Pabėgėlė iš Sirijos: jei man lieptų važiuoti į Lietuvą, verčiau grįžčiau atgal į Stambulą

Apie pabėgėlius ir jų norus - iš jų pačių lūpų.

Šį ketvirtadienį 19.30 val. LNK televizijos eteryje - laida „Valanda su Rūta“, kurioje žiūrovai galės pareikšti savo nuomonę apie į Lietuvą atvyksiančius pabėgėlius. Ar Lietuva pasirengusi priimti ir padėti nuo karo bėgantiems žmonėms? Kiek tai kainuos mūsų valstybei? Kiek pabėgėlių pasiliks mūsų šalyje ir kaip jie čia pritaps? Laidos metu skambinkite iš pareikškite savo nuomonę „Ar Lietuva turi priimti tiek pabėgėlių kiek nurodys ES?“

Laidos žurnalistai pakalbino Vokietijoje pabėgėlių stovykloje prisiglaudusią sirę Farah. Gumine valtimi visą naktį iš Turkijos į Graikiją plaukusi mergina papasakojo, kiek teko sumokėti nelegaliems pervežėjams ir atskleidė požiūrį į Lietuvą. Į klausimą, kaip ji pasielgtų, jei tektų važiuoti, sirė atsakė atvirai.

„Keliauti i Lietuvą? Jeigu man lieptų važiuoti į Lietuvą, geriau aš grįžčiau atgal į Stambulą. Aš nekalbu apie Lietuvos tradicijas, kultūrą, aš kalbu apie jūsų žmones. Jie juk emigruoja, palieka savo šalį, kad rastų darbo ir galėtų pragyventi. Taigi ką man reikėtų daryti Lietuvoje? Noriu susikurti gerą gyvenimą, gauti gerą išsilavinimą. Neįsižeiskite, bet aš nenoriu keliauti į vieną iš skurdžiausių ES šalių, tokia tiesa. Jauni lietuviai negali pragyventi Lietuvoje, tai kaip mums ten gyventi? Mes norime gero gyvenimo, mes norim būti naudingi, norime būti visuomenės, kuri gali mus paremti, dalis. O ne būti toje visuomenėje, kurią pačią reikia remti finansiškai. Lietuvoje, Makedonijoje žmonės dirba ūkiuose. Apie tokias šalis galima galvoti tik kaip apie vietą atostogoms.“

Pabėgėlė Farah, paklausta, ar jai neužtenka tiesiog taikos ir ramios aplinkos, sakė, kad jos svajonė yra užsidirbti daugiau pinigų ir gerai gyventi, o to Lietuvoje pasiekti, anot sirės, neįmanoma.

Laidoje dalyvavęs Seimo narys Kęstutis Masiulis griežtai pasisakė prieš Europos Sąjungos reikalavimą priimti daugiau nei tūkstantį pabėgėlių. „Lietuvoje nesusitvarkoma su girtavimu, su „kelių ereliais“, su smurtu šeimose, tai ar mūsų visuomenė ir valstybinės struktūros yra pasiruošusios dirbti su imigrantais?“, - klausė Seimo narys.

K. Masiuliui paprieštaravo jo kolegė Aušrinė Marija Pavilionienė, kuri kaip tik džiaugėsi netrukus pagausėsiančiu gyventojų kiekiu Lietuvoje. Seimo narė tikino, kad padaugės vyrų, Lietuvos moterys turės kur kas didesnį pasirinkimą, o ateityje gims itin gražūs, skirtingų tautybių tėvų vaikai.

„Nereikia galvoti, kad mes, lietuviai, esame kažkokie grynuoliai, kad mūsų genofondas ypatingas. Pabėgėliai gali integruotis ir tapti naudingi. Galbūt jie netgi kompensuos milžinišką emigravusių lietuvių skaičių“, - tikisi Seimo narė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis