Viena didžiausių moters klaidų santykiuose su vyru - per didelė jo globa

Ar esate kada nors vyrui/draugui sakiusi ką nors panašaus: „Mielasis, ar nepamiršai piniginės?“ „Grįždamas namo neužmiršk paimti drabužių iš valyklos“ „Užmiršai nupirkti? Tiek to, padarysiu pati.“ „Kiek kartų dar tau teks priminti, kad nepaliktum ant žemės nešvarių kojinių.“ „Ar nemanai, kad apsivilkęs ta striuke sušalsi?“

Mes elgiamės su vyrais kaip su vaikais, manome, kad jie patys negali savimi pasirūpinti, tarsi jie patys nieko nesugebėtų ir jiems reikėtų mūsų, kad už juos tvarkytume gyvenimą. Žinau, ką galvojate – kad daugeliu atveju tos prielaidos yra teisingos. Ir galbūt esate teisi. Tačiau svarbu ne tai. Svarbiausia štai kas: kai elgiatės su vyru kaip su mažu berniuku, jis pats ima tokį vaidinti. Kai manote, kad vyras nieko nesugeba, jis toks ir būna.


Kodėl moterys taip elgiasi

Žinia, negalite pakęsti minties, jog esate savo vyrui ne mylimoji, o motina, tačiau, patikėkite – jūs ne vienintelė tokia. Kodėl mes vaidiname mamytes?


* Moterys yra išmokomos elgtis motiniškai. Kai augote, jūsų pirmasis pavyzdys yra mama. Stebėdama, kaip ji rūpinasi jumis ir jūsų broliais arba seserimis, išmokote auklėti, duoti, pasiaukoti ir būti atidi kitų poreikiams. Jeigu jūsų mama vaidino mamytę dar ir jūsų tėčiui, tuomet įspūdis buvo dar labiau sutvirtintas. Jūs dar vaikas susidarėte nuomonę, kad moterys būtent šitaip turi elgtis su vyrais. Užaugusi užmezgate santykius su vyrais ir nesąmoningai pradedate su jais elgtis tarsi būtumėte jų motina.


* Mes elgiamės su vyrais motiniškai, kad taptumėme jiems labai reikalingos. Kai labai stengiatės išpildyti visus vyro poreikius, jis tampa vis daugiau nuo jūsų priklausomas. Visos esame mačiusios televizijos reklamas, kuriose - vyras, besistengiantis pagaminti vaikams pietus, kai žmonos nėra namie. Jis vaizduojamas lyg nieko nemokantis idiotas, be žmonos savo namuose visiškas bejėgis... Kuo daugiau rūpinatės vyru, tuo labiau jis jumis pasikliauna, ir tuo reikalingesnė jam tampate. Dažnai mes stengiamės nugalėti baimę, kad prarasime vyrą ar būsime paliktos, todėl padarome vyrus nuo mūsų priklausomus, kad jiems niekada nė nešautų mintis mus palikti.


* Vyrai yra įpratę, kad su jais elgiamasi motiniškai, ir jiems patinka jausti rūpestį. Vyrai užauga apsupti mamyčių rūpesčio, ir jie labai lengvai sutinka, kad moterys jų gyvenime ir toliau vaidintų motinos vaidmenį. Tai ypač tinka jūsų vyrui, jei jis matė savo mamą elgiantis su tėčiu kaip su vaiku. Netgi pati „žmonos“ sąmprata jam gali asocijuotis su motina, namų sergėtoja ir auklėtoja, o ne su mylimąja, geriausia drauge ar partnere.


Kaip jūsų motiniškas elgesys su vyru gali sugriauti jūsų santykius

Iš pradžių gali atrodyti, kad motiniškas elgesys su vyrais yra atlyginamas, tačiau iš tikrųjų jis gali sugriauti jūsų santykius.


1. Viskas baigsis tuo, kad jūsų vyras pasipiktins jumis ir pradės prieš jus maištauti. Kiekvienas berniukas turi psichologinį poreikį apginti savo nepriklausonmybę nuo mamytės, kad priskirtų save vyrams. Ir jei jūs elgiatės su juo taip, tarsi būtumėte jo motina, jis neišvengiamai prieš jus sukils. Galbūt jis nesiskųs dėl tokio elgesio, jis gali net tvirtinti, kad nenori, jog liautumėtės taip elgtis, tačiau ir toliau maištaus, kadangi kiekvienas berniukas turi kada nors atsiskirti nuo savo mamytės.


Kyla rizika, kad vyras pašonėje susiras jaunesnę meilužę, kuri mėgausis jo dėmesiu ir visiškai neturės poreikio juo rūpintis, jo reguliuoti. O jis eis dėl jos iš proto, nes su ja jausis tikras vyras, užkariautojas.


2. Viskas gali baigtis tuo, kad jūsų vyras pasijus esąs nieko nesugebantis. Kai nuolatos su vyru elgiatės taip, tarsi jis nieko nesugebėtų pats, jis tikrai pradeda tikėti, kad nieko nesugeba. Kuo jis mažiau sugebąs, tuo silpnesnis savo vertės pajautimas, ir tuo dažniau jis elgsis tarsi iš tikrųjų nieko neišmanytų. Taip susidaro uždaras ratas: Jūs su vyru elgiatės kaip su vaiku - Jis jaučia, kad jį teisiate ir kritikuojate – Susilpnėja jo savigarba – Jis elgiasi tarsi nieko neišmanytų...


Vyro savigarbos jausmas yra pagrįstas kompetencijos jausmu. O kai vyras jaučia, kad kokioj nors gyvenimo srityje nepadaro nieko gero, jam pasidaro labai sunku mylėti tiek save, tiek ir jus. Elgdamasi su vyru kaip su vaiku ir tuo pabrėždama jo nekompetenciją, slopinate jo sugebėjimą jus mylėti.


Kita vertus, kuo nekompetetingesnis jūsų vyras jums atrodys, tuo labiau nuo jo tolsite ir jūs. Kompetencija moteris traukia, tad kuo kvailesnis vyras atrodys, tuo jis bus mažiau patrauklus.


3. Užgesinsite jūsų santykiuose buvusią aistrą. Kuo dažniau elgsitės kaip vyro motina, tuo labiau jis su jumis elgsis kaip su savo motina. O juk nė vienas vyras nenori miegoti su mama. Seksualinis tabu, neleidžiantis jausti potraukio moteriai, kuri apdovanota motiniška energija, yra taip giliai įsišaknijęs daugumai vyrų, kad jūsų partneriui pasidarys nebeįmanoma toliau į jus žiūrėti iš erotinės, romantiškosios pusės, jei jūs nuolat nuo jo drabužių rankiojate pūkelius, primenate, kad jis turi atlikti tam tikrus darbus namuose, ir kitokiais būdais elgiatės su juo lyg su sūnumi.


Be jokios abejonės, taip elgiantis jūsų potraukis vyrui irgi sumažės. Kokius romantiškus jausmus jūs galite jausti, jei dienos pabaigoje žiūrite į savo vyrą ir galvojate: „Jis nesusiras sau baltinių rytdienai“, „Jis vėl pametė pirštines“, „Turėjau paskambinti santechnikui, nes jis vėl užmiršo“? Kaip gali sužadinti meilės jausmą tas, su kuriuo ką tik elgėtės lyg su trejų metų vaiku?


Santykių ekspertė Barbara de Angelis, knygos „Paslaptys apie vyrus, kurias turėtų žinoti kiekviena moteris“ autorė sako: tai, kad moteris tampa savo vyrui motina, yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl daugumoje santuokų stokojama gero seksualinio gyvenimo. 20 kartu praleistų metų, finansiniai sunkumai, auginami vaikai – visa tai prisideda prie įtampos, kuri gali užmušti aistrą. Tačiau nė vienas iš šių veiksnių nėra toks destruktyvus kaip vyro ir žmonos virtimas motina ir sūnumi.


Kaip liautis su vyrais elgtis motiniškai


- Liaukitės dariusi už vyrą tai, ką jis turėtų daryti pats. Pasitikėkite jo kompetencija.


Vienintelis būdas atsikratyti šio įpročio – pasakyti sau „Stop“! Tai reiškia, kad vyrui paklausus, kur jo raktai, turite sakyti „nežinau“, ir tegul juos susiranda pats. Kai jam rekia apsirengti, nesiūlykite, kokiais drabužiais vilkėti.


Jei jūsų vyras pripratęs, kad jūs už jį atliekate visus darbus, jam teks susitaikyti su naujuoju jūsų vaidmeniu. Iš pradžių gali būti sunku. Galbūt turėsite taikstytis su jo irzlumu, jam mokantis daryti tai, ko nedarė ištisus metus. Ir nenustebkite, jei jūsų gyvenimas taps truputį chaotiškas. Galite pavėluoti į spektaklį, kai jis neras raktų; vyras ateis su į šoną nusisukusiu kaklaraiščiu... Bet ilgainiui jis išmoks padėti raktus į vietą, prisiminęs patirtą gėdą dėl kaklaraiščio stabtels prie veidrodžio.


Žinoma tai nereiškia, kad jam paklausus, kur raktai, turite rėžti: „Susirask pats! Aš tau – ne motina!“ Ir neturėtumėte liautis mylėjusi ir rėmusi savo partnerį. Paprasčiausia turite būti labiau žmona ar draugė ir mažiau mamytė. Nebarkite, nekritikuokite jo, kai jis ką nors užmiršo, paprasčiausiai užjauskite jį ir... toliau rūpinkitės savo reikalais.


- Nuspręskite, už ką jis, jūsų nuomone, turėtų būti atsakingas judviejų santykiuose, ir neperimkite iš jo tų pareigų, net jei jis suklystų.


Akivaizdu, kad tai padaryti bus sunku. Teks nebekontroliuoti situacijos ir tikėtis, kad viskas baigsis gerai, net jei viskas vyks ne taip, kaip jūs norėtumėte. Tarkim, jis pažada nupirkti bilietus į 18 val. filmo seansą, bet per vėlai prisimena ir jų negauna. Kai paskambina jums to pranešti, tariate: „Oi, kaip gaila... Aš būsiu pasiruošusi 20-ą val., esu tikra, kad tau pavyks gauti bilietų į kitą seansą arba į kitą filmą“. Jis jausis kvailai dėl to, kad delsė, bet bus dėkingas jums, kad neišplūdote jo, ir prisimins šį jausmą kitą sykį.


PERSPĖJIMAS: jums kils pagunda įsikišti, kai matysite, kad situacija pakriko. Artėja jūsų atostogos, o jūs žinote, kad vyras dar neužsakė lėktuvo bilietų. Arba jūsų vaikinas nusprendžia pagaminti lazaniją, o jūs žinote, kad jis tai daro pirmą kartą... tačiau – NEPASIDUOKITE pagundai jam padėti. Leiskite jam suklysti ir susitaikykite su padariniais. Tai vienintelis būdas jam išmokti kitą kartą viską daryti teisingai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis