Savaitgalio meniu: paukštiena su saldžiosiomis bulvėmis ir pyragas su kriaušėmis

Pavasarį, pasak žinovų, nuo rudens išlaikytuose vaisiuose ir daržovėse gerokai sumažėja vitaminų ir mineralų. Gal šįkart vietines gėrybes iškeisime į atvežtines?

Paukštiena su saldžiosiomis bulvėmis
Kad ir kur būtum, kad ir ką ragautum, pirmas kartas palieka didžiausią įspūdį. Nustebinti gali ir pistacijų ledai Italijoje, ir triušio kepenėlių paštetas pas draugus Lietuvos kaime. Na, kuo čia dar save nustebinus? Paragaukite saldžiųjų bulvių.



Reikės:
3-5 saldžiųjų bulvių,
1 šaukšto sviesto,
0,5 kg paukštienos mažųjų filė,
0,5 arbatinio šaukštelio kiniško 5 prieskonių mišinio,
druskos,
125-150 g šviežių špinatų,
2 šaukštų aliejaus kepimui.

Saldžiosios bulvės - saldesnės nei mums įprastos.
Saldžiosios bulvės - saldesnės nei mums įprastos.
Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kaip gaminti
* Bulves nuplaukite, sudėkite į skardą ir kepkite 180-200 laipsnių orkaitėje apie 30-35 min.
* Paukštieną nuplaukite, šiek tiek nusausinkite arba tiesiog ranka nuspauskite vandenį, pabarstykite prieskonių mišiniu, druska, pavoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite įkaitintame aliejuje ant vidutinio karštumo ugnies, iki ims skrusti.
* Iškeptas bulves nulupkite, sutrinkite ir apliekite ištirpintu sviestu. Paragaukite, jeigu reikia užberkite šiek tiek druskos. Jų skonis netradicinis, įdomus, salsvas, tekstūra – kreminė, spalva – ryškiai oranžinė. Jeigu namiškiai ne itin atviri kulinarinėms naujovėms, turėkite pasiruošę alternatyvą – lietuviškų bulvių arba kuskuso.
* Špinatus nuplaukite, apdžiovinkite ir patiekite atskirai. Arba suberkite prie vištienos jai likus kepti 1-2 minutes.

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kriaušių ir imbiero pyragas
Jeigu kriaušės bus minkštos, kepdamos jos kiek patiš. Jeigu jų vaizdas iškepus pyragą nepatiks – sugalvokite kuo užmaskuoti paviršių. Labiausiai tiks kas nors gaivaus, nes pyragas – iš saldžiųjų.

Reikės:
5 kietesnių kriaušių,
100 g sviesto,
100 g šviesaus muscovado cukraus,
100 g skysto medaus,
125 ml pieno,
140 g miltų
1 šaukštelio malto imbiero,
1 šaukštelio malto kardamono,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
1 kiaušinio.

Žurnalas "Moteris" (G.Barauskienės nuotr.)
Kaip gaminti
* Sviestą, cukrų ir medų kaitinkite ant silpnos ugnies, iki cukrus ištirps. Karštį išjunkite, įmaišykite pieną, atvėsinkite.
* Miltus, prieskonius ir kepimo miltelius sumaišykite, suberkite į sviesto masę, išmaišykite.
* Į tešlą įmaišykite gerai išplaktą kiaušinį.
* Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, sudėkite perpjautomis pusėmis žemyn į popieriumi išklotą skardą.
* Supilkite tešlą ant kriaušių puselių skardoje.
* Kepkite apie 30 min. 150 laipsnių orkaitėje ir dar apie 25 min. 180 laipsnių orkaitėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis