N. Kazlaus atvirai apie draugystę su Caballe mafija: kodėl pravirko operos legenda

Pirmąkart išgirdusi dainuojant Nomeda Kazlaus, XX amžiaus operos legenda Montserrat Caballe apsiverkė. Nomeda K. yra vienintelė lietuvė, jau daug metų artimai bendraujanti su vadinamąja Caballe mafija bei istoriškai paskutinė ispanų legendos partnerė operos scenoje.

Pasaulinės divos šeima, 2000 metais priėmusi N. Kazlaus į savo ratą, atvėrė lietuvei duris į pačią aukščiausią lygą.

Kai pirmą kartą Lietuvoje koncertavo Montserrat Caballe, buvote dar labai jaunutė ir neturėjote pinigų apsilankyti koncerte. Ar kada nors galvojote, kad vos po trejų metų ši Ispanijos operos solistė taps jūsų scenos partnere?

Kai M. Caballe koncertavo Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, aš buvau Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijos studentė. Patekti ten buvo pakankamai sudėtinga dėl riboto vietų skaičiaus, brangių bilietų. Todėl žiūrėjau koncertą tiesiogiai per televiziją. O tai, kad mes vieną dieną dainuosime kartu, tikrai negalėjau numatyti…

Kokia buvo pirmoji jūsų pažintis su operos legenda?

Pirmaisiais studijų metais aš pradėjau važinėti į tarptautinius meistriškumo kursus. Kai sužinojau, kad Andoroje vyksta M. Caballe kursai ir konkursas, jau buvau keturių tarptautinių kursų laureatė. Nors kelionė buvo pakankamai sunki – tais laikais tiesioginių skrydžių į Europą beveik nebūdavo – nusprendžiau ten nuvykti. Tačiau konkurse aš nepatekau į finalą. Dėl to buvau labai supykusi, juk jau buvau laimėjusi keletą konkursų! Norėjau susikrauti daiktus ir keliauti namo. Tačiau mane artimieji įkalbėjo dalyvauti meistriškumo kursuose, jei jau įveikiau tokią kelionę. Juo labiau, skrydis į Lietuvą buvo po užsiėmimų.

Kai kursų metu uždainavau, M. Caballe apsiašarojo. Ji prieš visą publiką pasakė: „Mes turime divą. Nuostabų balsą.“ Tą pačią dieną ji mane pakvietė pasikalbėti. Pasiūlė supažindinti mane su savo broliu Carlosu, vienu garsiausių XX amžiaus muzikos agentų, padėjusių padaryti karjerą tokiems pasaulinio garso solistams, kaip Jose Carreras ar Placido Domingo. Iš Andoros tiesiai išvykau į perklausą Barselonoje, po kurios Carlos su Montserrat mane iškart pakvietė dainuoti kartu Ispanijoje, Vokietijoje, Rusijoje. Carlosas Caballe, beje, ir paprašė sutrumpinti savo pavardę iki Kazlaus, nes pilna daugeliui buvo sunkiai ištariama.

Asmeninio albumo nuotr.

Dėl savo temperamento galėjote ir pražiopsoti tokią galimybę...

Man tai buvo svarbi pamoka. Kai kurie pralaimėjimai tampa laimėjimais. Jau po kelių mėnesių mes su Montserrat Maskvoje turėjome savo pirmąjį bendrą koncertą. Po jo su ašaromis akyse ji pasakė esanti labai laiminga, kad koncertuoju drauge. Ji pabrėžė, kad aš laimėjau kur kas daugiau nei konkursą.

Dainuojate ir bendraujate su operos legenda jau 15 metų. Galima sakyti, tarp jūsų užsimezgė laiko patikrinta draugystė. Ar nesunku buvo lietuvaitei rasti ryšį su temperamentinga ir jausminga ispane?

Mūsų bendravimas nuo pat pradžių buvo labai jausmingas, kupinas šiltų emocijų ir nuoširdumo. Pagal savo temperamentą ir charakterį esu artima Pietų šalims. Nemanau, kad lietuviai yra mažiau emocingi ar ramesni. Bent jau mano aplinkos žmonės, su kuriais bendrauju, yra pakankamai emocionalūs. Žinoma, man teko pratintis prie kai kurių kultūrinių skirtumų. Pavyzdžiui, net ir oficialiuose susitikimuose Pietuose priimtina pasibučiuoti į skruostus. Tačiau tas žaidimo taisykles greitai perpranti.

Caballe šeima išsiskiria iš visų mano sutiktų žmonių. Jie tikrai moka pasakyti gražų žodį, palaikyti, pagirti. Jei taip nemano – niekada nemeluoja ir verčiau nutyli, nieko nesako. Tas jų nuoširdumas, humaniškumas ir gebėjimas išreikšti emocijas yra pavyzdinis. Dažniausiai tiesą sako tik vaikai. Suaugę žmonės save riboja ir neleidžia išreikšti savo emocijų.

Kai po pirmo koncerto Maskvoje žurnalistė paklausė, kuo šis Montserrat pasirodymas Rusijoje yra ypatingas, ji pabrėžė, kad jai šis koncertas buvo didelė šventė, nes į jos kompaniją įsiliejo solistė iš Lietuvos. Per tiek metų pelnėme viena kitos pasitikėjimą ne tik kaip scenos partnerės.

M. Caballe šeima po Antrojo pasaulinio karo išgyveno nepriteklių, jos karjeros pradžia nebuvo lengva. Tad tie žmonės liko labai humaniški ir suprantantys, kas yra tikra. Pinigus gali užsidirbti, bet žmogiškų vertybių į nieką neišmainysi ir nenusipirksi. Vertingus žmones jie vertina, jais pasitiki. Pažinti tokius žmones yra didžiulė dovana.

Su M. Caballe dukra Montserrat Marti, spėju, susipažinote per garsiąją mamą?

Taip, mes susipažinome Maskvoje pirmojo koncerto metu. Tuo metu Montsitai buvo gana sudėtingas laikotarpis. Ji kaip tik išgyveno skyrybas. Kadangi esame panašaus amžiaus, radome daug bendrų temų. Likau visiškai sužavėta jos asmenybės. Montserrat Marti vadovaujasi tikromis vertybėmis, spinduliuoja nuoširdumu.

Kai 2001 metais su Montserrat dainavome Barselonos teatre „Liceu” (C.Saint-Saens operoje „Henrikas VIII”), Ispanijoje praleidau porą mėnesių. Po spektaklių Montsita visada užeidavo ne tik pas mamą, bet ir pas mane pasidalinti savo nuoširdžiais pastebėjimais, emocijomis ir patarimais. Tai išlikę iki dabar.

Montsita turi keturių su puse metukų dukrytę Danielą, aš turiu penkerių su puse metukų dukrą. Tikimės, kad jos taip pat taps geromis draugėmis, kaip ir mes, nes yra labai panašaus temperamento (juokiasi.) Tikiu, kad mūsų draugystę tęs ir ateinančios kartos.

Viename interviu minėjote, kad M. Caballe pirmoji paskambino pasveikinti jus, kai susilaukėte dukrytės. Tai labai motiniškas gestas...

Tikrai taip, Caballe šeima yra kaip mano tikra šeima. O Montsita man kaip sesuo.

Gruodžio 11-12 dienomis jūs su Montserrat Marti Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje rengiate Gala koncertus. Kartu Lietuvoje dainuoste pirmą kartą. Nėra ko slėpti – tokios viešnios pas mus užsuka retai. Bilietai į koncertus iššluoti jau seniai, o dėl didelio susidomėjimo teko surengti netgi papildomą pasirodymą. Tikiu, kad kalėdiniu laikotarpiu pasikviesti į Lietuvą tokio lygio žvaigždę ne kiekvienam pavyktų?

Galiu tik pasidžiaugti, kad mano draugai ir kolegos iš viso pasaulio, kuriuos aš bent kartą per metus pakviečiu koncertuoti į Lietuvą surengti išskirtinius šventinius koncertus, su dideliu malonumu priima mano pakvietimus. „Atvykstame koncertuoti iš meilės tau“, - visada sako jie (juokiasi). Ne paslaptis, kad tokie atlikėjai turi galimybę koncertuoti didelėse arenose, garsiose koncertų salėse už didelius honorarus. Montsita prisipažino, kad nesulaukia, kada vėl galės padainuoti su manimi duetu.

Turėti puikų scenos partnerį yra didelis džiaugsmas. Tai nėra dažnas atvejis. Nes žmonės suvažiuoja, repetuoja, padainuoja ir išvyksta. Ne su visais užsimezga vidinis ryšys. Tuomet ir muzikinė išraiška būna kur kas stipresnė.

Su Montserrat ir su Montsita nuo pirmosios pažinties akimirkos pajutome abipusį komforto jausmą tiek dainuojant, tiek bendraujant.

Kaip suprantu, šis kalėdinis koncertas su M. Marti jums taip pat yra ypatingas...

Mano žiemos šventės su Caballe prasideda jau dabar. Gruodžio 11-12 laukia koncertai su Montserrat Marti, gruodžio 14 ir 28 dienomis LRT Kultūra rodys mano dviejų dalių interviu su Montserrat Caballe iš laidų ciklo “Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus”. Montserrat daug metų nebendrauja su žurnalistais, tačiau kai pasakiau jai, kad gimtadienio proga viešėsiu Barselonoje ir norėčiau pakalbinti savo laidai, ji iškart sutiko. Atviro pokalbio metu ir pati sužinojau labai daug naujų, įdomių ir niekur negirdėtų dalykų. Taip pat gruodžio 21 dieną rodys mūsų pirmąjį bendrą koncertą Maskvoje. Šis mano krikšto koncertas su M. Caballe kol kas yra vienintelis, kurį turi LRT.

Šias šventes sutiksite scenoje?

Šiais metais Kalėdų laikotarpiu atsisakiau visų koncertų, nes noriu ramiai pabūti su artimaisiais. Iki dukros gimimo visi mano Naujieji metai buvo užsienyje. Dabar viskas pasikeitė. Kai gimė dukra, apsistojome Lietuvoje. Tuo labai džiaugiuosi. Nors esu pasaulio pilietė, visur jaučiuosi labai gerai, bet mano namai yra Lietuvoje. Pernai per Kalėdas buvau kalnuose, įgyvendinau savo svajonę išmokti slidinėti. Nes seniau kalnuose tik vaikščiodavau ir kvėpuodavau gaiviu oru (juokiasi). Šiais metais dar kol kas nežinau, kur sutiksime šventes. Bet praleisiu jas su šeima. Jau atėjo laikas, kai supranti, kad reikia pradėti švęsti gyvenimą. Ne konkrečią šventę. Didelė laimė kiekvieną dieną dirbti savo mylimą darbą ir būti su mylimais žmonėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis