Į intymius moterų klausimus atsako ginekologas

Apie mėnesines vengiame kalbėti garsiai, tačiau jos labai daug pasako apie mūsų sveikatos būklę ir problemas.

Puiku, jei mėnesinės tikslios kaip laikrodis ir netrikdo moters nuotaikos bei įprastos veiklos, nekelia jokių sveikatos rūpesčių. O jeigu jos ateina „laisvu grafiku", skauda ar pykina? Konsultuoja akušeris ginekologas medicinos m. daktaras Tomas Biržietis.

Mėnesinių ciklas
Mėnesinių ciklo trukmė skaičiuojama nuo vienų mėnesinių pirmos dienos iki kitų mėnesinių pirmos dienos. Normaliu ciklu laikomas toks, kai mėnesinės kartojasi kas 21-35 d. (dažniausiai - kas 28-30 d.) ir tęsiasi iki 5-7 d. Moteris, kas mėnesį atsiskyrus gimdos gleivinei, neturėtų kraujuoti gausiai (per visą laikotarpį vidutiniškai apie 50 ml).

Sutrikęs ciklas yra tada, kai visiškai išnyksta anksčiau buvusios reguliarios mėnesinės, taip pat jeigu užtrunka ilgiau kaip 7 d., vargina kraujavimai tarp mėnesinių, tepa, labai gausiai kraujuojama ir pan.

Dažniausi mėnesinių ciklo sutrikimai - gausus gimdos kraujavimas ir mėnesinių nebuvimas, t. y. amenorėja. Tokių sutrikimų priežasčių labai daug. Paveikti ciklą gali net klimato permainos, išgyvenimai ar įtampa, nes jis susijęs su visa endokrininės sistemos veikla. Todėl sutrikti menstruacijos gali kartais dėl, pavyzdžiui, kurios nors skydliaukės ligos, greitai „pamestų" kilogramų arba, priešingai, antsvorio. Retos ir negausios taip pat gali rodyti ligą.

Norint suprasti, kas sutrikdė mėnesines, reikėtų atlikti ultragarsį tyrimą, kai ieškoma miomų, cistų, polipų ar kt. Gali tekti atlikti ir hormonų tyrimus, taip pat ištirti, ar nėra infekcijos, ar sveika skydliaukė. Taigi sutrikusių mėnesinių priežasties tenka ieškoti ne tik ginekologui, bet ir endokrinologui, kitiems specialistams.

Skausmas - kas mėnesį
Apie savaitę iki laukiamų mėnesinių dalis moterų patiria priešmenstruacinį sindromą (PMS). Jis pasireiškia ne tik nemaloniais kūno pokyčiais (maudžia pilvą, skauda galvą, kartais pykina, atsiranda krūtų „tempimo" pojūtis, jos pabrinksta). Pakinta ir emocijos, nuotaika, elgesys, padidėja nuovargis, moteris tampa užmarši, sunkiau susikaupia, kartais vargina nemiga. Dar labiau pabloginti savijautą gali netinkama mityba, alkoholis, emocinė įtampa, net peršalimas. Nesunku nuspėti, kaip galima sau padėti: vengti įtampos, mažiau vartoti saldumynų, aštrių patiekalų, stiprios kavos ir svaigalų. Šiuos malonumus patartina keisti į daržoves ir vaisius, daugiau judėti, mankštintis. Kaip pagalbinė raminamoji priemonė varginant priešmenstruaciniam sindromui gali būti fitoterapija (gydymas augalais) ir įvairūs homeopatiniai preparatai.

Kai tenka kreiptis į gydytoją
Net apie 50 proc. moterų per mėnesines jaučia didesnį ar mažesnį skausmą. Kodėl vienoms mėnesinės skausmingesnės nei kitoms, pasak daktaro T. Biržiečio, niekas neatsakys. Skausmus kenčiančioms moterims lieka tik guostis, kad spazminio pobūdžio neilgai trunkantys skausmai, maudimas prieš pat mėnesines yra dažnas reiškinys ir po gimdymo neretai vargina mažiau.

Tačiau yra moterų, kurias kas mėnesį užklumpa toks skausmas, kad pirmą-antrą mėnesinių dieną, jei gali, gulinėja lovoje. Jei moterį PMS labai vargina, praverstų specialisto konsultacija. Įvertinęs visas aplinkybes gydytojas gali nuspręsti, kad moteriai būtina „padraugauti" su hormoniniais vaistais - sudėtinėmis kontraceptinėmis tabletėmis ar net antidepresantais.

Jeigu mėnesinės tokios skausmingos, kad tikrai neįmanoma apsieiti be vaistų, reikėtų paieškoti rimtesnės ginekologinės priežasties, ypač jei vargina dar ir lėtinis dubens skausmas. Jo priežastis gali būti ir endometriozė, dubens uždegiminė liga ir kitos, kartais visai ne ginekologinės priežastys.

Nėštumas ar amenorėja?
Amenorėja (mėnesinių nebuvimas) gali būti pirminė, kai mergaitei neatsiranda pirmosios mėnesinės po 16 m., arba antrinė, kai išnyksta anksčiau buvusios. Pranykti gali dėl labai daug priežasčių. Taip nutikus moteris turėtų kreiptis į gydytoją.

Pastojus amenorėja yra įprastas reiškinys. Tiesa, kai kurioms nėščioms moterims net kelis mėnesius per menamas mėnesines kelnaites tepa negausios kraujingos išskyros. Kraujuojančiai per nėštumą moteriai ginekologo konsultacija būtina.

Mėnesinės po gimdymo
Krūtimi nemaitinančiai mamai mėnesinės gali atsirasti jau 6-8 savaitę po gimdymo.

Kiek laiko praėjus po gimdymo jos atsiras žindyvei, numatyti sunku. Pastebėta, kad žindyvė mėnesinių dažniausiai sulaukia 6-8 mėnesį, kai kūdikio mityba įvairinama, į valgiaraštį įtraukiamos daržovių, kruopų košelės ir mama ima rečiau žindyti. Prolaktinas, skatinantis pieno gamybą, slopina ovuliaciją ir ciklinius moters organizmo kitimus (laktacinė amenorėja). Todėl rečiau žindančiai didėja mėnesinių atsiradimo tikimybė. Menstruacijos gali atsirasti ir po 1-2 mėnesių, kai moteris visiškai nustoja žindyti. Pirmos mėnesinės po gimdymo iš pradžių gali būti nereguliarios.

Intymumas ir mėnesinės
Kai kurie gydytojai nepataria lytinių santykių per menstruacijas. „Neteko aptikti mokslinių tyrimų, įrodančių lytinio gyvenimo per menstruacijas žalą. Dažniausiai tik tradicijos, higiena  ir estetika riboja tiek moters, tiek vyro lytinį aktyvumą šiuo periodu", -  sako daktaras T.Biržietis ir primena, kad nors ir nedidelė, tikimybė pastoti per mėnesines vis dėlto lieka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis