„Kultūros nakties“ detektyvas Valdovų rūmuose

Ar žinojote, kad A. Šionbergas turėjo mirtiną baimę skaičiui 13, o genialųjį austrą F. Šubertą draugai dėl mažo ūgio visą gyvenimą pravardžiavo „mažuoju grybu“?

Kodėl ir J. S. Bachas, ir G. F. Hendelis apako po apsilankymo pas tą patį akių chirurgą ir kokį talismaną su savimi visuomet turėjo E. Griegas?

Šie ir daug kitų mažai kam žinomų faktų iš didžiųjų pasaulio kompozitorių gyvenimų bus atskleisti jau šį penktadienį, birželio 19 d., „Kultūros nakties“ koncerte „Skambantys Valdovų rūmai“.

Į kelionę muzikine laiko mašina pakvies jaunatvišku entuziazmu užkrečiantys, Lietuvos ir užsienio scenose jau pripažinti, M. Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ alumnai, taip pat jų bendraminčiai ir fondo remiami jaunieji muzikos talentai.

Muzikantas yra tas tarpininkas, kuris nutiesia tiltus tarp šiuolaikinės publikos ir prieš kelis šimtmečius, visai kitokioje kultūroje ir net buities realijose, parašytos muzikos. Kartu su kolegomis atlikėjais ieškojome tokios koncerto formos, kuri leistų perteikti ne tik muziką, bet ir atskleisti įdomius, intriguojančius faktus iš pasaulį iki šiol dominančių asmenybių gyvenimų. Manau, klausytis muzikos tuomet, kuomet ką nors žinome apie ją sukūrusią asmenybę, yra įdomiau“, - sakė koncerto organizatorė, M. Rostropovičiaus fondo alumnė Simona Zajančauskaitė. Renginyje ji ir pati nusilenks publikai atlikusi kūrinį fortepijonu.

Mažai kam žinomi istoriniai bei asmeniniai kompozitorių gyvenimo faktai leis pažinti juos iš naujo, suprasti, kuo gyveno genijai ir kas turėjo įtakos jų pasaulėžiūrai. „Fortepijonas, smuikas, klarnetas, akordeonas, fleita, valtorna, obojus, fagotas – visi šie instrumentai laiko mašina nukels į baroko puošmenų pilną Vokietiją. Persikelsime į Vieną išgerti popiečio arbatėlės kartu su V. A. Mocartu, moterys žavėsis žaviuoju širdžių grobiku F. Lisztu, o vyrai ranką bučiuos lyriškajai K. Schumann. Dalyvausime riaušėse, įvykusiose po ekscentriškojo I. Stravinskio baleto premjeros Paryžiuje ir galiausiai visi susitiksime Vilniuje, minėdami dešimtmetį nuo paskutinės Maestro M. Rostropovičiaus viešnagės Lietuvoje“, - pasakojo koncerto organizatorė.

Klasikinės muzikos koncerte pasirodys apie dešimt jaunų, talentingų, Lietuvos ir užsienio aukštosiose mokyklose studijuojančių ar studijas jau baigusių muzikantų: tai Neringa Valuntonytė (fortepijonas), Paulius Gefenas (fleita), Vytautas Giedraitis (klarnetas), Artūras Kažimėkas (klarnetas), Simona Zajančauskaitė (fortepijonas), Stasys Makštutis (klarnetas), Artūras Šukys (klarnetas), Algirdas Šochas (smuikas), Viktor Palej (obojus), Eglė Bartkevičiūtė (akordeonas), Tadas Umbrasas (gitara) ir Justina Raižytė (filologė).

Koncertas „Skambantys Valdovų rūmai“ vyks birželio 19 d., 17 val., Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje, Katedros a. 4, Vilniuje. Būtina išankstinė registracija e.paštu renginiai@valdovurumai.lt, telefonu (8 5) 262 0067 arba užpildžius registracijos formą www.valdovurumai.lt.

Apie „Kultūros nakties“ renginius www.kulturosnaktis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis