Kaip fotografuotis, kad nuotraukos negąsdintų

Specialistai dalijasi pozavimo gudrybėmis, kurios padės nuotraukose atrodyti geriau.

Neretai peržiūrinėjant savo nuotraukas mintys svyruoja tarp dviejų kraštutinumų: „Negi aš tikrai taip blogai atrodau?" iki „Matyt, esu nefotogeniška..."

Fotogeniškumas kai kuriems žmonėms duotas kaip įgimtas talentas, tačiau ir kitiems nusiminti bei slapstytis nuo fotoaparatų nebūtina. „Mis Lietuva 2008" nugalėtoja Gabrielė Martirosianaitė ir profesionalūs fotografai Audrius Solominas bei Visvaldas Morkevičius „Canon" renginyje dalinosi taisyklingo pozavimo patarimais.

1. Pasisukite. Stenkitės stovėti prieš fotografą ne tiesiai, bet šiek tiek pasukus kūną į šoną ir vieną koją pastačius į priekį. Taip pat atkreipkite dėmesį į laikyseną - pečiai turėtų būti tiesūs, nesikūprinkite.

2. Šypsena nebūtina. Jei jums nesinori šypsotis - nesišypsokite, tai kur kas geriau nei dirbtinė šypsena, kuri tiesiog iškraipytų jūsų veido bruožus.

3. Rankos ant juosmens, alkūnės atgal. „Pozuojant moterims, pabrėžti moteriškumą patarčiau laikant abi rankas ant juosmens, alkūnes atsukti atgal", - sakė G. Martirosianaitė.

Gabrielė Martirosianaitė
Gabrielė Martirosianaitė
Asmeninio archyvo nuotr.

4. Atsipalaiduokite. „Fotografuojamas asmuo turi jaustis savimi, patogiai sėdėti ir nebūti įsitempęs. Visuomet stengiuosi pakalbinti savo modelius dar prieš įžengdamas į studiją ir pajuokauti su jais. Jei žmogus vis tiek lieka įsitempęs, įduodu jam į rankas kokį nors daiktą, kad ir tušinuką. Tai padeda nukreipti mintis nuo priešais jį šmėžuojančio fotoaparato", - patirtimi dalinasi A. Solominas.

5. Pasirinkite tinkamą rakursą. „Teisingai pasirinktas rakursas gali išryškinti norimas detales nuotraukoje bei paslėpti trūkumus. Bet kuriuo atveju, viskas priklauso nuo idėjos. Jei norite, kad žmogaus kojos nuotraukoje atrodytų kiek ilgesnės, nuleiskite fotoaparatą šiek tiek žemiau, o gal net ir pritūpkite. Tačiau nereikia persistengti, netinkamas pasirinkimas gali ir sugadinti kadrą. Pavyzdžiui, jei fotografuosite iš labai aukštai, galite nenatūraliai padidinti žmogaus galvą, sumažindami jo kūną. Taigi, ar fotografuosite renginį, ar jaukų šeimos pasibuvimą, stenkitės laikyti fotoaparatą lygiagrečiai fotografuojamiems objektams", - sakė V. Morkevičius.

6. Įvertinkite antrą planą. Pasak fotografų, dažnai gerus kadrus buitinėje aplinkoje sugadina būtent fono trukdžiai, tarkime, maisto likučiai, jei fotografuojama prie stalo, ar ryškūs, dėmesį nukreipiantys elementai už pozuojančių asmenų nugarų.

„Būtina įvertinti fono tinkamumą. Kita vertus, jei negalima pakeisti aplinkos, atverkite plačiau fotoaparato diafragmą ir vaizdas už fotografuojamo objekto kiek išsilies. Taip pat įsitikinkite, kad jokios tiesės, tarkime, langas ar spinta, nesutaptų su fotografuojamo asmens galvos lygiu - tai gadina kadrą.

7. Necentruokite. Atkreipkite dėmesį ir į kompoziciją - necentruokite objektų ir palikite iš kurios nors pusės kiek daugiau erdvės. Pavyzdžiui, jei norite įamžinti jūros peizažą, venkite centruoti vaizdą lygiomis dalimis, verčiau skirkite vandeniui, pavyzdžiui, 70 proc., o dangui - 30 proc. ar atvirkščiai", - teigia A.Solominas.

"Canon" renginio lektoriai ir organizatoriai
Organizatorių archyvas

Dar keletas gudrybių

Laikysena. Jei svorį laikysite ant užpakalinės kojos, atrodysite atsipalaidavę, jei ant priekinės - ryžtingai nusiteikęs, skubantis pirmyn.

Apranga. Fotografuojantis naktiniame klube, kur tamsu, geriausia vilkėti šviesius ar ryškius drabužius, nes tamsūs „susilieja" su tamsa, kurios čia ir taip yra daug.

Šypsena. Geriau šypsotis be dantų. Taip šypsantis „susivelia" veido oda ir jeigu neteisingas apšvietimas, išryškėja labai daug raukšlių. Beje, lūpų galima ir netempti, kartais užtenka šypsotis akimis. Jei nesišypsosite akimis, šypsena atrodys dirbtinė.

Aukštyn smakrą. Norėdami išvengti šešėlių ar maišelių paakiuose, turite pakelti smakrą taip, kad šešėliai nekristų ant veido.

Rankos. Fotografuojantis laikykite visas kūno dalis kuo arčiau jūsų torso - nes jei ištiesite ranką į priekį link kameros, ji atrodys nenatūraliai didesnė. Tačiau nepriplokite rankų prie šonų, nes kitaip viršutinė rankų dalis atrodys suglebusi ir suplota. Plaštakų demonstruoti nereikia, pirštus suglauskite

Į kairę ar į dešinę? Vaizdą kaip ir tekstą „skaitome" iš kairės į dešinę. Todėl jei portretinėje nuotraukoje jūsų veidas žvelgia į dešinę, pasąmoningai sudarote „nekaltos mergelės" įspūdį. Užtenka galvą pasukti į kitą pusę, ir atsidursite „Cezario nugalėtojo" rolėje, nes jūsų ir žiūrovo žvilgsnis susikryžiuos. Žinoma, visa tai vyksta subtiliame lygmenyje, bet kaip žinia kartais detalės lemia viską.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis