Ekologiškos kosmetikos gamintojai - už Žaliąją mokyklą

Mažas verslas gali rinktis vertybes ir pradėti keisti aplinką nuo savęs. Ekologiškos kosmetikos ir sveikatinimo priemonių gamintoja „You&Oil” ėmėsi iniciatyvos prisidėti prie lietuviškos Žaliosios mokyklos statybų – lapkričio ir gruodžio mėnesiais tam bus skiriama dalis pelno nuo kiekvieno parduoto produkto. Iš viso mokyklos reikmėms „You&Oil” įkūrėja Birutė Nastaravičiūtė yra užsibrėžusi surinkti dešimt tūkstančių eurų.

„Esame mažas, tik pradėjęs kelionę į rinką, verslas. Norėdami išlaikyti kokybę, negalime veltis į kainų ir nuolaidų karą. Pasirinkome skirti dalį savo pelno ne konkrečiam pirkėjui, o įvairioms iniciatyvoms, kurių vertybės mums artimos ir kurios visapusiškai augina asmenybę. Tikiu, kad sąmoningų pirkėjų Lietuvoje jau yra pakankamai – juk visi žmonės tarpusavyje yra susiję ir nuo mūsų priklauso, kokioje visuomenėje gyvename. Savo vertybes išreiškiame ir kasdienybėje, taip pat – rinkdamiesi, ką perkame“, - sako renginį inicijavusi Birutė Nastaravičiūtė.

Organizatorių nuotr.

Du mėnesius, lapkritį ir gruodį, nuo kiekvieno parduoto produkto po pusę euro bus skiriama naujo Žaliosios mokyklos pastato statybai. Iki metų pabaigos siekiama surinkti 10.000 eurų, dalis sumos jau surinkta ir panaudota.

Visi, perkantys bent vieną „You&Oil“ produktą prekybos centre „Gedimino 9”, galės įdėti spalvingą plytą į jaunų „Crack Studio“ įkūrėjų architektų suprojektuotą instaliaciją, taip simboliškai prisidėdami prie naujo mokyklos pastato. Jis turės iškilti iki 2016 metų rugsėjo – naujųjų mokslo metų pradžios. Šiuo metu pamokos vyksta pirmame mokyklos korpuse ir nuomojamose patalpose, kurios, atėjus naujiems pirmokams, bus per mažos.

Organizatorių nuotr.

„You&Oil“ pamatinė vertybė išreiškiama dviem žodžiais – „maitininantis santykis“. Įmonė ketina remti ir kitas iniciatyvas, kurios augina žmogų kaip sveiką, analitiškai mąstančią asmenybę, gebančią atsirinkti, kas svarbu ir vertinga jam pačiam. „Tikiu posakiu, kad kiekvienas esame savo likimo kalvis – nėra universalaus laimės recepto, visi turime patys atrasti, kas teikia džiaugsmą mums. Noriu, kad mūsų vaikai turėtų sąlygas to ieškoti, mokytis nuo mažens. Manau, dabartinė švietimo sistema, orientuota į žinių įsiminimą, ne suvokimą, privalo keistis. Galime ne tik kalbėti apie tai, kad vaikai mokyklose yra nelaimingi, kad abiturientai neatitinka rinkos reikalavimų, bet ir ieškoti būdų keisti situaciją. Norime padėti kuriantiems alternatyvius kelius – tokius, kaip Žalioji Valdorfo mokykla – ir prie šios iniciatyvos kviečiame prisijungti visus, kurie sutinka, kad dabartinę švietimo sistemą reikia keisti“, - įsitikinusi tris vaikus auginanti B. Nastaravičiūtė.

Viena žymiausių darnos su aplinka idėją propaguojančių mokyklų pasaulyje yra „Green School“ Balyje, Indonezijoje. Antrus metus joje mokosi trys Linos Danienės, „Svajonių dirbtuvių“ autorės, vaikai.

„Žalioji mokykla Balyje – tai vaikų, pedagogų ir tėvų bendruomenė, suburta bendro tikslo – padėti vaikams augti darnoje su savimi, su kitais žmonėmis bei su visu pasauliu. Tai drąsi bendruomenė, kuri kuria savo švietimo viziją ir įkvepia bendraminčius visame pasaulyje. Mokykla gyvuoja dar vos septynerius metus, čia mokosi apie 400 vaikų nuo 3,5 iki 18 metų iš daugiau nei 40 šalių, o profesionalūs, savo darbą mylintys pedagogai susirinkę iš viso pasaulio. Džiaugiuosi, kad tvarumo švietime idėjos sparčiai populiarėja ir Lietuvoje ir linkiu sėkmės bendruomenei auginant Vilniaus Žaliąją mokyklą,”, - sako konsultantė ir lektorė L. Danienė.

Organizatorių nuotr.

Egidijus Kabošis, Žaliosios mokyklos mokytojas, mano, kad niekas nežino, kokių žinių ir įgūdžių reikės dabartiniams vaikams, kai jie užaugs. „Pasaulis keičiasi labai greitai – dar visi galime prisiminti, kaip atsirado ir į kasdienybę įaugo internetas, kompiuteriai, socialiniai tinklai. Išmokome tuo naudotis. Manau, svarbiausia, ką gali išugdyti mokykla – tai vidinį vaiko žinojimą, kad jis gebės susitvarkyti su gyvenimo iššūkiais. Ir mokės tą padaryti kūrybiškai”, - įsitikinęs mokytojas.

Pasak jo, vienas iš mokyklos išskirtinumų ir privalumų yra tai, kad vaikai labai daug laiko praleidžia gamtoje – bent vieną dieną per savaitę lauke vyksta visi dienos užsiėmimai, be to, mokiniai kiekvieną dieną eina keletą kilometrų nuo autobuso stotelės. „Būdami gamtoje, vaikai mokosi ne tik ją stebėti, bet ir suvokia, kad yra jos dalis, randa joje savo vietą. Tarkim, patirti liūtį, kai aplink nėra stogo pasislėpti, ir rasti savo sprendimą nuo jo apsisaugoti vaikams yra labai stiprus potyris. O po tokios patirties dar stipresnis lieka gilus vidinis jausmas, kad turi jėgų įveikti įvairius gyvenime pasitaikančius sunkumus”, - sako E. Kabošis.

Organizatorių nuotr.

Žalioji Valdorfo mokykla yra įsikūrusi Skirgiškėse, Vilniaus rajone. Šiuo metu čia mokosi iki 80 vaikų nuo pirmos iki penktos klasės, 2022 metais planuojama turėti dvylika vidurinės mokyklos klasių. Įsigytame žemės sklype mokyklos bendruomenės pastangomis pradėtas statyti pirmas patalpų komplekso pastatas. Mokykla siekia gyventi darnoje su gamta, skatina bendrystę, savirealizaciją, sąmoningą vartojimą ir ekologišką gyvenimo būdą.

Organizatorių nuotr.

„You & Oil“ yra pirmoji įmonė Lietuvoje, serifikavusi savo produktus ir turinti teisę naudoti tarptautinį Ecocert” ženklą. „Ecocert” yra viena iš didžiausių pasaulyje ekologiškų produktų sertifikavimo organizacijų, apimanti maisto, ūkininkavimo, namų apyvokos, tekstilės ir kosmetikos produktus. Ženklas naudojamas kaip pagrindinis eko standartas daugiau nei 80 šalių visame pasaulyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis