Metų premjera LNOBT – Ludwigo van Beethoveno opera „Fidelijus“

Artėja bene ambicingiausia šio sezono Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro premjera – gegužės 15 d. rampos šviesas išvys Ludwigo van Beethovena opera „Fidelijus“. Muzikos genijaus operą inscenizuoja Lietuvos teatro novatorius Oskaras Koršunovas, spektaklio muzikos vadovas – Martynas Staškus.

Vienintelė L. van Beethoveno opera „Fidelijus“ (1814) statoma gana retai, tačiau pastaraisiais metais juntama susidomėjimo šiuo veikalu banga. Pavyzdžiui, pernai „Fidelijaus“ premjera įvyko Milano „La Scala“ teatre, per pastaruosius keletą metų – Anglijos nacionalinėje operoje, Dresdeno „Semperoper“, Bavarijos valstybinėje operoje, o šių metų vasarą numatyta „Fidelijaus“ premjera prestižiniame Zalcburto festivalyje.

Šio augančio susidomėjimo fone nekelia nuostabos, jog vilniškis „Fidelijus“ tapo bendru LNOBT ir Bergeno nacionalinės operos (Norvegija) darbu. Bergene norvegų teatro visuomenei puikiai pažįstamo ir aukštai vertinamo Oskaro Koršunovo režisuotos operos premjera įvyko 2013 m. Tad į Vilnių spektaklis atkeliavo jau išbaigtu pavidalu.
Statytojų komandą papildo scenografas Gintaras Makarevičius, kostiumų dailininkė Sandra Straukaitė, šviesų dailininkas Steinas Phillipsas.

Vis dėlto muzikinės dalies perkelti neįmanoma: LNOBT kolektyvai – orkestras ir choras – bei šiam pastatymui surinkti solistai premjerai pradėjo rengtis dar rudenį.
Pagrindinės Leonoros ir ypač Florestano partijos iš solistų reikalauja vokalinės ištvermės ir aktorinio intensyvumo, todėl vaidmenis rengia net keletas sudėčių.

Leonoros partiją ruošia penkios solistės. Tai Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus, prieš aštuonetą metų mūsų teatre sukūrusi įsimintiną Brunhildos vaidmenį pirmą kartą Lietuvoje pastatytoje Richardo Wagnerio „Valkirijoje“. Taip pat Leonorą dainuos Irena Zelenkauskaitė, jėgas išmėgins ir LNOBT operos stažuotojos Karolina Glinskaitė ir Aistė Miknytė.
Į Vilnių atvyks ir Bergene šį vaidmenį itin sėkmingai dainavusi britų dainininkė Rachel Nicholls. Apie ją žurnalo „Opera“ kritikė rašė: „Publika Rachel Nicholls už jos Leonorą plojo stovėdama“ (Yehuda Shapiro). O dienraštis „The Scotsman“ konstatavo, kad spektaklio sėkmę garantavo ne tik jaudinanti istorija ir didinga muzika, bet ir „nepaprastai geras jaunos solistės Rachel Nicholls kaip aistringos Leonoros dainavimas“ (Ken Walton).

Florestaną Vilniuje dainuos iš Naujosios Zelandijos kilęs tenoras Andrew Sritheranas, kuris 2013 m. debiutavo Niujorko „Metropolitan Opera“ scenoje kaip Zygmundas „Valkirijoje“, o pastaruosius keletą metų daugiausia dainuoja Vokietijoje (Florestaną, Otelą, Lohengriną, Kavaradosį „Toskoje“, Kalafą „Turandot“ ir kt.). Solisto dubleris – Markusas Ahme iš Vokietijos.

Taip pat vaidmenis rengia Egidijus Dauskurdis, Tadas Girininkas, Liudas Norvaišas, Joana Gedmintaitė, Julija Stupnianek, Eugenijus Chrebtovas, Dainius Stumbras, Tomas Pavilionis, Raimundas Juzuitis ir kiti solistai.

Po „Fidelijaus“ premjeros Bergene žurnalas „Opernwelt“ rašė: „Tai jaudinantis ir labai gilus pastatymas“ (Regine Müller). Kviečiame įsitikinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis