Koks actas tiks žuvies patiekalams, o koks marinuojant kepsnius?

Vieni acto nevertina ir suraukia kaktą vien išgirdę šį žodį. Kiti, priešingai, giria šio skysčio maistines savybes ir vadina jį vienu gurmaniškiausių pagardų. Kulinarai sako, kad tinkamai naudojamas actas maistui gali suteikti netikėtų skonių ir poskonių – nuo vynu ar uogomis kvepiančios rūgštelės iki gaivaus aštrumo. Tiesa, svarbu nepersistengti ir actą vartoti saikingai.

Šiuo metu pasaulyje egzistuoja daugybė acto rūšių – obuolių, ryžių, vynuogių, medaus, vyno ar net alaus actas. Skirtingos rūšies actas tinka gardinti skirtingus produktus. Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras, pasakoja, kad obuolių ar uogų actas labiau tiks salotoms, ryžių actas – žuvies patiekalams (pavyzdžiui, silkei ir sušiams), balzaminis actas – austrėms ir karpačui, o alaus actas – marinuojant šonkaulius ar kepsnius.

„Actas naudojamas visame pasaulyje. Vienuose kraštuose labiau mėgstamas ir vertinamas tradicinis obuolių ar vynuogių actas, kituose, pavyzdžiui, Azijoje, ryžių. O kad acto skonis būtų dar išskirtinesnis, į jį galima dėti įvairių prieskoninių žolelių, vaisių ekstraktų, sulčių, medaus ar maistinės druskos. Čia jau kiekvieno šeimininko fantazijos ir meistriškumo teritorija“, – sako A. Kairys.

Actas naudojamas ne tik kaip atskiras pagardas, tačiau yra ir sudėtinė dalis produktų, kuriuos valgome beveik kiekvieną dieną. Pavyzdžiui, pomidorų padažo, kuris be acto, kaip teigia skonio meistras, sunkiai įsivaizduojamas.

„Pomidorų padažui actas suteikia tik jam būdingą specifinį skonį, kuris balansuoja tarp rūgštumo ir saldumo. Svarbu tik subalansuoti acto kiekį ir pasirinkti tinkamą jo rūšį. Pavyzdžiui, šlakelis vyno, obuolių ar balzaminio acto pomidorų padažui suteiks pikantiškesnį, lengvesnį skonį, o balzaminis ar spirito actas padažą padarys kiek aitresnį ir aštresnį“, – pasakoja pagardų kūrėjas.

Skonio meistras teigia, kad šiandien šeimininkai, sukdamiesi virtuvėje, neretai primiršta actą, griebiasi egzotiškų, bet ne visada tinkamų prieskonių, kurie tik sugadina maisto skonį. Tiesa, jis primena, kad naudojant actą svarbu nepersistengti. Tik tada jis atsiskleis geriausiomis savo savybėmis.

Tiesa, A. Kairys ragina naudoti tik kokybišką ir tinkamai paruoštą actą ir vengti tokio, kuris išgaunamas nenatūraliu ir greitu būdu. Kulinaras juokauja, jog toks actas tiktų nebent grindims valyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis