Kaip akims gali padėti hialurono rūgštis?

Pavargau kiekvieną rytą keltis užtinusiomis akimis. Akys paraudusios, ašaroja net rytais, nors atrodytų, kad per naktį turėtų pailsėti, juk nei kompiuterio, nei televizoriaus nežiūrėjau. Maniau, kad tai laikina, bet kuo toliau, tuo įvairiausių nemalonių pojūčių tik daugėja: akys bijo ryškios šviesos, jas skauda mirksint. Ką daryti?

Ar įmanoma, kad akys vėl būtų sveikos? Tokių nusiskundimų akių ligų gydytojai Editai Puodžiuvienei tenka išgirsti kone kasdien, ir dažniausiai jie byloja apie sausų akių ligą.

Sausų akių sindromas gavo ligos statusą

„2013-aisiais sausų akių sindromas buvo pavadintas sausų akių liga, nes procesai, kurie vyksta jo metu ir sukelia akies paviršiaus uždegimą, yra sudėtingi, jų negydant gali grėsti rimtos pasekmės, gali nukentėti regėjimas“, – sako akių ligų gydytoja dr. Edita Puodžiuvienė.

Kodėl susergama sausų akių liga?

Sausų akių liga gana plačiai paplitusi, ja serga vyresnio amžiaus žmonės, tačiau jos simptomais vis dažniau skundžiasi ir jaunesni. Į rizikos susirgti sausų akių liga grupę gali patekti kiekvienas. Juk ligai vystytis įtakos turi kone visi civilizacijos pasiekimai – kompiuteriai, kondicionieriai, kontaktiniai lęšiai, nesveiki namai, kurių patalpų oras sausas.

Ligos vystymasis susijęs su mirksėjimu. Kuo mažiau mirksime, tuo mažiau akys drėkinamos, ir tai didina ligos riziką. Mažiau mirksi ne tik žmonės, kurie dirba kompiuteriu ar daug skaito, bet ir tie, kurių profesija susijusi su įtemptu regimuoju darbu, pvz., stomatologai, chirurgai, juvelyrai, vairuotojai. Sausų akių ligos rizika didesnė moterims, nes ašarų gamybą ir jų kokybę veikia hormonų pokyčiai nėštumo, žindymo ar menopauzės metu, taip pat vartojant kontraceptines medžiagas. Kone kas antras nešiojantis kontaktinius lęšius skundžiasi akių sausumo pojūčiais. Vyresni žmonės taip pat patenka į rizikos grupę, nes senstant gaminasi mažiau hormonų, kurie turi įtakos ašarų gamybai, be to, vyresni žmonės dažniau vartoja įvairių akių lašų, kurie taip pat gali jas sausinti.

Anot dr. E.Puodžiuvienės, yra dvi pagrindinės ligos priežastys: sausų akių liga gali išsivystyti dėl ašarų nepakankamumo, kai ašarų liauka jų gamina per mažai, arba dėl per greito ašarų išgaravimo nuo akies paviršiaus. Padidėjusio išgaravimo sausų akių liga pasireiškia dažniau nei sukelta ašarų nepakankamumo, tačiau reikėtų nepamiršti, kad abu tipai gali būti ir vienu metu.

Kas vyksta, kai akys nepakankamai drėkinamos?

Ašaros reikalingos, nes saugo mūsų akis nuo išdžiūvimo. Kiekvieną kartą mirksint ašarų plėvelė tolygiai pasiskirsto akies paviršiuje ir ją drėkina. Jeigu žmogus nemirksi ir ašaros išgaruoja per greitai, ašarų plėvelė plonėja. Ašara – sūrus tirpalas. Kai jos tūris mažėja, o druskų koncentracija išlieka ta pati, tai lemia, kad ašarų plėvelė tampa labiau druskinga, t.y. ašaroje didėja druskų koncentracija, kuri ir žaloja akies paviršiaus ląsteles, erzina akis. Be to, sausų akių ligos metu vystosi uždegimo procesai, ir ašara tampa žalojanti, užuot saugojusi. Todėl ir pasireiškia įvairūs nemalonūs simptomai: sausumas, perštėjimas, deginimas, ašarojimas, svetimkūnio jausmas.

Kaip gydyti?

Ašarų plėvelę sudaro trys sluoksniai – gleivinis, vandeninis ir riebalinis. Kiekvienas jų svarbus normaliam ašarų plėvelės ir akies paviršiaus funkcionavimui, todėl, sutrikus nors vienam iš jų, vystosi sausų akių liga. Tad ir vaistai, skirti sausų akių ligai gydyti, siekia paveikti įvairius ligą sukeliančius kelius. Kitaip sakant, gaminant lašus sausų akių ligai gydyti stengiamasi atkurti pažeistus ašaros plėvelės sluoksnius, papildyti juos trūkstamomis medžiagomis.

Kodėl akims reikia hialurono rūgšties?

Hialurono rūgštis – tai natūrali medžiaga, kuri nėra svetima mūsų organizmui, nes jos yra visame žmogaus kūne. Daugiausia hialurono rūgšties yra nerviniame, jungiamajame ir dengiamajame audiniuose, tačiau mažesnių jos kiekių aptinkama kiekvienoje ląstelėje. Jungdamasi su vandeniu hialurono rūgštis tampa klampi kaip gelis. O pagrindinė jos užduotis – sutepti sąnarius, raumenis. Be to, tai yra natūrali drėkinamoji medžiaga. Dėl šios savybės hialurono rūgštis plačiai naudojama odos priežiūros priemonių gamyboje.

Svarbiausia hialurono rūgšties savybė akims ta, kad ji sulaiko vandenį akies paviršiuje, nes pritraukia vandens molekules ir, esant akies paviršiaus ląstelių pažeidimams, skatina jų atsinaujinimą.

Svarbu žinoti, kad hialurono rūgšties poveikis gali skirtis, nes jis priklauso nuo jos molekulinės masės. Gana dažnai akių lašams gaminti naudojama mažos ir vidutinės molekulinės masės hialurono rūgštis, nes tai yra pigiau. Tačiau tuomet ir poveikis akims bus silpnesnis, nes mažos molekulinės masės hialuronas blogiau imituoja natūralų. Todėl ir mažos molekulinės masės hialurono rūgšties gebėjimas prilipti prie gleivinės, padidinti ašarų plėvelės išsilaikymo laiką ir ją stabilizuoti, bus atkartojamas silpniau. Užtat didelės molekulinės masės hialuronas, esantis tik lašų Ocutears sudėtyje, geriau pasiskirsto akies paviršiuje. Preparatas neturi jokių konservantų, kurie papildomai dirgintų akį, Ocutears galima lašinti ant kontaktinių lęšių.

Svarbu žinoti, kad akių lašų be konservantų tinkamumo vartoti laikas ilgas, pvz., Ocutears lašų – 6 mėn. po buteliuko atidarymo. Ilgą vartojimą užtikrina pažangi patentuota technologija – specialus filtras, kuris neleidžia aplinkos orui patekti į buteliuko vidų.

Kaip patys galime padėti savo akims?

Gydant sausų akių ligą, svarbu pašalinti ją sukeliančius veiksnius. Suprantama, kad visiškai darbo kompiuteriu ar kontaktinių lęšių, kaip ir biuro, kuriame veikia kondicionierius, atsisakyti negalime. Tačiau tai nereiškia, kad esame pasmerkti sirgti. Svarbu tinkamai organizuoti darbą, daryti pertraukas, mankštinti akis ir, be abejo, laiku kreiptis į gydytoją, ypač kai akių simptomai ima smarkiai kenkti gyvenimo kokybei.

Daugiau apie sausų akių ligą skaitykite www.sausosakys.lt.

Parengė „Karjera ir sveikata“

Užsakymo nr.: PT_67724986

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis