Ką daryti, jei akys ašaroja, o taip norisi į gamtą?

Akys – ideali vieta alerginėms reakcijoms vystytis, nes į akis labai lengva patekti alergenams, kurie sklando ore. Alergija – tai neadekvatus organizmo atsakas į kokį nors dirgiklį, kuris šiaip nėra pavojingas. Pavasarį tokiu dirgikliu daugeliui tampa žiedadulkės. Kaip apsisaugoti nuo akių alergijos ir kodėl būtina kreiptis į medikus?

Pavasarį pasitinku ašaromis

„Jau pripratau, kad kiekvienais metais apie atbundančią gamtą man praneša akys: vos atšilus orams, jos parausta, peršti, ašaroja“, – skundžiasi akių alergijos kamuojami žmonės. Be to, pastaruoju metu vis opesne problema tampa aplinkos užterštumas, kuris taip pat prisideda prie alergiškų žmonių skaičiaus didėjimo.
Pavasarį akys dažniausiai ašaroja dėl alerginio akių uždegimo (konjunktyvito). Neretai kartu su akių alergija žiedadulkės sukelia ir alerginę slogą. Akių ligų gydytojos Editos Puodžiuvienės teigimu, alerginės reakcijos gali pasireikšti ne tik minėtu sezoniniu akių junginių uždegimu, jas gali sukelti ir kitos medžiagos, tokios kaip kosmetikos priemonės, akių lašai, gyvūnų kailis, dulkės ir kt. Žmogų taip pat gali varginti ir akių vokų alergija, pasireiškianti atopiniu dermatitu. Tačiau dažniausiai, anot gydytojos, žmones vargina sezoninis akies junginės uždegimas.

Kaip suprasti, kad akys verkia dėl alergijos?

Akių alergijos simptomai – perštėjimas, paraudimas, ašarojimas, vokų paburkimas. Iš tiesų šie simptomai nėra specifiniai tik šiai ligai, jie būdingi ir sergant kitomis akių ligomis, pvz., sausų akių liga, kt. Žmogus, kad jį vargina sezoninis alerginis akių uždegimas, gali suprasti pats, nes paprastai nemalonius simptomus dažniausiai jaučia to paties sezono metu, t.y. pavasarį. Taip pat reikia žinoti, kad sergant sezonine akių alergija simptomai pasireiškia abiejose akyse, t.y. ašaroja abi akys, abi skauda, abi šnervės užgultos ar pan. Tačiau gydytoja pabrėžia, kad vis dėlto pačiam žmogui sau diagnozės nustatyti nevertėtų, nes po šiais simptomais gali slėptis ir kitos akių ligos. Pvz., akių ašarojimą ir perštėjimą gali sukelti ir Herpes simplex virusas (pūslelinė). Jis pažeidžia ne tik akies junginę, bet ir rageną, formuojasi randai, dėl kurių blogėja regėjimas. O požymiai tie patys. Skirtumas tas, kad liga prasideda vienos akies perštėjimu, paraudimu ir kt., ir tik vėliau apima ir kitą akį. Todėl žmonės, kurie paprasčiausiai išgyvena pavasario periodą ir į gydytojus nesikreipia, elgiasi labai neapdairiai. Pirmiausia dėl to, kad nėra žinoma jų akių alergijos priežastis. Antra, bet kokia negydoma liga gresia komplikacijomis.

Kaip nustatomas akių alerginis uždegimas?

Kaip ir bet kokios ligos diagnozę alergiją patvirtina tyrimai. Taigi ieškoma alergeno, galinčio sukelti akių uždegimą. Tam atliekami odos dūrio mėginiai, kai ant dilbio vidinio paviršiaus užlašinama įvairių alergenų (ne tik medžių, žolių ar piktžolių, bet ir namų dulkių erkių, gyvūnų, pelėsių). Jei kyla abejonių arba tyrimas nėra informatyvus, atliekamas kraujo tyrimas, nustatantis specifinius imunoglobulino E klasės antikūnus.

Kas gali erzinti akis?

Medžiagų, kurios gali sukelti alergiją, labai daug. Pavasarį žmones dažniausiai vargina alergija, kurią sukelia augalų žydėjimas. Taigi akių alergiją gali sukelti įvairios žiedadulkės: medžių – beržo, lazdyno, alksnio, ąžuolo ir kt.; žolių – šunažolės, motiejuko, pašiaušėlio, eraičino, rugių, avižuolės, dirsės ir kt.; piktžolių – pelyno, varpučio, balandos ir kt. Be jau minėtų ir dažniausiai pavasarį akių alergiją sukeliančių žiedadulkių, ligą gali išprovokuoti kvepalai, kosmetika, kontaktiniai lęšiai ir t.t.

Kaip žiedadulkės sukelia uždegimą?

Žinomi du akių alergijos sukėlimo mechanizmai. Vienas – kai sprogstant medžiams ar žydint pievoms plika akimi nematomos žiedadulkės patenka į akis ir suerzina jos junginę. Kitas – kai žiedadulkių sukeltas nosies uždegimas taip pat pasiekia akių junginę. Dėl to neretai, netgi pavykus pakankamai gerai apsaugoti nuo žiedadulkių akis (nešiojant akinus), jų ašarojimo, perštėjimo ir kitų simptomų neišvengiama. Nes šiuos akių uždegimą žyminčius simptomus sukelia alerginė sloga. Taigi kartu su akių uždegimu žmonės dažnai kenčia ir nuo alerginės slogos.

Ką daryti, jei akys ašaroja, o taip norisi į gamtą?

Žmonės, kurie serga alerginėmis ligomis, žino, kad svarbiausia yra vengti alergenų. Tai yra labai svarbi gydymo dalis. Kita vertus, dažnai to padaryti neįmanoma. Juk neužsidarysime tarp keturių sienų, kai kenčiame nuo žiedadulkių alergijos. Todėl gydytoja E. Puodžiuvienė pataria iš anksto pasirūpinti akių lašais nuo alerginio konjunktyvito (pvz., Lecrolyn). „Jeigu žmogus jų lašins profilaktiškai, t.y. iki augalų žydėjimo sezono, kai dar jokių alergijos požymių nejaučia, tikimybė, kad, prasidėjus žiedadulkių sezonui, išvyka į gamtą teiks tik malonumą ir verkti nereikės, yra didelė“, – ragina gydytoja. Kita vertus, ir pamiršus pasirūpinti akių alergijos profilaktika arba pirmą kartą pajutus šiuos nemalonus simptomus šį pavasarį, išeitis yra. Jiems taip pat tinka akių lašai Lecrolyn. Pradėjus jų lašinti jau pasirodžius pirmiesiems ligos simptomams, jų poveikis pasireiškia gana greitai, maždaug po valandos po įlašinimo.

„Preparatas yra saugus, jo vartoti galima ilgą laiką, t.y. kol pasireiškia alergijos simptomai. Tačiau jeigu žmogus vartoja lašų nuo akių alergijos, bet nemalonūs simptomai jį vis tiek vargina, akys būna paraudusios ir gausiai ašaroja, būtina kreiptis į gydytoją. Galbūt jis serga kita liga, galbūt alerginis akių konjunktyvitas yra sunkesnės formos“, – aiškina akių ligų gydytoja.

Lecrolyn lašai pasižymi geru poveikiu, kai akių alerginį konjunktyvitą sukelia ne tik žiedadulkės, bet ir naminių gyvūnų pleiskanos, namų dulkių erkės, kontaktiniai lęšiai ar kiti alergenai. Lašai fasuojami į buteliukus (su konservantais) ir į pipetes (be konservantų). Žmonėms, kurie nešioja kontaktinius lęšius, rekomenduojama vartoti priemones, kurių sudėtyje nėra konservantų.

Daugiau apie akių alergiją skaitykite www.sausosakys.lt.

Parengė „Karjera ir sveikata“

Užsakymo nr.: PT_67787240

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis