Toks reitingų patikrinimas nėra pavojingas, jei neužsitęsia pernelyg ilgai – paprastai užmezgusiems tokį romaną, pakanka kelių pasimatymų ir lengvo flirto įvertinti savo žavesio jėgai: pajutę, kad vis dar yra geidžiami, dažniausia jie romaną nutraukia be jokių nemalonių padarinių. Jei sutuoktinis rodė per mažai dėmesio, šis romanas gali netgi pataisyti reikalus, nes jis ims jus labiau branginti, o ir pati įgysite daugiau pasitikėjimo savimi. Bet jei norėjote sužinoti, ar galite susirasti ką nors geresnio, ir paaiškėjo, kad tikrai galite, padariniai gali būti ne itin malonūs.


2. Amžiaus vidurio krizės romanas
Maždaug penktajame dešimtmetyje, įpusėję savo amžių, susimąstome apie gyvenimą, apie prarastas galimybes, apie iššvaistytą laiką. Bendraamžius, net jaunesnius draugus ima pulti ligos, pasitaiko ir mirčių, o jūs vis labiau senstate, mažėja lytinis potraukis. Tokiu metu gali apimti panika, kad paskutinis vagonas jau nuvažiuoja, o jūs taip ir nespėjote į jį įšokti. Jei niekada nepatyrėte meilės romano svaigulio, staiga suprantate, kad galbūt ir nebepatirsite, nes jūsų tieisog niekas nebenorės. Norisi padaryti ką nors beprotiško, netikėto, pasijusti kaip jaunystėje – spontaniška ir lengvabūde. Anot autorių, romanas dažniausia negelbsti, kur kas geriau būtų užsibrėžti naujus gyvenimo tikslus, susirasti naujų pomėgių arba blogiausiau atveju kreiptis psichologinės pagalbos.

3. Palyginimo romanas
Šio tipo romanų dažnai pasitaiko pirmaisiais gyvenimo kartu metais. Jie ypač būdingi žmonėms, kurie nuolat abejoja, ar teisingai pasirinko, ir jiems maga pasitikrinti. Tokie žmonės dažniausiai abejoja savo pasirinkimu daugelyje gyvenimo sričių – nesvarbu, ar rinktųsi vyrą, ar batus, ar plaukų spalvą. Net jei yra visai neblogai, jie nepaliauja galvoti – gal su kitu partneriu būtų laimingesni, gal išnyktų esamos problemos? Jei įsipainiojote į tokį romaną, jums būtina įvertinti, kas jūsų santykiuose stringa ir spręsti kilusias problemas, užuot keitus partnerį. Galite būti ramūs – su kitu partneriu, ko gero, nutiktų tas pat, nes iš tiesų NIEKADA negali būti tikras, ar išsirinkai patį geriausią variantą iš visų įmanomų.

4. Laikrodinės bombos romanas
„Toks romanas prasideda, kai nenorite pasižiūrėti partneriui į akis ir pasakyti, kad jums jau gana. Net nesate tikras, ko jums reikia, ko trūksta santuokoje, ir manote, kad sprogimas suteiks progą viską geriau susidėlioti, – rašo A. ir B. Peace. – Palikinėjate įvairių įkalčių, kad partneris suprastų apie romaną, ir taip slapstotės nuo būtinybės sukaupti drąsą ir viską išsiaiškinti. Nereikia jums romano, reikia tik pasižiūrėti partneriui į akis ir viską iškloti. Šis būdas ne toks skausmingas ir ne taip brangiai atsieina kaip romanas. Laikrodinės bombos romanas atrodo lengva išeitis, bet toks nėra.“

5. Romanas iš keršto
Tai labai dažnas meilės romanų tipas – partneriui, kuris „įtaisė jums ragus“, norisi sumokėti ta pačia korta. Be abejo, dar prisideda ir noras susigrąžinti savivertę, nes faktas, kad mylimas žmogus tave iškeitė į kitą, ją labai sugriauna. Deja, naudos iš tokio romano nedaug. Apgavikui partneriui tai dažniausiai suteikia palengvėjimą, nes jis nebesijaučia kaltas („tu pati tokia, ko iš manęs nori?“), jums ryšys su nemylimu žmogumi sukelia pasibjaurėjimą savimi, o tas trečiasis, kuris visai nesiprašė įveliamas į šią avantiūrą, tampa savotišku atpirkimo ožiu (nebent jis nepuoselėja jums jokių jausmų ir norėjo tik sekso). Papuolę į tokią situaciją, stenkitės nepasiduoti emocijoms, neleiskite, kad pyktis ir keršto troškimas jus užvaldytų. Net jei keršto metu jausitės saldžiai, vėliau vis tiek užplūs tuštuma. Geriau paieškokite kitų būdų pykčiui išlieti – jei nepadeda treniruotės sporto salėje, galima kreiptis ir į psichologą.


6. Romanas – nemokama psichoterapija
Paprastai tokio romano priežastis yra ne seksas, o noras susirasti artimą sielą, išsikalbėti. Į jį įsivelia žmonės, negaunantys emocinės paramos iš savo sutuoktinio ir neturintys patikimų tos pačios lyties draugų. Tai tarsi nemokama psichoterapija. Nors, kita vertus, ne tokia jau nemokama – už ją sumokate seksu. „Jums reikia profesionalios psichoterapijos. Ji pigesnė“, – patariama knygoje.

7. Patobulėjimo romanas
Tai nutinka, kai ilgai kartu gyvendami partneriai „išauga“ vienas kitą – vienas gražėja, protingėja, kopia karjeros laiptais ir visaip kitaip didina savo rinkos vertę, o kitas tūpčioja vietoje. Natūralu, kad pirmajam kyla klausimas – ką jis veikia su tuo nevykėliu? Nors iš pradžių partneris atrodė pats geriausias ir santuoka buvo sukurta iš meilės, ilgainiui tokia sąjunga tampa nelygiavertė. Kartais ypatingų pokyčių nevyksta, bet įgijusi gyvenimo patirties, imate vertinti kitokias partnerio savybes, nei anuomet. Prieš imantis seną modelį keisti nauju, verta pasikalbėti, išsakyti savo abejones. Galbūt tai privers partnerį pasitempti, praplėsti akiratį, surasti kokios nors veiklos, kuri leistų pamatyti jį kitoje šviesoje. Neretai senojo modelio pranašumus įvertiname, tik jo netekę. Neprošal savikritiškiau įvertinti ir save – gal ir jūs keitėtės ne tik į gera?

8. Nepatenkintų poreikių romanas
Šie romanai dažniau ištinka infantilias būtybes, kurios tiki, kad už jų laimę yra tiesiogiai atsakingas kitas žmogus ir jis privalo suteikti tai, ko jos nori – naują butą, kailinius, puikų seksą, širdingus pokalbius, nuolatinį dėmesį, absoliutų supratingumą, skanią vakarienę ir išlygintus marškinius. Kai kuris nors iš šių poreikių nepatenkinamas, imama ieškoti žmogaus, kuris tai padarys. Protingi žmonės visuomet ieško kompromiso tarp savo ir kito žmogaus norų bei galimybių, jei nori išsaugoti santykius. Kai kuriuos poreikius (tarkim, širdingus pokalbius) gali patenkinti kiti žmonės, kai kurių galima atsisakyti. Bet jei vyras grasina, kad negavęs oralinio ar analinio sekso iš jūsų, ims ieškoti jo kitur, geriau jį paleisti visiems laikams.

9. Netyčinis romanas
Kartais tai nutinka visai neplanuotai ir netyčia – kur nors komandiruotėje, padauginus alkoholio ar pan. Įkristi į tokį romaną labai lengva, bet išsikapanoti sunku. Nes tikroji priežastis, dėl ko tai nutiko, niekur nedingo. O ji tikrai yra. Neįmanoma netyčia sulaužyti ištikimybės, jei giliai širdyje nebuvote tam pasirengusi. Išsiaiškinkite, ko stinga jūsų santykiams, ką jūs norėjote nuslėpti nuo savęs ir geriau savo energiją skirkite ne romanui tęsti, o tai problemai spręsti.


Parengta pagal Allan&Barbara Peace knygą „Kodėl vyrams reikia sekso, o moterims – meilės“ (leidykla „Alma littera“)


.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis