Vizažistas E. Ferreira: koks yra geriausias makiažas

Pasaulinį pripažinimą pelnęs kompanijos „Bobbi Brown“ vizažistas Eduardo Ferreira (51 m.) ir kalba, ir dirba su aistra. Makiažas gali pakeisti gyvenimą – tokią išvadą padarė žurnalistė po interviu su šia charizmatiška asmenybe. Tam, perskaitę jį, manome, pritarsite ir patys.

Geriausi savaitės straipsniai:
- Ir vis dėlto, tai vyksta...
- Savaitės ikona. V. Skaisgirė atskleidžia geriausią priemonę nuo senėjimo
- Kodėl vyrams taip svarbu mesti rūkyti
- Šviesiname plaukus 1-2 tonais su... cinamonu
- „Oskarų“ žvaigždžių grožio triukai, kuriais galite pasinaudoti ir jūs (FOTO)
- Kaip nebrangiai sukurti prabangią virtuvę?

Trumpa dosjė

Dirbo kompanijose „Clinique“, „MAC“.
Prekių ženklo „Bobbi Brown“ komandos narys nuo 2003-ųjų.
Pareigos: meno ir mokymo vadovas Europos, Vidurio Rytų ir Afrikos regionams.
Nevedęs, vaikų neturi.
Šeima. „Esu labai artimas su savo teta, kuri 19 metų jaunesnė už savo seserį – mano mamą, taigi yra beveik mano amžiaus. Puikiai sutariu su pusbroliais, jie – mano draugai.“
Biuras – Paryžiuje, bet jame būna retai, nes daug keliauja.
Gyvena Portugalijoje. „Mano namai Lisabonos senamiestyje labai jaukūs. Mėgstu juose būti.“
Vienatvė. „Vienatvė manęs neslegia, juk daug keliauju. Mėgstu pabūti vienas, tik su savimi.“
Patinka gaminti. „Draugams dažniausiai ruošiu žuvų patiekalus.“
Dievina vaikščioti paplūdimiu ir Atlanto vandenyną.

Eduardo Ferreira garsėja ne tik darbais – jis yra ir labai charizmatiška asmenybė: daug kalba, mėgsta pašmaikštauti, lengvai bendrauja su publika. Be to, dar yra ir žavingai taktiškas: iš jo lūpų niekada neišgirsi žodžių „raukšlės“, „brandi moteris“, tik – „aistros ženklai“, „vintažinė moteris“ ir pan. „Man 51-eri, bet niekada niekam nesakau, kad esu senas, aš – originalus“, – plačiai šypsodamasis sako charizmatiškasis portugalas.

Eduardo mokiniai vadina jį makiažo menininku, genijumi. E. Ferreira – nuolatinis Niujorko mados savaičių svečias (drauge su B. Brown kūrė prekių ženklų „Cynthia Rowley“, „Halston“, „J.Mendel“, „Tory Burch“ kolekcijas demonstruojančių modelių makiažus), makiažo paslapčių jis mokė televizijoje, o neseniai patarimų pažėrė ir mums, mat spalio mėnesį „Bobbi Brown“ kosmetika bei veido priežiūros priemonėmis imta prekiauti ir Lietuvoje. Ta proga E. Ferreira pažadėjo „Moteriai“ išskirtinį interviu. Kai susitikome, paėmęs į rankas dovanų atneštą žurnalą, pirmiausia pagyrė viršelio moters makiažą.

Sutikęs moterį, pirmiausia pastebite jos makiažą? Ir, žinoma, – padarytas klaidas?

Na, taip, pastebiu, bet klaidų niekada neakcentuoju. Stengiuosi atkreipti dėmesį į tai, ką ji padarė gerai.

Būsiu atvira: norėjau padaryti Jums gerą įspūdį akis paryškinusi garsiaisiais „Bobbi Brown“ kontūrų dažais, bet man nepavyko. Dabar žiūrėdamas į mane turbūt galvojate, kad esu beviltiška. Rėžkite tiesiai šviesiai! O ar tikrai įmanoma išmokti dažytis?

(Kvatoja.) Brangioji, tu nematei mano pirmųjų bandymų nubrėžti kontūrą... Buvo tiesiog klaiku! Norint tobulai „nupiešti“ akis, reikia įgūdžių, o šių įgaunama praktikuojantis. Taigi vienintelis būdas išmokti nubrėžti akių kontūrą – kuo dažniau tai daryti. Nebijokite klysti, svarbiausia – visada būkite savimi. O dažytis gali išmokti kiekviena – beviltiškų moterų nėra. Tikrai. Bobbi (kosmetikos prekių ženklo „Bobbi Brown“ įkūrėja – aut. past.) kuria tik tokias priemones, kurias būtų lengva naudoti. Visada pabrėžiu: makiažu nieko nereikia slėpti, juo reikia tik pabrėžti.

Žurnalas "Moteris" (L.Masio nuotr.)

Na, taip, Bobbi Brown tvirtina, kad kiekviena moteris graži ir nepasidažiusi. Paradoksali ir komerciškai nelabai naudinga mintis – juk Bobbi prekiauja kosmetikos priemonėmis...

Suprantu, ką turite galvoje (šypsosi), tačiau natūralus makiažas tą prigimtinį grožį atskleidžia, pabrėžia. Mūsų tikslas – parduoti ne kuo daugiau priemonių, o tik tas, kuriomis galėtumėte besąlygiškai pasitikėti. Taip pat – mokyti moteris būti gražias. Taigi mes ne tik siūlome grožio produktus, bet ir mokome juos tinkamai naudoti, pasirinkti.

Vis dėlto kokių klaidų darant makiažą reikėtų vengti?

Geriausias makiažas yra tas, kurio nesimato, juk sutiktas asmuo turi stebėtis, kokia graži jūsų oda, o ne makiažo pagrindas. Svarbiausia pasirinkti tinkamą pudros atspalvį – šis turi tarsi susilieti su oda. Dar svarbu turėti po ranka maskuoklį – tamsūs ratilai po akimis tikrai nepuošia. Taigi kiekvienai moteriai kasdieniam makiažui pasidaryti užtektų maskuoklio, lūpų dažų, blakstienų tušo ir trupučio skaistalų.

Dirbate rengiamų mados savaičių užkulisiuose, dalyvaujate fotosesijose, dažote įžymybes. Kuri veikla Jums artimiausia?

Jei atvirai, labiausiai mėgstu dirbti su paprastais žmonėmis. Papasakosiu jums vieną istoriją, kuri nutiko Berlyne. Iki šiol negaliu ramiai apie tai kalbėti – imu jaudintis. Dirbau prekybos centre „KaDeWe“. Pastebėjau, kaip parduotuvėje ratus vis suka moteris su maždaug dešimties metų dukrele. Atrodė kukli, susikausčiusi, nedrąsi, turinti antsvorio. Jos plaukai buvo netvarkingi, jokio makiažo... Priėjau ir užkalbinau. Pasiūliau atsisėsti į mano kėdę ir išbandyti keletą priemonių. Iš pradžių ji lyg priešinosi, bet galiausiai sutiko. Įsikalbėjome, moteris papasakojo, kad prieš pusantrų metų ją paliko vyras, kurį labai mylėjo, nuo tada rūpinasi tik vaiku. Padariau jai makiažą. Pamačiusi save veidrodyje, tiesiog nušvito, pasikeitė visa kūno kalba. Moteris nustebo: „O, aš visai graži!“ Dabar ji atrodo fantastiškai! Žinau tai, nes kaskart, kai nuvykstu į Berlyną, ateina su manimi susitikti ir kaskart primena, kad ta diena – pati svarbiausia jos gyvenime: pradėjo pasitikėti savimi, tapo visai kitu žmogumi.

Jums teko prisiliesti prie aktorių Katie Holmes (ji buvo „Bobbi Brown“ veidas 2012-aisiais ir 2013-aisiais ), Kate Upton ir kitų garsių moterų veidų. Ar įžymybės irgi turi kompleksų?

Tikrai taip! Ir ne visų jų oda yra tobula. Tad būkite ramios, nesižvalgykite į glamūrinius žurnalus ir labiau pasitikėkite savimi (juokiasi). Būtent pasitikėjimas savimi yra šių moterų ginklas. Pažiūrėkite kad ir į Kate Upton (modelis, lyginama su Marilyn Monroe ar Jean Harlow, naujuoju „Bobbi Brown“ veidu, – aut. past.). Ji nuostabi. Ryški, pastebima, seksuali. Tikra žvaigždė. Tačiau kartu ir natūrali, paprasta. Ji švenčia gyvenimą, mėgaujasi savo kūnu.

Atrodote tikrai atsidavęs savo darbui.

Viską darau su aistra – kitaip nėra prasmės. Jei dirbsi be aistros, nesijausi laimingas. Konfucijus teisingai sakė: „Susirask mėgstamą darbą ir tau nė vienos dienos nereikės dirbti.“ Šis posakis yra mano moto. Aš mėgstu daug kalbėti ir tapyti. Dabar galiu daryti ir tai, ir tai. Dievinu savo darbą!

Į Jus žiūrint ir Jūsų klausantis, nė nesitiki, kad gimėte ne su makiažo šepetėliais rankose.

Iš tiesų (juokiasi.) Prieš tapdamas makiažo meistru, dešimt metų dirbau banke finansininku. Puikiai mokiausi, tėvai norėjo, kad įgyčiau rimtą specialybę, tad įstojau į ekonomiką. Dar studijuodamas įsidarbinau banke, man puikiai sekėsi, daug uždirbau. Būdamas 26-erių, jaučiausi esantis pasaulio valdovas (juokiasi), bet vieną dieną pajutau, kad nebenoriu ryte keltis į darbą. Supratau, kad turbūt sėdžiu ne savo rogėse. Mane traukė vakarėliai, grožis, mada...

Tada įvyko siaubinga avarija...

Jeigu paklaustumėte, kas geriausia gyvenime man yra nutikę, atsakyčiau – automobilio avarija. Aš nė kiek nekoketuoju! Supratau, kad gyvenimas labai trapus ir per trumpas, kad švaistyčiau jį veltui, dirbdamas nemėgstamą darbą ar darydamas tai, ko nenoriu. Tik per stebuklą likau gyvas. Mano veidą plastinės chirurgijos specialistai surinko iš gabalėlių. Puikiai atliko savo darbą. Žinoma, randų liko, bet jie man patinka. Man buvo 32-eji. Gulėdamas ligoninėje ieškojau atsakymo į klausimą, ką turėčiau veikti toliau. Tada nusprendžiau išvykti į Indiją.

Ieškojote atsakymų į egzistencinius klausimus?

Ne, ne, ne, jokiu būdu! Ne nušvitimo ieškoti ten važiavau (juokiasi). Tiesiog Indija man patiko, norėjau ją aplankyti. Tai siaubingų kraštutinumų šalis, ten daug skurdo ir... kerinčių spalvų. Tada man toptelėjo: „Spalvos – štai kas! Aš būsiu makiažo meistras!“ Kai grįžau namo į Lisaboną ir papasakojau apie tai tėvams bei draugams, jie pamanė, kad svaiginausi kokiomis nors žolėmis, tad kalbu nerimtai (kvatoja). Buvo smagu stebėti aplinkinių reakcijas.

Ką darėte toliau? Nuo ko prasidėjo Jūsų, kaip vizažisto, karjera? Girdėjau, kad prie to yra prisidėjusi Lisabonoje sutikta paslaptinga dama...

Jūs puikiai informuota, panele! (Juokiasi.) Su prekių ženklo „Clinique“ vadove susitikome Lisabonoje, viename vakarėlyje, vėlyvą rudenį. Išsipasakojau jai, kad ketinu tapti vizažistu ir sausį vykti į Paryžių, į makiažo kursus. Ji visą vakarą klausėsi, o vakarėlio pabaigoje ištiesė man savo vizitinę kortelę ir pasakė: „Ateik kitą savaitę į mano biurą.“ Pasiūlymas buvo neįtikėtinas: aš keliauju po šalį, populiarinu produktus, darau makiažus ir dar gaunu už tai labai gerą atlyginimą. Kas būtų atsisakęs tokios galimybės? Ji man pasakė, kad kursų lankyti nebūtina: daryti makiažą gali išmokti tik... darydamas makiažą. Taigi į Paryžių mokytis aš taip ir neišvažiavau. Esu savamokslis. Dirbau septynias dienas per savaitę po aštuoniolika valandų per parą. Buvau visiškai pamišęs dėl darbo. Dabar Elena – mano geriausia draugė, jai – 80 metų. Iki mirties būsiu jai dėkingas už tai, kad pakeitė mano gyvenimą.

O kada ir kaip sutikote Bobbi Brown?

Pamenu, žiūrėjau per televiziją reportažą iš Niujorko mados savaitės užkulisių, kalbino Bobbi. Į klausimą, ką mano apie mados tendencijas, ji atsakė: „Man nerūpi tendencijos. Svarbu – moters asmenybė, unikalus stilius.“ Man tarsi nušvito – ji teisi. Štai kas yra svarbiausia! B. Brown išpopuliarino vadinamąjį natūralų įvaizdį, nude ir rusvus atspalvius. Tai, ką ji sukūrė prieš dvidešimt metų, tapo beprotiškai madinga.

Netrukus sulaukiau pasiūlymo tapti Bobbi asistentu. Amerikoje ši moteris – tikra legenda, todėl nežmoniškai jaudinausi, kai teko dirbti su ja viename seminare – turėjau padavinėti jai kosmetikos priemones, parinkti spalvas. Rankos iš jaudulio taip drebėjo, kad negalėjau nieko paduoti. Žiūrovai to nematė, bet Bobbi pastebėjo. Po renginio ji man pasakė: „Viską darei puikiai, tik ko taip kalatojaisi? Liaukis, aš juk šauni!“

Esate vadinamas dešiniąja Bobbi ranka. Apie ją turbūt žinote daugiau nei kiti darbuotojai?

Bobbi yra nuostabi. Labai atvira ir sąžininga. Ji rūpinasi viskuo: samdo žmones, kalbasi su jais, kuria produktus ir net prižiūri vitrinas. Be jos žinios nieko nevyksta. B. Brown yra išbandžiusi absoliučiai visus produktus. Kiekvienas jų turi kokią nors istoriją. Pavyzdžiui, skaistalus „Pot Rouge“ Bobbi sukūrė įkvėpta savo močiutės, ši lūpų dažais patepdavo ir skruostus. Įdomi ir populiariųjų želė tekstūros akių kontūro dažų istorija. Bobbi turėjo filmuotis rytinėje televizijos laidoje, bet namie pamiršo akių pieštuką. Greit sumojo, kad gali panaudoti blakstienų tušą. Rezultatu džiaugėsi visą dieną, o vakare nutarė, jog galima sukurti tokius pat dažus ne tik blakstienoms, bet ir kontūrui nubrėžti. Paskambino į biurą, paprašė paimti nuo darbo stalo antikvarinėje krautuvėlėje pirktą senovinį rašalo buteliuką ir sukūrė „Long-Wear Gel Eyeliner“. Beje, šis prieš 13 metų sukurtas „Bobbi Brown“ produktas iki šiol – vienas labiausiai kopijuojamų.

Bobbi yra parašiusi septynias knygas apie grožį ir gyvenimo būdą. Ar ne laikas ir Jums savo patirtį sudėti į knygos puslapius?

Artimiausiuose mano planuose knygos nėra, bet ateityje – kas žino. Visko gali būti. Turiu ką papasakoti.

Net neabejoju! Bemaž kiekvieną savaitę kur nors skrendate...

Ir tai man labai patinka! Dievinu keliones ir naujas pažintis. Kiekviename mieste stengiuosi aplankyti kokį nors muziejų, pasivaikščioti. Tai mane įkvepia.

Nejaugi niekada nepavargstate? Kaip ilsitės? Kokių pomėgių turite?

Daug skaitau. Labiausiai mėgstu istorines knygas. Anksčiau tapydavau, bet kai tapau vizažistu...

...dabar tapote ant moterų veidų.

Tikra tiesa (juokiasi).

Keletas makiažo patarimų:

* „Atgaivinkite odą, pasirūpinkite, kad jai netrūktų drėgmės. Odai tenka nemažai išbandymų: mažiau miego, daugiau įvairaus maisto ir gėrimų. Be to, ją labai sausina šaltis. Aš naudoju „Bobbi Brown“ drėkinamąjį veido balzamą su SPF 25. Jis yra visiškai natūralus, papildytas įvairiais eteriniais aliejais. Fantastiškai kvepia.“

* „Išsukamą makiažo pagrindą ir lengva naudoti, ir patogu nešiotis rankinėje. Primena lūpų dažus. Tepkite nuo nosies šono vieną veido pusę, paskui – kitą. Paskui vadinamąją T zoną dar galite papudruoti.“

* „Vis dar beprotiškai madingas blyškus įvaizdis, natūralus makiažas, nude spalva. Darydamos  makiažą, įkvėpimo semkitės iš aktorės Lauren Bacall.“

* „Tos, kurios nemėgsta raudonos, lūpas gali ryškinti dažais su aukso atspalviu. Lengviausias būdas pasikeisti – pakeisti lūpų dažų spalvą.“

* „Dažydamos akis, nebijokite šiek tiek blizgesio – šventėms jis tikrai tinka. Ir nepamirškite akių kontūro: atmerkite akis, pasižymėkite aukščiausią tašką, nuo jo brėžkite tiesią liniją išorinio kampučio link, tada nuo pažymėto taško – kuo plonesnę liniją vidinio akies kampo link. Atrodysite prabangiai ir šventiškai, tik neperlenkite lazdos.“

* „Šaltuoju metų laiku ir rinkitės kremo konsistencijos, o ne sausus vokų šešėlius. Juos galima tepti pirštais, laikosi 12 valandų. Kuo daugiau sluoksnių, tuo intensyvesnė spalva.“

* „Nepamirškite skaistalų – jie labai pagyvina veidą. Ta pačia spalva ryškinkite ir skruostikaulius, ir lūpas. „Pot Rouge“ galima tepti pirštais.“

* „Blakstienų tušas – būtinai juodas. Tik juodas! Jis tinka absoliučiai visoms.“

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis