Viktoras Gerulaitis: „Virgilijus Noreika yra Lietuvos vokalo genijus ir taškas.“

Pasaulinio garso tenoras Virgilijus Noreika šiais metais rugsėjo 22 dieną mini 80-ąjį gimtadienį.

Viktoras Gerulaitis, maestro draugas bei bendražygis, garbingos sukakties proga įteikė bemaž geriausią dovaną – kūrybinę biografiją „Virgilijus Noreika. Ir kur benueičiau...“. „Niekada iki šiol nebuvo parašyta net kokia kuklutė knygelė ar studija apie visų laikų geriausią Lietuvos dainininką Virgilijų Noreiką. Artėjo profesoriaus aštuoniasdešimtetis. Kas beliko?“, – šypsosi knygos autorius Viktoras Gerulaitis.

Tačiau rašytojas pripažįsta, kad per amžius bus gėda Lietuvos valdžioms ir prie jų besišliejusiems meno „ekspertams“, delsiusiems pripažinti Virgilijaus Noreikos nuopelnus menui. Tik sulaukusiam 75-erių, jam buvo nuspręsta paskirti Nacionalinę kultūros ir meno premiją. „Tai skandalingas elgesys“, – sako Viktoras Gerulaitis, pats nusprendęs įamžinti maestro Virgilijaus Noreikos pėdsaką ne tik muzikos, bet ir Lietuvos kultūros istorijoje.

Įspūdingo balso savininkas, tenoras Virgilijus Noreika sako: „Vos gimęs, labai gerai užrėkiau. Nuo to viskas ir prasidėjo“. Knyga „Virgilijus Noreika. Ir kur benueičiau“ – tai netradicinė monografija, mat knygos autorius kviečia skaitytoją pažvelgti anapus afišų, ten, kur baigiasi teatras ir prasideda tikrovė. Knygoje – atviras, nuoširdus, smagus dialogas apie muziką ir gyvenimą, kaip nuotykį. Scenos uždanga muzikos grandui atsivėrė apie 3000 kartų, rampos šviesoje Virgilijus Noreika išstovėjo daugiau kaip 5000 valandų, operos scenoje dainavo 55 metus... „Virgilijus Noreika yra Lietuvos vokalo genijus ir taškas. Jam prilygsta nebent V. Urmanavičiūtė, kuri iki šiol gailisi, kad neteko mokytis pas Virgilijų Noreiką“, – sako Viktoras Gerulaitis.

Apie monografijoje besipinančias muzikų kasdienybės detalės, teatrališkus nuotykiusi bei kuriozus, maestro Virgilijaus Noreikos gyvenimo įvykius galite išgirsti iš knygos autoriaus Viktoro Gerulaičio bei knygos herojaus Virgilijaus Noreikos lūpų spalio 28 dieną, 18 val. knygyne VAGA (PLC „Mega“, Kaune).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis